Ahoj všem mam takový problém. Provozujem na privátu sít 5 počítačů a při zvýšené zátězi ADSL linky dochází k nerovnoměrnému rozělování kapacity cele linky pro všechny zucastnené uživatele. Byl mi doporučen nejaký RB tak sem zakoupil Mikrotik RB450, který by měl pro mé učely zcela postacovat. Ale mam velké problémy s jeho konfigurací. Už se v tom vrtám asi 5 dní a pořád ne a ne dosáhnout uspěchu:) Pokusím se přiblížit současný stav..V routerOS jsem nastavil na 3 interface na dvou z nich je vzdy jen jeden PC a 3 jde na switch na který jsou připojeny 3 PC Adresy pro jednotlivé interface jsou:
ether1: 192.168.3.0/24
ether2: 192.168.4.0/24
ether3: 192.168.5.0/24
Pro každé interface zvlášt byl vytvořen DHCP server, který na každý PC bezproblému přidělí IP adresu. U vytváření všech DHCP klientů byl použit DNS server 192.168.1.1 a tento DNS byl vytvoren i manualne v IP -> DNS . Dále byl na ether4 vytvoren DHCP klient který z DHCP serveru adsl modemu dostane pridělenu ip adresu v rozsahu 192.168.1.0/24. Dále je nastaveno NAT rule pro interface4 jako out.interface ADSL==interface4 a action masquarade. Problémem ale zůstává, že to nechce chodit a to ani tak že se nevidí jednotlivé PC v siti. Byl bych moc vděčný za každou radu. Jakmile se mi podaří rozchodit tohle tak pak uz nejake Queues budou hračka:)
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB 450 Problém s konfiguraci
tak aby se ti windowsovsky videly PC tak budes muset dat ty eternety do bridge, nebo tusim wins server-neni jednodussi napichat ty PC do switche a pouzit jen 1eternet do switche a 2 na DSL ?
0 x
No nebyl by problem to udelat jak rikas jen bych musel koupit jeste jeden switch a to se mi moc nechce. Každopadně by mel jit ping mezi ip jednotlivých pc a to taky nejde a hlavne nejde net 

0 x
no mezi modemem a tim tikem musi byt dalsi segment treba jen /30,nastav defaultni routu na IP modemu a na Eternety co budou rekneme LAN nastavit IP /24, NAT(maskaradu) na interface smerem k modemu, na PC se da IP z rozsahu eternetu na kterej je pripojene, branou pro to PC je IP co mas na eternetu tika, jak mas vyreseny DNS ?
0 x
Takze na tom ADSL modem /routru mam nastavit defaultni ip adresu ktera pujde na ten mikrotik .. na nejaky interface ne tedy pomoci DHCP? Ale ten DHCP klient na mikrotiku se jeví jako ze s tim nema problem se k tomu modemu pripojit. CO se týká DNS tak to nemam řešené nijak speciálne. Ten DHCP klient dostal nejake DNS pridelene tak sem tohle dal i pro ostatni DHCP servery.
0 x
podivej se na mt jakou mas default branu.
0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******
Tak porad se mi nedari ... po celovecernim snazeni jsem akorat dospel k tomu ze sem ADSL modem nastavil jako Bridge a na MT jsem smazl DHCP klienta a nastavil PPPoE klienta ktery se bezproblemu pripojil a hlasi se jako connected jen se nemužu dostat na web pres zadny ethernetovy interface. Nevim jestli za to nemuže DNS ?? Defaultni branu mam nastavenou na tom eth1 na 192.168.5.1 a DG toho PPPoE je nejak 195.120.200.105 ale tu si natahl sam.
0 x