❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Měření přes MK RB600 antény na 5GHz

Návody a problémy s konfigurací.
Trubka88

Měření přes MK RB600 antény na 5GHz

Příspěvekod Trubka88 » 17 years ago

Zdravím. Právě jsem vyšel škole, takže jsem uplný začatečník a docela mně zajímají mikrotiky a problematika internutu. Stavěl jsem si anténu podle navodu na 5GHz jako by pro klienty. A odskoušel je tím stylem že jsem na jedny straně udělal AP a na druhou stranu jsem si dal tu moju anténu na MK BR600. A chtěl bych se zeptat jaky by mně měly zhruba vyjít hodnoty aby to byla dobrá anténa. Je mi jasny že Tx/Rx CCQ a Overall Tx CCQ musí být 100%, ale nevím kolik má být Tx/Rx Signál Strenght, Noise Floor, Signál To noise? předem děkuji za odpověd.
0 x
Jsem nováček u MK tak mně nekamenujte :-)

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

to ze budes mit 100% ccq atd je idealni stav kterej ne vzdy jde dosahnout a ani to nevadi. Tu antenu si porovnej s nejakou jinou koupenou, nic jineho asi podoma neudelas.
0 x

Trubka88

No to jsem samozřejmně udělal, ale nemám moc dobré podmínky pro měření, protože to měřím na 6m, je to málo. Na tak malou vzdálenost ve srovnání s vyráběnou to má stejné vysledky, internet to propouští v maximální rychlosti. Jak řikám jsem začatečník aspon by jste mi mohl vysvetlit co jednotlivé položky znamenaj Tx/Rx Rate,Tx/Rx Signál Strenght,Noise Floor, Signál To noise, Tx/Rx CCQ, Overall Tx CCQ, Ack. Timeout. Nemáte nějaký návod na zakladní nastavování v MK RB, ja mám totiž jednu velkou nevýhodu neumím vůbec anglicky. Tak estli by jste neměli nějaký nevody v češtině. Uplně na nějaky zakladní nastavení, abych se v tom otrkal.
0 x

fcc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod fcc » 17 years ago

Základ osobního profesního růstu je znalost alespoň jednoho cizího cizího jazyka. Pokud jím nevládneš jsou na českém internu k dispozici mocné nástroje jako je http://www.slovnik.cz a http://translate.google.cz, ty ti dokážou hodně věcí přeložit. Měřit podomácku udělanou antánu nemá valný smysl, protože opakovatelnost výroby antény se stejnými parametry je prakticky nemožná ( v domácích podmínkách). Kupuj výrobky ověřených výrobců ( Elbox, JJ, DCOM) a nebudeš potřebovat nic měřit. Pokud tě problematika zajímá ( šíření el. mag. záření), v okresních knihovnách je hodně materiálů pro studium za mrzký peníz.

Cus

Pavel
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 17 years ago

Trubka88 píše:Zdravím. Právě jsem vyšel škole, takže jsem uplný začatečník a docela mně zajímají mikrotiky a problematika internutu.

Na to já osobně doporučuji síťařskou bibli(výtah v elektronické podobě), kdy by po prostudování neměl být manuál problém. Dále určitě mohu doporučit sadu tutoriálů, které vytvořila ProMedia, různé záznamy ze školení, RoS wiki, kdejaké HOWTO a Quick Setup Guide,...k problematice bezdrátů bych zase doporučil toto.
Trubka88 píše:Stavěl jsem si anténu podle navodu na 5GHz jako by pro klienty. A odskoušel je tím stylem že jsem na jedny straně udělal AP a na druhou stranu jsem si dal tu moju anténu na MK BR600.

U antény je důležitý zisk a ten se dá získat jednoduše s porovnáním signálu z nějakého statického(trošku vzdálenějšího, ale pokud možno přímo viditelného) bodu oproti nějaké již známé sestavě se zaručenými hodnotami.
Trubka88 píše:Jak řikám jsem začatečník aspon by jste mi mohl vysvetlit co jednotlivé položky znamenaj Tx/Rx Rate,Tx/Rx Signál Strenght,Noise Floor, Signál To noise, Tx/Rx CCQ, Overall Tx CCQ, Ack. Timeout.

Manuál vše vysvětlí.
Trubka88 píše:mám totiž jednu velkou nevýhodu neumím vůbec anglicky.

IMHO, tak to bude docela problém. A to jak kvůli tomu, že většina literatury je v angličtině, tak i kvůli samotným principům(stačí umět anglicky a člověk ani nikde nemusí hledat co jednotlivé položky znamenají). Určitě doporučuji alespoň nějaký počítačově-technický základ se pokusit naučit.
Trubka88 píše:Uplně na nějaky zakladní nastavení, abych se v tom otrkal.

Jak už jsem říkál, RoS není cíl, ale prostředek, takže se doporučuji naučit něco málo z teorie a praxe už půjde sama od ruky...
Kupuj výrobky ověřených výrobců ( Elbox, JJ, DCOM) a nebudeš potřebovat nic měřit.

No omlouvám se za tón, ale toto mi přijde jako nějaký marketingový blábol. Otec si bastlí antény sám a ještě s nimi nikdy nebyly problémy. Dokonce jsem měl podomácku vytvořené syto(ala 24dBi směrovka), které oproti té originální měla ještě o dva decibely lepší zisk a fungovala nadmíru ke vší spokojenosti. Na klasické plechovky nedám dopustit. Rozhodně více důvěřuji podomácku vytvořené anténě než nějakému slepenému kusu drátu, který lepil nějaký Tchajwanec spolu s dalšími 1000kusy za ten den. A docela by mě zajímala jak se měří ta "kvalita" antény, když se jedná jen o kus drátu, který má za úkol usměrnit rozptyl el.mag vln. Prostě stačí pokud anténa vyhovuje fyzikálním zákonům.
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!

Maxik
Kontaktovat uživatele:

na 6m ti to pojede na full i bez anteny :lol: nejlepe aspon 500m a vic venku pak muzes trochu neco porovnat.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 17 years ago

u antény je důležitej jenom zisk? a co ostatní věci, například PSV co rádo ničí CM9, R52, to se nepočítá? Stačí vědět jakej přijímám signál a vim že je anténa ok a ještě věřit těm číslum co karta posílá? No nevim ale takhle asi pěkně rychle s tou výrobou skončíš. Kdyby jsis aspoň na to koupil nějakej měřák, ten ti to poví jak na tom anténa je.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maxik
Kontaktovat uživatele:

to urcite PSV je dulezitej parametr ale na to uz je treba lepsi technika, pokud tu antenu jen kopirujes a udelas to precizne nemusis to merit, neco o tom vim 3 roky jsem vyrabel anteny na 2.4ghz.
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 17 years ago

a co takto frekvencne spektrum? nezabudajte na fakt (v SR je to povinne, predpokladam ze aj v CR), ze do prevadzky sa moze dat iba zariadenie s antenou, ktore maju meraci protokol, alebo vyrobca zariadenia uvadza, za akych podmienok sa moze pripojit ina antena, ako uvadza.

Taketo meranie nemusi obsahovat antena (+zariadenie), ktoré sa pouziva len na prijem signalu (pozor nie ako klient), ale ako napr. Rx antena pri Nstreme (ci Nstreme Dual).
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk

Maxik
Kontaktovat uživatele:

no vtip je to dobry :) I dnes se prodava dost anten nemerenych a ze k tomu je nejaky vyzarovak ktery kdesi obslehli.. take mraky anten ala plechovka a dalsi ve freenet sitich..
0 x

Trubka88

fcc: tak ja píšu že neumím anglicky a žadny překladače mně nezajímaj, a skus si taky někdy udělat anténu doma protože naměříš lepší hodnoty než na jirousách a DCOM, a šiření magnetických vln toho vím hodně o to jsem se tady neptal kdyby si četl mezi řádky, ale to je dobry.
Petr Vlašic: vím že je to na malou vzdálenost, ale nemám na to možnost ted to měřit někde jinde. a jak si udělal tovytvořené syto(ala 24dBi směrovka)????
Maxik: bez anteny na kartu tak to si to měl asi dost ohuleny draku co?? protože když použiješ abyčejne aces point kterej má zhruba půl watu max výkon na tak na 6m na kartu R52 chytneš velky prd víš draku. Dovy kolika decibelama si to hulil. ale nic proti
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

kdyz jsem zkousel CM9 v PC doma tak se to chytlo i bez anten pak na testing jsem asi mel na redukcich 1Db pendreky s tema to spolehlive jelo i pri nastavenem TX 1Db takze tak a jinak to bylo nastavene zpocatku samozrejme na default.
0 x

Trubka88

Petr Vlašic diky za nektere odkazy, nektery si už pročitám, sice to eště moc negomu ale třeba se to časem podá :D
0 x