❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB150 - switch

Návody a problémy s konfigurací.
jnovak
antispam: Ano

RB150 - switch

Příspěvekod jnovak » 17 years ago

Dobrý den, rád bych se zeptal jestli je možné použít u typu RB150 zbytek portů jako switch?
RB je osazen 5 porty, pokud přiřadím 1x WAN, je možné použít jako LAN zbývalé porty 4x na LAN?
Může mi někdo prosím alespoň nastínit jak to udělat, pokud to vůbec lze?
Děkuji.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

vytvor bridge a pridej ty porty do nej ale s tim ze na nich dosahnes rychlosti jako na switchi se rozluc.
0 x

mashinepistole2

Příspěvekod mashinepistole2 » 17 years ago

Ono to ide vsetko cez procak , je to to iste ako keby si mal v pc 5 sietoviek, ten procak co je v rb150 toho vela nezvladne ale ak nechces davat na kazdy port klienta , tak aby mohli medzi portami posielat data, tak by to nemalo robyt problem.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

To asi nebude uplne stejne pac jsem mel v P2 400mhz 3 sitovky s bidge utils a pri toku 100Mbit z FPT mel CPU asi 0-4% jednoduchy bridge zadne routy nic, jen jsme na tom zkouseli STP. Sytem nejak fedora asi core 3 asi.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 17 years ago

tak zkusit rb450 tam by to procak mohl utahnout
0 x

mashinepistole2

Příspěvekod mashinepistole2 » 17 years ago

honzam píše:tak zkusit rb450 tam by to procak mohl utahnout

Ked mu klienti budu medzy sebou na ethernet portoch stahovat , tak to stejne pretazia . Treba nejako poriesit to aby medzy portami nemohli komunikovat . Alebo ak potrebuje aby posielat mohli tak tam dat za to rbcko switch .
0 x

jnovak

Děkuji všem za odpovědi, ještě jsem našel na netu, že pro zvýšení propustnosti při posílání dat mezi porty (v bridge módu) lze dosáhnout vypnutím:

Samozřejmě někomu to nemusí vyhovovat vypnutí těchto služeb.

-connection tracking
-neighbor discovery
-mac server

Pak je propustnost na RB150 cca 70Mbps ve verzi 3.x.
Ještě jsem to nezkoušel, ale vyzkouším. :-)
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 17 years ago

jnovak píše:Pak je propustnost na RB150 cca 70Mbps ve verzi 3.x.
Ještě jsem to nezkoušel, ale vyzkouším. :-)

Já jsem teď zkoušel také rychlost mezi 2. rozhraními při routingu:

přibl. 25Mbps - při zapnutém connection trackingu
přibl. 40Mbps, max 45,1Mbps - při vypnutém connection trackingu

Co mě však zarazilo více byla skutečnost, že procesor při zapnutém vypnutém conntracku byl vytíženm kolem 80% - max na 95% což mně vede k tomu, že něco po cestě bude pomalejší a brzdí. Původně jsem si myslel, že to bude rychlost NICu(1+1=2 a když je na 4-rozhraní jeden NIC a na jednu stranu leze 45Mbps a na druhou také, tak mě napadlo, že to asi pěkně ošulili. BTW. nepodařilo se někomu najít specifikace k čipům ATPL-120AN a ATPL-046ALN) ovšem testoval jsem na rozhraních 1 a 5 a každé z nich má svůj NIC. Teď momentálně studuji Datasheet od 4Kc abych zjistil jak je to s datovými sběrnicemi.
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!

jnovak

Tak jsem našel tuto informaci:
Provedl jsem test, v tom bridge módu je procesor vytížen a propustnost max. 40mbps, podle dalšího nastavení viz. fŕum výše. Ale v tom módu switch, je opravdu propustnost vyšší a cpu není vytíženo.
Já jsem dosahoval propustnost cca 56mbps, ale asi také záleží na rychlosti PC, mám starý PC, který nemá mo rychlé HDD na IDE. Možná někdo bude dosahovat vyší přenosové rychlosti. Když tak napište.
Jak se tedy nastavuje switch mod:
je to jednoduché v položce interface se nastaví master port.
tzn.: pokud mám RB150 který disponuje ether1,.....5.
ether5 - WAN
ether4 - LAN
ether3 - nastavím na master port ether4
ether2 - nastavím na master port ether4
ether1 - nastavím na master port ether4

Pak porty ether1,...4 se tváří jako switch.

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=3&t=21439

I just did some testing because I was curious about this...

Minirouter 5-port

TEST 1 (bridge mode)
from eth1 to eth5 lan test via two computers through the router with v3.6
port 1 and 5 bridged
tcp throughput standard settings just about 43MB max.

TEST 2 (switch mode)
same test with eth 5 set to master port eth1 (thus enabling switch mode)
tcp max throughput was about 80MB I think - it was significantly more and the cpu was bypassed for the most part - wasn't busy at max throughput.

Problem I could not overcome...
Prior to running tests above I added IP address to eth1
in bridge mode I could ping the ip address of eth1
in switch mode I could not talk via IP to either eth1 or eth5 no matter what I tried.

This would lead me to believe that I could use this as a managed switch but I lose all routing / ip abilities on any ports in "switch mode"

What would be extremely useful would be to have this configurable as say a standard router from the store in switch mode for higher throughput. 1 port was wan IP other 4 in switch mode with internal dhcp and lan ip configs for client devices. Is this possible? A $30 router from the store has less performance hardware but it can do this? Is there no way to achieve this, am I missing something? It simply may not be possible due to the implementation here but I wanted to ask....

Scott
0 x