Mikrotik RB333 3.0rc13
eth1 do internetu, na wlan1 klienti, nastaven nat a routovani, vsechno do eth1, to by me fungovalo bez problemu, ale chtel bych aby stejne jako wlan1 se chovalo i eth2, tedy na eth dalsi klient(i) kabelem a stejne pujdou na net do eth1, pridelil jsem portu eth2 ip ale bohuzel si vubec nikam ani nepingnu natoz abych sel na net.
muze mi prosim nekdo poradit co musim nastavit aby se mi port eth2 choval stejne jako wlan1, tedy aby vse z eth1 slo pres nat a routovalo do site na eth1? dekuji
jeste bych dodat ze wlan1 mam 192.168.1.1/24, eth2 mam 192.168.1.2/24, eth1 je 192.168.0.199/24.
kdyz se pripojim pres eth2 a nastavim si napr. 192.168.1.3/24 tak si na 192.168.1.2 ani nepingnu.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Vstup do eth2 stejny jako pres wlan1, jak na to?
-
Vstup do eth2 stejny jako pres wlan1, jak na to?
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

-
Chybu mas hned v tych adresach wlan1 a eth2 , nesmu mat IPcky zo stejneho rozsahu , eth2 nastav napr na 192.168.2.2/24
0 x
-
Alebo wlan1 a eth2 dat do bridgu a bridge pridelit IP 192.168.1.1/24, teoretikcky by to malofungovat .
0 x
-
mashinepistole2 píše:Chybu mas hned v tych adresach wlan1 a eth2 , nesmu mat IPcky zo stejneho rozsahu , eth2 nastav napr na 192.168.2.2/24
diky, porad ty porty na mikrotiku vidim jako porty na obyc routeru a domnivam se ze z nejakeho duvodu je to vlastne switch

0 x

-
mashinepistole2 píše:Chybu mas hned v tych adresach wlan1 a eth2 , nesmu mat IPcky zo stejneho rozsahu , eth2 nastav napr na 192.168.2.2/24
a lze nastavit abych "videl" z jednoho rozsahu do druheho?
0 x

-
Malo by sa dat dostat zjedneho do druheho , ked to bude medzi wlan 1 a eth2 routovat . Ak ich mas v bridge tak nepridelis IP portom ale bridgu das jeden rozsah a ten bude platiť pre oba porty .
0 x
Mužete mi nekdo prosím trochu detailně popsat jak udělat bridge mezi ether2 a ether3 tak aby mi dhcp a NAT fungovalo na tyto dva porty jako na jeden, jednoduše řečeno potřebuju na jednom rozsahu např. 10.0.0.16/28 využít dva porty MK a nevím jak. V současnosti používam dva rozsahy ale je to zbytečně komplikvané, musím mít dva DHCP atp.
Předem děkuji
Předem děkuji
0 x
-
travel21 píše:Mužete mi nekdo prosím trochu detailně popsat jak udělat bridge mezi ether2 a ether3 tak aby mi dhcp a NAT fungovalo na tyto dva porty jako na jeden, jednoduše řečeno potřebuju na jednom rozsahu např. 10.0.0.16/28 využít dva porty MK a nevím jak. V současnosti používam dva rozsahy ale je to zbytečně komplikvané, musím mít dva DHCP atp.
Předem děkuji
No a na jeden port ti to funguje? tak udelej bridge, do toho bridge hod ten jeden port, pak prehod ip adresu misto na ten port tak na ten udelanej bridge a pak do toho bridge hod ten druhej port co chces aby tam fungoval. a je to.
0 x

Díky za odpověď nakonec jsem experimentoval protože jsem mel večer čas a náhodně se mi to podařilo rozchodit. Hrozně mi to ušetřilo práce. I přesto ještě jednou děkuju za ochotu .... Jediné co ještě nevím jsou nějaké ty parametry toho bridge ale jsou tam nějaké defaultní, nejsem moc zběhlý angličtinář, tak kdyby jste to uměl někdo popsat k čemu je co rad se poučím ....
0 x