❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ako manglovat

Návody a problémy s konfigurací.
cin
Kontaktovat uživatele:

Ako manglovat

Příspěvekod cin » 17 years ago

Dobry den!
Vcera som toho dost presiel a nenasiel som odpoved.

Takze rad by som si to ujasnil.
Skusal som manglovat v preroutingu, postroutingu a forwarde.
Podla toho co som zistil (otestoval)tak prerouting posoby na input a forward postrouting na output a forward.
Takze potom by sa korektne malo manglovat vo forwarde ci sa mylim?
Naco budem manglovat pakety smerujuce na router alebo z neho?
Nasledne som umiestimQT do terazca interface moj LAN interface ako download a WAN ako upload, ked mam niekde viac lan interface tak na download som pouzil global-out.

Je to takto spravne alebo si myslite ze nie :) ?
0 x

belmorfeus

Příspěvekod belmorfeus » 17 years ago

ma to cenu odpovidat jeste ?
tlacitko hledej a manual k MK to jisti, tohle uz tu bylo tolikrat ze zakladat novej thread..... taky jsi to mohl k nejakemu threadu o tomto prilepit kdyz si myslis ze tam odpoved neni.
0 x

cin
Kontaktovat uživatele:

Viem ze to tu bolo uz x krat riesene.
Nikde nieje presne povedane ako by to malo byt tak som sa chcel opytat
Ak je to dobre tak potom fajn urcite to pomoze mnohym ludom.
Len by som bol rad keby nielkto povedal ci to dobre chapem alebo nie :)
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

Hoj ja mangluju ve forwardu a funguje to perfektne a to i p2p apod. nevidim duvod delat to jinak.
0 x

cin
Kontaktovat uživatele:

OK
Takze aby vedeli vsetci ostatny manglovat treba vo forwarde
Ja to mam na 11 shaproch a tiez mi to ide ako hodinky :)
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

tak zalezi take co manglujes, kdyz chces menit routing mark tak to mi jinak nez v preroutingu nechodilo. Treba klasifikace paketu kvuli QOS delam ve forwardu a maka to perfektne.
0 x

cin
Kontaktovat uživatele:

Ide mi iba o mark konekcii a nasledne paketov. Ktore potom vyuzijem v QT a QOS. Takze forward by mal bohate stacit a to co spominas ty tak to urcite treba spravit takto :)
0 x

Besito

Příspěvekod Besito » 17 years ago

OT: Víte kdo nejvíc "zas*rá" forum?? Jsou to lidi, kteří stále píší o možnosti tlačítka hledat... Každý ho vidí, každý ví, že ho může použít! Kdyby ho někdo chtěl použít, tak ho použije, nebo dokonce i použil. Pokud někoho zajímá nějaké téma, nebo shání info, tak stejně si vytvoří nový thread... A nic s tim nikdo neudělá. A tim, že někdo místo odpovědi napíše aby použil tlačítko "HLEDAT", tak se jen rozvine diskuze, či hádku, zda tlačítko použít, nebo ne. Tak, prosím, místo stálého napomínání třeba napičte odkaz na probírané téma, nebo nějakou odpověd. Nedělejte příspěvky "o ničem".

Bavme se, hádejme se, perme se, ale at je to k věci. Dikec
0 x

cin
Kontaktovat uživatele:

Ak mi najdes odpoved ze sa ma pouzivat forward tak mi posli link lebo ja som to hladal pol dna a nic.
Nenasiel som jednoznacnu odpoved tak som sa chcel presvedcit a popripade pomoct inym.
Vseda len kazdy pise preco zaklada novu temu tak asi odpoved ktoru dany clovek nasiel nebola postacujuca.
Preco radsej nenapises co sa ma kde pouzivat taketo spravy vie pisat kazdi.
0 x

jirk

Příspěvekod jirk » 17 years ago

Zdarec Možná budu psát nesmysl, ale forward se používá na routeru, kde se dělá zároveň maškaráda. Proto asi dost lidí používá forward. Ale jestli funguje prerouting/postrouting s maškarádou ti neřeknu, páč jsem to nezkoušel.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

pokud vim forward je vse co prochazi routerem skrz (i co jde eter1 dovnitr a eter1 ven je forward) a to me staci, je jedno jestli je to v bridge nebo routujeme, pripadne maskaradujeme - ta zas dela jen to ze vse co odchazi pres dany iface prepisuje jako by paket vychazel z routeru a tim maskuje to za nim. Prerouting jsem pouzil jen ke zmene routing marku jinak to nepotrebuju.
0 x

gorila

Příspěvekod gorila » 17 years ago

Zdravím.
Nechcel som zakladat nove vlakno,tak sa spytam tu.
Moze mi skuseny guru poradit,ake su najlepsie nastavene priority pre nasledujucu schemu:

linka out
zdielaneDN
parent1024kb
klient1
klient2
atd.

dakujem.
0 x

qidoRV

Příspěvekod qidoRV » 17 years ago

na routeru který má víc než 2 eth jsem QoS rozběhl jenom kombinací prerouting a postrouting
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

to se mi nezda kdyz si vse omanglujes ve forwardu do klas, web atd. a pak si udelas paket marky podle rozhrani + adress listu nebo ip tak to musi fungovat taky.
0 x

qidoRV

Příspěvekod qidoRV » 17 years ago

inspiraci jsem bral z Tvého dema, z wiki a manuálu, ale vžycky jsem narazil na problém více rozhraní, takže mangluju
connection-mark=klienti_conn passthrough=yes src addresslist=adresy_klientu dst-address-list=!adresy_vnitrni
a potom pakety označených connection dle rozhraní a služeb, jo a dík za demo, nakoplo mě správným směrem
0 x