❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Simple Queue ci Queue Tree?

Návody a problémy s konfigurací.
skrebon
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Simple Queue ci Queue Tree?

Příspěvekod skrebon » 19 years ago

Zaujima ma Vas nazor, preco pouzivate SQ a zasa druhi QT :-) Ja som zavrhol hned na zaciatku QS-moc easy nedala sa rozumne navrhnut cela topologia shapovania. (vyhradene linky na VOIP, do ktorych user i pri prehlteni linky nesiahne... apod).

Preco teda vacsina ludi pouziva SQ? Je tam nejaka funkcia o ktorej neviem ?:)
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 19 years ago

skrebon píše:Zaujima ma Vas nazor, preco pouzivate SQ a zasa druhi QT :-) Ja som zavrhol hned na zaciatku QS-moc easy nedala sa rozumne navrhnut cela topologia shapovania. (vyhradene linky na VOIP, do ktorych user i pri prehlteni linky nesiahne... apod).

Preco teda vacsina ludi pouziva SQ? Je tam nejaka funkcia o ktorej neviem ?:)

Dobrá otázka. Taky si myslim ze QT je podle me na spravu uzivatelu, deleni do skupin atd. lepsi nez SQ. Vice jsem to nebadal, zda-li SQ prinese neco vice pozitivniho, ale ja jsem nad miru spokojen s tim co QT umi a umoznuje.
0 x

Gogo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Gogo » 19 years ago

rekl bych proto ze SQ je jednodussi pro nakonfigurovani :D
0 x
--- Hi Gogo ---

skrebon
Kontaktovat uživatele:

Jednoduchsi samozrejme je. Od toho aj simple :) Ale vyhody chcem vediet :-) Ja pouzivam SQ len pri vypadku hlavnej konektivity, aby bleskovo kazdemu garantol router strop na 64kbps... Na nic ine...
0 x

milankovar

Příspěvekod milankovar » 19 years ago

skrebon píše:Jednoduchsi samozrejme je. Od toho aj simple :) Ale vyhody chcem vediet :-) Ja pouzivam SQ len pri vypadku hlavnej konektivity, aby bleskovo kazdemu garantol router strop na 64kbps... Na nic ine...

Kdyz sem zacal pouzivat MT SQ pro me byly ze zacatku, kdyz sem se s MT seznamoval pochopitelnejsi nez QT. Skupiny uzivatelu sem omezoval jako jednotlive subnety. Samozrejme sem casem pronikl do QT a v SQ mam 2 uzivatele s vyhrazenymi linkami. SQ nejsou v nicem lepsi, pouze jednodussi.
Jinak SQ pouziva muj poskytovatel treba pro omezeni moji konektivity tak, ze je vytvoren pro me VLAN adapter a omezuje traffic na tento adapter. Nemusi hlidat jednotlive IP adresy.
0 x

TooM-As

Příspěvekod TooM-As » 19 years ago

me spis zajimalo, pokud budu chtit kazdeho uzivatele omezit na tolik a tolik , a uz se nestarat jaky provoz to bude (jestli p2p nebo VoIp) tak prece SQ naprosto staci ne ??
0 x

knedlik

Příspěvekod knedlik » 19 years ago

TooM-As píše:me spis zajimalo, pokud budu chtit kazdeho uzivatele omezit na tolik a tolik , a uz se nestarat jaky provoz to bude (jestli p2p nebo VoIp) tak prece SQ naprosto staci ne ??

Jo SQ na to staci, nicmene jednou dojdes k tomu, ze budes muset rozdeli P2P provoz od ostatniho... zvlaste pokud budes chtit davat vetsi rychlosti a posbiras casem vetsi mnozství stahovacu.
0 x

TooM-As

Příspěvekod TooM-As » 19 years ago

knedlik píše:
TooM-As píše:me spis zajimalo, pokud budu chtit kazdeho uzivatele omezit na tolik a tolik , a uz se nestarat jaky provoz to bude (jestli p2p nebo VoIp) tak prece SQ naprosto staci ne ??

Jo SQ na to staci, nicmene jednou dojdes k tomu, ze budes muset rozdeli P2P provoz od ostatniho... zvlaste pokud budes chtit davat vetsi rychlosti a posbiras casem vetsi mnozství stahovacu.

jasne tomu rozumim , uz se pomalu s QT ucim a opravdu ma to vselijake vyhody oproti SQ.
0 x

riska

Příspěvekod riska » 19 years ago

jestli spravne rozumim tomu co je v manualu, tak simple queues jsou vlastne vytvareny jen na virtualnich rozhranich, kdezto queue tree je umisten na fyzickém rozhrani. lze tak udelat napr. nasledujici omezeni: pomoci simple queue omezim maximalni download a pomoci queue tree pak rozdelim pasmo mezi jednotlive uzivatele. nejprve se aplikuje pravidlo na virtualnim rozhrani global-out a teprve pak na fyzickem rozhrani
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 19 years ago

riska píše:jestli spravne rozumim tomu co je v manualu, tak simple queues jsou vlastne vytvareny jen na virtualnich rozhranich, kdezto queue tree je umisten na fyzickém rozhrani. lze tak udelat napr. nasledujici omezeni: pomoci simple queue omezim maximalni download a pomoci queue tree pak rozdelim pasmo mezi jednotlive uzivatele. nejprve se aplikuje pravidlo na virtualnim rozhrani global-out a teprve pak na fyzickem rozhrani

No vsechno co pisete jde udelat pres QT. Nadefinujete hlavni parent s max. moznou rychlosti a pak budete vytvaret podradne parenty pro jednotlivé uživatele.
0 x

riska

pepulis píše:No vsechno co pisete jde udelat pres QT. Nadefinujete hlavni parent s max. moznou rychlosti a pak budete vytvaret podradne parenty pro jednotlivé uživatele.

jasne, to jde taky. ale co treba ingress shaping - queue tree shapuje jen to co odchazi - a kdyz ho prilepim na global-in tak tam zas nejde nastavit omezeni konkretniho rozhrani
0 x

skrebon
Kontaktovat uživatele:

riska píše:
pepulis píše:No vsechno co pisete jde udelat pres QT. Nadefinujete hlavni parent s max. moznou rychlosti a pak budete vytvaret podradne parenty pro jednotlivé uživatele.

jasne, to jde taky. ale co treba ingress shaping - queue tree shapuje jen to co odchazi - a kdyz ho prilepim na global-in tak tam zas nejde nastavit omezeni konkretniho rozhrani

No ingress shaping ako sa to vezme. Vzdy sa da mangle postavit tak, aby bolo vzhladom na QT a global out, postavene na strane, kde odchadza traffic :D Takze raz manglujeme z WAN do LAN a ip klienta a zasa pre opacny traffic z LAN do WAN a ip klienta na LAN zadefinovane.. Cize sa shapuje len odchadzajuci traffic a vsetko ide ako ma.
0 x

riska

skrebon píše:
riska píše:

No ingress shaping ako sa to vezme. Vzdy sa da mangle postavit tak, aby bolo vzhladom na QT a global out, postavene na strane, kde odchadza traffic :D Takze raz manglujeme z WAN do LAN a ip klienta a zasa pre opacny traffic z LAN do WAN a ip klienta na LAN zadefinovane.. Cize sa shapuje len odchadzajuci traffic a vsetko ide ako ma.

to ano co kdyz mam tri rozhrani - na prvnim mam 30 klientu a dalsi dve vedou k serverum - chci omezit maximalni upload od klientu (zaroven je rozdelen do trid pomoci HTB. napr na realtime a other) - co ted? kdyz povesim shapery na rozhrani, ktere vedou k serverum tak ty o sobe navzajem nevi a upload od klientu muze dosahovat souctu obou hodnot
0 x

skrebon
Kontaktovat uživatele:

riska píše:to ano co kdyz mam tri rozhrani - na prvnim mam 30 klientu a dalsi dve vedou k serverum - chci omezit maximalni upload od klientu (zaroven je rozdelen do trid pomoci HTB. napr na realtime a other) - co ted? kdyz povesim shapery na rozhrani, ktere vedou k serverum tak ty o sobe navzajem nevi a upload od klientu muze dosahovat souctu obou hodnot

S Ingress shapingom problem v MK nie je. Da sa to vyriesit hocijako.
0 x