Dobrý den,
jsem úplná lama v nastvování MikroTika. Mám malou sí a potřeboval bych upřednostnit voip telefonii.
Předem moc děkuji za rady
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
upřednostnění voip
No nejlepisiasi je vyhradit voipu nejakou konektivitu, napr 1M pro celou sit a je to. Staci vzit IPcka sip serveru, ktere pouzivas a nastavit jim garantovany treba 1M, to bohate staci pro 10 a vice soubeznejch hovoru (podle kodeku).
Podle portu se voip priorizuje dost blbe, protoze kazdej provider pouzivajiny porty. Pro navazani komunikace vetsinou pouzivaj porty 5000-5100, ale pak uz to jede uplne jinde.
Podle portu se voip priorizuje dost blbe, protoze kazdej provider pouzivajiny porty. Pro navazani komunikace vetsinou pouzivaj porty 5000-5100, ale pak uz to jede uplne jinde.
0 x
Tak už se mi něco podařilo, jsem zvědavej zda to bude dostatečně fungovat:
Firewall-Mangle-
Chain:prerouting, TOS: 184(nevím proč, někde jsem to našel), Aktion: prerouting, New Packet Mark: voip
Queue List-Queue Tree-
Pacet Mark: voip, Queue type: default-small(nevíte někdo co je to za druhy, jaký je mezi nima rozdíl?), Priorit: 7( je nejvišší priorita 8?)
Firewall-Mangle-
Chain:prerouting, TOS: 184(nevím proč, někde jsem to našel), Aktion: prerouting, New Packet Mark: voip
Queue List-Queue Tree-
Pacet Mark: voip, Queue type: default-small(nevíte někdo co je to za druhy, jaký je mezi nima rozdíl?), Priorit: 7( je nejvišší priorita 8?)
Naposledy upravil(a) burva dne 09 Jan 2008 10:48, celkem upraveno 1 x.
0 x
ef píše:reset píše:burva píše:Queue type: default-small(nevíte někdo co je to za druhy, jaký je mezi nima rozdíl?), Priorit: 7( je nejvišší priorita 8?)
projdi si forum,
8 je nejnizsi priorita
Jeden o koze druhý o voze TOS nemá nic společného s prioritou v queue.
takted uz jsem sito taky poradne precetl, mysleljsem, zechce menitTOS, a ne priorizovat queue
0 x
burva píše:Tak už se mi něco podařilo, jsem zvědavej zda to bude dostatečně fungovat:
Firewall-Mangle-
Queue List-Queue Tree-
to cos napsal je kapku nesmysl. Ten mangle ti nebude měnit TOS, ani označovat voip komunikaci, ale všechny pakety s nastavenym TOS na to čislo co tam máš uvedený(mimochodem taky úplně nesmyslný) ti to bude manglovat jako voip, což je blbost, protože všechny voip pakety nemaj stejný TOS. Jinak Queue type je dobře popsaný v manuálu k MK i s obrázky, stačí podívat se
jo a nejvyšší je s y:)
0 x
jahoo píše:burva píše:Tak už se mi něco podařilo, jsem zvědavej zda to bude dostatečně fungovat:
Firewall-Mangle-
Queue List-Queue Tree-
to cos napsal je kapku nesmysl. Ten mangle ti nebude měnit TOS, ani označovat voip komunikaci, ale všechny pakety s nastavenym TOS na to čislo co tam máš uvedený(mimochodem taky úplně nesmyslný) ti to bude manglovat jako voip, což je blbost, protože všechny voip pakety nemaj stejný TOS. Jinak Queue type je dobře popsaný v manuálu k MK i s obrázky, stačí podívat se
jo a nejvyšší je s y:)
Já nevím, se v tom nevyznám. To číslo na tos jsem našel zde:http://under-linux.org/forums/mikrotik/98877-qos-para-voip.html ty co jsou tam přednastvený mi nefungujou a ani jiný mimo 184.
0 x
vsetec píše:Ja to mam udelane takhle: Adres list s IP adresami VoIP , v mangle omarkovany, a queue tree vyhrazenych 1M s nejvssi prioritou. A zatim se zda ze to jede v poho. Jarda
Můžeš mi prosímtě napsat přesně jak to máš nastavený. Adresy sip serverů už mám v Adres list. Jak je to v mangle - chain atd..
dík
0 x