zdravím,
potřeboval bych poradit jak uděla nat.Mám sit a chci připojit dům kde bude MK a na tom MK bych chtěl natovat. chci aby uživatele v tom domě byly za natem.Jak na to?diky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jak udělat jednoduchy nat
kecut píše:zdravím,
potřeboval bych poradit jak uděla nat.Mám sit a chci připojit dům kde bude MK a na tom MK bych chtěl natovat. chci aby uživatele v tom domě byly za natem.Jak na to?diky
a co tohle: http://www.mikrotik.com/testdocs/ros/2.9/ip/nat.php
0 x
Zdeněk Slanina
Havlíčkův Brod
Havlíčkův Brod
-
- Kontaktovat uživatele:
kecut píše:muzete mi nekdo presne poradit jak to nastavit na routerboardu?
Stejně tak jako na jakémkoliv jiném zařízení s "operačním systémem" RoS.
kecut píše:kdyz mam ip adresu 192.168.10.1 ktera bude na wlan a s teto adresy to chci prekladat na adresy 192.168.1.0/24.
Chcete obrázkový návod nebo bude stačit toto?:
Kód: Vybrat vše
/ip firewall nat add chain=srcnat in-interface=wan action=masquarade
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!
petr.vlasic píše:kecut píše:muzete mi nekdo presne poradit jak to nastavit na routerboardu?
Stejně tak jako na jakémkoliv jiném zařízení s "operačním systémem" RoS.kecut píše:kdyz mam ip adresu 192.168.10.1 ktera bude na wlan a s teto adresy to chci prekladat na adresy 192.168.1.0/24.
Chcete obrázkový návod nebo bude stačit toto?:Kód: Vybrat vše
Chyba lávky pane podle toho co Kecut pise tak chce Destination NAT ...

Avsak v opacnem pripade si nedokazu predstavit jak bude vas zapis fungovat .. vysvetleno :
Pise se tu ze pokud v tabulce source NAT prijde jakykoli paket z jakekoli IP z Interface WAN ... bude maskovan ... ehm ale kam? Kamkoli? to mi neprijde moc funkcni

Rozumim to mu spravně? mam za to ze WAN je Vnější interface na ktery se překládá ne?
Osobne bych IP adresy na WAN interface neNAToval ..
BUDE ZAPOTŘEBÍ, ABY TAZATEL UPŘESNIL TO CO VLASTNĚ CHCE.
0 x
Zdeněk Slanina
Havlíčkův Brod
Havlíčkův Brod
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdeněk.hb píše:Chyba lávky pane podle toho co Kecut pise tak chce Destination NAT ...
A to vyvozujete z čeho?
Zdeněk.hb píše:Avsak v opacnem pripade si nedokazu predstavit jak bude vas zapis fungovat .. vysvetleno :Kód: Vybrat vše
Ano, samozřejmě jsem se přepsal:
/ip firewall nat add chain=srcnat in-interface=lan action=masquarade
Vypadá to, že 20:48 je pro mě už velice pozdní čas. Jen tak na okraj, pokud by to bylo ošetřeno ve směrovací tabulce, tak ani in-interface není povinné.
Zdeněk.hb píše:Pise se tu ze pokud v tabulce source NAT prijde jakykoli paket z jakekoli IP z Interface WAN ... bude maskovan ... ehm ale kam?
Samozřejmě to byl nesmyl. Ale tato formulace mi také nepřijde zrovna nejšastnější. V případě, že se dostane paket na fyzické rozhraní začne být vyhodnocován různými mechanismy(dokonce jsem v manuálu viděl i nějaké blokové schéma od přijetí paketu až po jeho opětovné fyzické odvysílání, ale bohužel se mi to nechce dohledávat'). Ještě před NATováním, přijde na řadu směrování(které se vyhodnocuje dle zde zmíněného algoritmu) a po něm se dá řeč tabulce NATu, která se prochází od shora dolů a v případě shody se provede akce. Akce masquarade vlastně není nic jiného než prach obyčejný src-nat za který se nedoplňuje libovolná adresa, ale adresa toho rozhraní ze kterého bude paket odvysílán(a ta se zjišuje ze směrovací tabulky). NAT není nic jiného než přepsání adresy(jestli zdrojové nebo cílové se uvádí pomocí chainu src-nat nebo dst-nat).
Myslím si, že tazatel bude chtít jen rozšířit ten "internet".Zdeněk.hb píše:BUDE ZAPOTŘEBÍ, ABY TAZATEL UPŘESNIL TO CO VLASTNĚ CHCE.
0 x
petr.vlasic píše:Zdeněk.hb píše:Chyba lávky pane podle toho co Kecut pise tak chce Destination NAT ...
A to vyvozujete z čeho?
Vyvozuji z tvrzení potřeby pana Kecuta:
Kecut píše:kdyz mam ip adresu 192.168.10.1 ktera bude na wlan a s teto adresy to chci prekladat na adresy 192.168.1.0/24.
Buï to tak skutecne chce, nebo se neumi spravne vyjadrit. Spise receno ze to vypadalo ze 192.168.10.1 je adresa WANu a 192.168.1.0/24 je rozsah ktery je na LAN interface ..
0 x
Zdeněk Slanina
Havlíčkův Brod
Havlíčkův Brod
petr.vlasic píše:Zdeněk.hb píše:Pise se tu ze pokud v tabulce source NAT prijde jakykoli paket z jakekoli IP z Interface WAN ... bude maskovan ... ehm ale kam?
Samozřejmě to byl nesmyl. Ale tato formulace mi také nepřijde zrovna nejšastnější. V případě, že se dostane paket na fyzické rozhraní začne být vyhodnocován různými mechanismy(dokonce jsem v manuálu viděl i nějaké blokové schéma od přijetí paketu až po jeho opětovné fyzické odvysílání, ale bohužel se mi to nechce dohledávat'). Ještě před NATováním, přijde na řadu směrování(které se vyhodnocuje dle zde zmíněného algoritmu) a po něm se dá řeč tabulce NATu, která se prochází od shora dolů a v případě shody se provede akce. Akce masquarade vlastně není nic jiného než prach obyčejný src-nat za který se nedoplňuje libovolná adresa, ale adresa toho rozhraní ze kterého bude paket odvysílán(a ta se zjišuje ze směrovací tabulky). NAT není nic jiného než přepsání adresy(jestli zdrojové nebo cílové se uvádí pomocí chainu src-nat nebo dst-nat).
Ano to souhlasím, nicméne šlo o jednoduché vyjádření zápisu ... v praxi to tak skutečně proběhne a vzhledem k tomu, že v zapisu konfigurace nebylo nic o filtru, Mangle, Preroutingu, Forwardu, Postroutingu, Input ani Output, vycházíme z čistého firewallu, tedy s pouhým jedním zápisem NATu
0 x
Zdeněk Slanina
Havlíčkův Brod
Havlíčkův Brod
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdeněk.hb píše:Vyvozuji z tvrzení potřeby pana Kecuta:Kecut píše:kdyz mam ip adresu 192.168.10.1 ktera bude na wlan a s teto adresy to chci prekladat na adresy 192.168.1.0/24.
Buï špatně vidím nebo mi to monitor nějak zkresluje, ale zmiňuje se o WLANu a ne o WANu.
0 x
petr.vlasic píše:Zdeněk.hb píše:Vyvozuji z tvrzení potřeby pana Kecuta:Kecut píše:kdyz mam ip adresu 192.168.10.1 ktera bude na wlan a s teto adresy to chci prekladat na adresy 192.168.1.0/24.
Buï špatně vidím nebo mi to monitor nějak zkresluje, ale zmiňuje se o WLANu a ne o WANu.
To je jako se hadat o prdu .. tazatel nerekl zda WLAN Interface je rozhraním WAN nebo LAN, predpokladam li, ze chce pripojit barak, tak jak uvedl v prvnim prispevku, bude mit privod na WiFine a po baraku to bude tahat kabelama ... tudiz v tomto prispevku se WLAN=WAN ...
0 x
Zdeněk Slanina
Havlíčkův Brod
Havlíčkův Brod
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdeněk.hb píše:To je jako se hadat o prdu .. tazatel nerekl zda WLAN Interface je rozhraním WAN nebo LAN, predpokladam li, ze chce pripojit barak, tak jak uvedl v prvnim prispevku, bude mit privod na WiFine a po baraku to bude tahat kabelama ... tudiz v tomto prispevku se WLAN=WAN ...
Aha, to sem si neuvědomil, takže se omlouvám. Pokud to je tak jak jste napsal vy tak platí už to co jsem psal výše.
0 x