❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Dvě WAN rozdělené pro určité IP

Návody a problémy s konfigurací.
rakov

Dvě WAN rozdělené pro určité IP

Příspěvekod rakov » 6 years ago

Zdravím

Mám Mikrotik nastavený tak, že mám WAN1 (jako hlavní) a WAN2 (jako založní). V případě výpadku WAN1 se automaticky přepne na WAN2 až do doby než bude WAN1 zase dostupný a přepne to zpátky na WAN1.
Protože bych chtěl využívat obě konektivity tak se chci se zeptat. Šlo by to nastavit tak, abych využíval, jak WAN1 tak WAN2, že bych nějaké konkrétní IP adresy v síti směroval do WAN1 a zbyvajicí část do WAN2, ale s tím když by náhodou některý WAN měl výpadek, tak IP adresy na něj navázané by se přesměrovaly na funkční WAN a pak zase po obnoveni původního WAN zpátky? Poradil by někdo? Předem díky za ochotu.
1 x

Noxus28

Příspěvekod Noxus28 » 6 years ago

Rieši sa to tu každú chvíľu tuším
Sprav si address list s IP ktoré chceš posielať cez WAN2, pomocou mangle označ routing markom a v routes vytvor routovaciu tabuľku kde bude pre daný mark prvá default gateway ip z WAN2 a druhá ip z WAN1. V main tabuľke to bude opačne.
Prepínanie pri poruche už máš len si ho rozšír na obe routovacie tabuľky
0 x
MTCNA, MTCRE, MTCTCE a furt toho viem málo 🤓

rakov

Díky za info, ale je to pro mne moc obecné, jsem takový samouk a všechno jsem si vesměs našel na netu, videa nastaveni, popřípadě nějaké skripty, obrázky a upravil jsem si to jen podle obrazu svého, takže bych potřeboval nějak víc po lopatě :-)
0 x

Noxus28

Příspěvekod Noxus28 » 6 years ago

No dal si obecne info tak máš obecnú odpoveď :D
Treba sa podeliť s tým akú máš konfiguráciu, akým spôsobom sú IP na WANoch, či cez DHCP, PPP alebo statika, ako máš vyriešené prepínanie v prípade výpadku teraz... aké IP sa majú smerovať, aké už je existujúce značkovanie atď
Ak to nechceš vešať verejne tak mi pošli konfig do SZ a pozriem sa na to
0 x
MTCNA, MTCRE, MTCTCE a furt toho viem málo 🤓

rakov

Jasně, poslal jsem to na mejla. :-) Diky
0 x