❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Bonding - active backup

Návody a problémy s konfigurací.
Vampír

Bonding - active backup

Příspěvekod Vampír » 6 years ago

Měl bych dotaz okolo bondingu.. Potřeboval jsem řešit zálohování LHG60ky. Protože si provozuji na hraně , mám tam zálohu přes AirBQ10

Domníval jsem se, že Bonding bude dobrá volba, bude rychlej a přesně určenej pro mojí potřebu...

Primární linku jsem nastavit LHG60 a zálohu tedy AirBQ, na koncích mám x86 a RB1100
Pokud LHG60 jela tak vše fungovalo jak mělo propustnost také, ale jakmile lehla nebo jsem ji na LHG_WLAN disabloval, přeplo se to na záložní ale propustnost šla dokelu..
Jakoby se stále snažil tlačit do nefunkční 60ky.. Výsledkem pak místo propustnosti zálohy cca 110 Mbit/s bylo toto:
https://ibb.co/WpppW25
https://ibb.co/JyTyhJV

Ztrátovost paketu při pingu 1ms byla také brutální..
Řešením bylo zakázat na obou stranách port primárního LHG spoje což v reálném provozu není moc smysluplné řešení , leda nějakým scriptem...

Je to normální chování Bondingu?? Jak to řešit lépe??
0 x

pgb

Příspěvekod pgb » 6 years ago

0 x

Vampír

Verze 6.43.4 a nastavení viz obr... IP v ARP IP Target je vzdy IP druhe strany přiřazené k Bonding iface..

https://ibb.co/vLDp5PY
0 x

Onas

Příspěvekod Onas » 6 years ago

Zdravím

pokud jsem dobře pochopil, tak v tomhle případě by jsi nemusel potřebovat bonding, ale mělo by ti stačít klasické bridge se zapnutým RSTP.
Na bridge si nastavíš primární port a to vše. Alespoň mi to funguje celkem spolehlivě.
0 x
Oňas

Vampír

Zdravím, no také jsem přemýšlel nad použitím bridge, ale nějak nevím kde nastavit ten primární port.

Můžeš ukázat?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 6 years ago

STP není primár/sekundár. Ale počítá cenu cesty k cíli ... čili aktivní trasu určuješ především parametrem Cost. V případě shodné ceny se pak zapojí parametr Priority.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 6 years ago

toto téma se tu probíralo hodně krát, záloha pomocí bondu je špatně, záloha pomocí stp je špatně, záloha pomocí ospf je špatně, jediné dobré řešení je script s hysterezí, to vám zajistí, že linka nebude lagovat a že při přepnutí vypadne max jeden ping....

PS: nechci tu dělat nějakého chytrolína ale dost jsem si tím prošel u laseru, všechny způsoby co tu píšu jsem zkoušel a nebylo to dobře až na ten script....
1 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

pepulis

Příspěvekod pepulis » 6 years ago

okoun píše:toto téma se tu probíralo hodně krát, záloha pomocí bondu je špatně, záloha pomocí stp je špatně, záloha pomocí ospf je špatně, jediné dobré řešení je script s hysterezí, to vám zajistí, že linka nebude lagovat a že při přepnutí vypadne max jeden ping....

PS: nechci tu dělat nějakého chytrolína ale dost jsem si tím prošel u laseru, všechny způsoby co tu píšu jsem zkoušel a nebylo to dobře až na ten script....

A má někdo takový skript s hyterezi nasazený? Vím že tady o tom bylo někdy vlákno.
0 x

Vampír

Ahoj Okoune a můžeš se prosím o něj podělit?? Moc by mi to bodlo.. Díky moc
1 x

okoun

jako je to hodně specifické, asi se to u vás neuplatní, musíte si to upravit

laser-spusteni
interval 00:30:00

Kód: Vybrat vše

# script zjistuje funkcni internet na danem ifacu a dle toho zapne ci vypne vpls spojeni na vysilace

:local tm; :set tm [/system clock get time];:put $tm;:set tm ($tm+"00:00:05");:if ([/ping 10.10.3.220 interface=sfp1 count=120] >= 118) \do {:log info "poustim_laser";/interface bridge port  enable [find interface="sfp1"];/system scheduler set laser-zastaveni start-time=$tm;/system scheduler disable laser-spusteni;/system scheduler enable laser-zastaveni;} \

laser-zastaveni
interval 00:00:02

Kód: Vybrat vše

# script zjistuje funkcni internet na danem ifacu a dle toho zapne ci vypne vpls spojeni na vysilace

:if ([/ping 10.10.3.204 interface=laser_rstp count=3] < 2) \do {:log info "laser_chybuje"/interface bridge port disable [find interface="sfp1"]/system scheduler set laser-spusteni start-time=[/system clock get time]/system scheduler enable laser-spusteni/system scheduler disable laser-zastaveni} \

myšlenka je taková že script funguje na routeru kde je v jednom eth jedno pojítko a vdruhém eth je druhé pojítko a daný port se vyndavá a zandavá z bridge! pokud by se porty zakáazoval bez bridge tak by se nikdy nezjistilo jeslti je linka již OK....
2 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Vampír

Ahoj
Okoune, prosím tě a tyto scripty máš na routeru, který je směrem do internetu nebo se dá na obě strany tohoto duálního spoje??

dík Vampír
0 x

okoun

měl jsem to na routeru blíže k internetu
0 x

Vampír

Dik za info, ale jen pro zajímavost, píšeš měl, už nemáš?? Máš něco lepšího?? :)
0 x

sacnok

Příspěvekod sacnok » 6 years ago

My ty zálohy 60 řešíme přes Spannig Tree - RSTP. Všechny spoje máme zapojeny v UBTN Edge switchích a zatím jsme s tím neměli sebemenší problém.

Když 60 padne, tak to přejde na záložní spoj, jak najede se to vrátí zpátky. Nevím proč Okoun psal, že to nefunguje.
Naposledy upravil(a) sacnok dne 02 Aug 2019 09:01, celkem upraveno 2 x.
0 x

pedro4444

Příspěvekod pedro4444 » 6 years ago

ako bolo pisane najlepsie je backup hocijakej linky to nascriptovat a je pokoj.... zatial to mam ked vypadne ping tak zapne backup.... podotykam backup je vypnuty a vobec neziari a nerusi mi sajt... zapne sa len ked treba tym padom to ani nic nezerie....

neskor este na nejakych sajtoch kde mam cez zelen nejaky spoj chcem dorobit ze uz pri poklese signalu zapne backup a pojde to druhou stranou .... vsetko je to len sadnut si ku skriptovaniu a nastavit si to podla seba....
0 x