zdar,
už nějaký ten rok pozoruju že právě nasazený mikrotik s nastaveným ospf při prvním spojení OSPF nenačte všechny routy. Praxe: vybalim router, zapnu, resetnu nastavení, nastavim IPčka, nastavim OSPF a je to. Úplně basic konfigurace. Dá se to replikovat uděláním stejnýho postupu.
Někdy načte třeba jenom polovinu. Jindy zase jenom lokální subnety jeho nejbližších sousedů. Po restartu obvykle najedou všechny routy ale není to pravidlem a pokud nepomůže ani restart tak je nutný vypnout a zapnout instanci OSPF a pak už se to rozjede.
Občas se to stává i po upgradu mikrotiku. Včera sem dokonce našel router kterej byl pár hopů od konce sítě a ačkoliv routery na konci měly plnou routovací tabulku, tenhle router jí měl jenom z půlky a to tam žádný zakruhování není takže sice plná tabulka prošla skrz něj na konec ale samotnej router po cestě to z nějakýho důvodu v sobě neměl a přitom to fungovalo. Není to jenom v mojí síti, už sem to viděl i v cizí síti s odlišnou konfigurací OSPF.
Aktuální verze jsou 6.43.2 až 6.43.4 a nejspíš to v ní není protože se to děje už pár let.
Máte taky někdo problém? jak se tohle dá diagnostikovat?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
OSPF nenačítá všechny routy
Děje se to odjakživa. Na některých místech mám pro jistotu dokonce defaultu i staticky.
Ale na závislost na čemkoliv jsem nikdy nepřišel. Děje se to ovšem hodně ojediněle.
Ale na závislost na čemkoliv jsem nikdy nepřišel. Děje se to ovšem hodně ojediněle.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
přesně tento problém se mi stával asi neustále asi před 3 rokama. od doby co jsem razantně změnil konfiguraci ospf se mi problém už nikdy nestal.
v čem byla změna konfigurace ospf? zjednodušení ospf na větší bloky networků tedy i tím méně rout, včem ale konkrétně byl problém nemám zdání. vím jen žeuž mě to dost srl... když po každém blackoutu elektřiny jsem musel restartovávat instance.
příklad:
ps pokud by tam byla nějaká chyba je to tím že mám horečku 39
v čem byla změna konfigurace ospf? zjednodušení ospf na větší bloky networků tedy i tím méně rout, včem ale konkrétně byl problém nemám zdání. vím jen žeuž mě to dost srl... když po každém blackoutu elektřiny jsem musel restartovávat instance.
příklad:
ps pokud by tam byla nějaká chyba je to tím že mám horečku 39
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
ok, může bejt, kolik máš rout? aktuálně máme 360 rout. Nemyslím si že tohle bude problém. Spíš bych si typnul na nějaký konfigurační problém který si přesubnetováním opravil.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
ludvik píše:Děje se to odjakživa. Na některých místech mám pro jistotu dokonce defaultu i staticky.
jo to je hezký ale je to na houby pokud máš kruhy a největší problém je že se stává i to že v routovací tabulce je jenom 10 záznamů takže router nepředá ani svoje subnety dál a routery směrem do netu ani neví že tam nějaký subnety jsou takže tam stejně nejde net.
0 x
Dobře ... jednu závislost jsem našel. Tam, kde kruhy jsou buď není mikrotik, nebo se to neděje 
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
751.
Někdy to vypadá na problém s multicastem na spoji. Jenže někdy to je, někdy to není. Ale asi pravdou je, že na "lepších" se to děje méně (ale statistiku si nevedu).
Také jsem si na ROS zvykl nenechávat volby na ROSu, ale pomocí priority vždy určit jako designated ten buď lepší, nebo blíž k páteři.
Někdy také stačí prostě počkat. Ono se to srovná ... A i na kruhu můžeš mít defaultu staticky (samozřejmě s vysokou administrative distance) - prostě tam, kde je to nejvíc pravděpodobné. Případná asymetrie provozu by ti vadit neměla a až se to srovná, tak se to srovná.
hapi píše:ok, může bejt, kolik máš rout? aktuálně máme 360 rout. Nemyslím si že tohle bude problém. Spíš bych si typnul na nějaký konfigurační problém který si přesubnetováním opravil.
Někdy to vypadá na problém s multicastem na spoji. Jenže někdy to je, někdy to není. Ale asi pravdou je, že na "lepších" se to děje méně (ale statistiku si nevedu).
Také jsem si na ROS zvykl nenechávat volby na ROSu, ale pomocí priority vždy určit jako designated ten buď lepší, nebo blíž k páteři.
Někdy také stačí prostě počkat. Ono se to srovná ... A i na kruhu můžeš mít defaultu staticky (samozřejmě s vysokou administrative distance) - prostě tam, kde je to nejvíc pravděpodobné. Případná asymetrie provozu by ti vadit neměla a až se to srovná, tak se to srovná.
0 x
hapi píše:ok, může bejt, kolik máš rout? aktuálně máme 360 rout. Nemyslím si že tohle bude problém. Spíš bych si typnul na nějaký konfigurační problém který si přesubnetováním opravil.
na backbonu cca 290, dle mého názoru to není počtem rout ale zjevně je to tím řetězením /30 ale fakt nevím čím to, o tom že jsem já měl chybu pochybuji to už vyvrácí ten fakt že s tím máte problémy tzn nevěřím že by ty chyby tam byly stejné nebo vůbec nějaké...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
okoun píše:hapi píše:ok, může bejt, kolik máš rout? aktuálně máme 360 rout. Nemyslím si že tohle bude problém. Spíš bych si typnul na nějaký konfigurační problém který si přesubnetováním opravil.
na backbonu cca 290, dle mého názoru to není počtem rout ale zjevně je to tím řetězením /30 ale fakt nevím čím to, o tom že jsem já měl chybu pochybuji to už vyvrácí ten fakt že s tím máte problémy tzn nevěřím že by ty chyby tam byly stejné nebo vůbec nějaké...
takže si chybu neměl a nějak zázračně to po přečíslování funguje jo? tobě to připadá logický závěr že ty si chybu neměl a šlo to blbě a pak to jde dobře? Jinak řečeno tam taky nemám chyby protože mi to jde blbě?
0 x
ludvik píše:751.hapi píše:ok, může bejt, kolik máš rout? aktuálně máme 360 rout. Nemyslím si že tohle bude problém. Spíš bych si typnul na nějaký konfigurační problém který si přesubnetováním opravil.
priority routerů nastavený mám. Defakto na sektorech je pouze jeden master a ostatní prio 0. Na switch na sajtu je jeden master s větší prio a případně pokud je tam kruh je tam backup s nižší prio jinak vše ostatní prio 0. ptp spoje na mkčkách je network type point-to-point a všude jinde na routerech je broadcast.
0 x
hapi píše:okoun píše:hapi píše:ok, může bejt, kolik máš rout? aktuálně máme 360 rout. Nemyslím si že tohle bude problém. Spíš bych si typnul na nějaký konfigurační problém který si přesubnetováním opravil.
takže si chybu neměl a nějak zázračně to po přečíslování funguje jo? tobě to připadá logický závěr že ty si chybu neměl a šlo to blbě a pak to jde dobře? Jinak řečeno tam taky nemám chyby protože mi to jde blbě?
přečíslování je jen jedna z věcí, ta podstatná ale byla vypnutí ospf na hodně zařízeních, prostě na situ přestalo fungovat několik ospf a je tam je jedno do té doby nic nepozoruji a mám vyřešeno.
0 x
Zvláštní je ta souvislost s tím upgade firmware. Router by si přece nic moc co souvisí s OSPF session neměl nikde ukládat, takže takovou souvislost bych neočekával (netvrdím, že to není pravda).
0 x
to smrdi prekrytim site, nebo uz nejaky adresy mas nastaveny 2x. Uz jsem to videl a problem byl ve dvojitem pouziti stejne IP. Jednou to slo, kdyz se proces restartnul bylo to 50:50 jestli se problem projevi nebo ne
0 x
to se mi samozřejmě už stalo a odhalí se to tak že někde na spolehlivém místě veksluje routovací tabulka se záznamy a nebo že se dotyčné místo odpojí a v routovací tabulce naskočí místo jiný to co je duplicitní. To je samozřejmé a i sem to hledal ale i když je duplicita tak se načítá kompletní tabulka a ne jenom půlka nebo jenom lokální subnety nejbližších sousedů v rámci broadcastu.
0 x