❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Pomalý bezdrát s R52

Návody a problémy s konfigurací.
zednik

Pomalý bezdrát s R52

Příspěvekod zednik » 18 years ago

Ahoj,
mám rb133 s R52 s všesměrovou anténou na 2,4GHz. Rychlost, kterou zjistim bandwidth testem nebo stahováním z ftp je tak kolem 512kbps. Signal strengh je -74dB a Signal to noise 30. Muze tam být nějaká chyba v nastavení? Když tam byl Z-com 1500, tak to za stejných podmínek běhalo mnohem svižněji.
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hallo » 18 years ago

Myslím že to nebude kartou,ale anténí sestavou,s R 52kou jde rozhodne udělat víc.Signál -74dB není taky nic moc ohromného.Skus doladit antény klientům.
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 18 years ago

-74 je na hranici únosnosti, ale i s takovým signálem se dá protlačit tak 2 - 3Mbity HD. Otázkou je, jaký signál má klient od tebe z APčka. Předpokládám, že to -74 ukazuje APčko signál od klienta. Co poradit?? Kontrola nastavení mikrotiku a pokud tam není chyba tak jedině vyměnit postupně HW.
0 x

belmorfeus

Příspěvekod belmorfeus » 18 years ago

signal to noise je peknej, rekl bych ze -74 je v pohode, spise bych hledal problem v data rate u klienta i na RB. Zkus nastavit napevno na obou stranach.
0 x

zednik

Příspěvekod zednik » 18 years ago

Asi jsem R52-jce křivdil. Zapojil jsem na eth3, ktery jsem přiřadil do bridge, AP-čko (nejake Orinoco) se kterým to bez rb133 beha svižně. Teï to však jede stějně pomalu jako když AP byla R52-jka.
Nevím jestli není problém třeba v tom, že používám bridge.

Mám následující konfiguraci

Linux:
eth0 s veřejnou IP, na které je NAT do internetu
eth1 s IP 192.168.1.1 a vnitřní sí 192.168.14.0/24 na které jsou přes bezdrát jednotliví klienti

Pokud jako AP použiju orinoco, jede to v pohodě.
Pokud jako AP použiju mikrotik který má ether1 a wlan1 v bridgi, jede to tak max na 500kbps. I bandwidth test, který se dokonce po několika sekundách sám stopne. Dokonce se to chová tak, jako by se pakety někde buffrovaly a přicházely se zpožděním. Naopak ping třeba na nix.cz má průměr 30ms.

Bridge jsem vytvořil ve winboxu a přiřadil k němu porty ether1 a wlan1 s defaltními hodnotami.

Nevíte někdo, kde by mohl být zakopanej pes?
0 x

roman.34

Příspěvekod roman.34 » 17 years ago

R52mel sem stejny problem predtim AP Dlink.. vse ok . a pak R52 a -72 a hur..

sem menil anteny atd.. nic.. pak sem tam supl CM11 a signal -55.. nekde i -42 .. vse beha.. R52 nejsou tak košer jak se povida.
0 x

asdewq

Příspěvekod asdewq » 17 years ago

osobne by som videl problem inde... ked som s tymto laboroval, nikdy sa mi nepodarilo rozchodit kombinaciu mk-mk na 2,4 stabilne....teda jedine ak som tx rate aj basic rate nastavil na tvrdo len na 11mbit, potom to slo celkom ok, lenze to sa zasa na to nedalo pripojit nicim iny.... riesenie jednoduche, klientom ktori mali rb som dal ovisov a od vtedy je klud a vsetko slape ako ma
0 x

colombo

Příspěvekod colombo » 17 years ago

I já jsem si prošel podobnými problémy.
V kartě problém nebude.
Já hádám na problém v konfiguraci karty.
Zkus zadat "plný" výkon a rychlosti na obou stranách na DEFAULT.
Když jsem měl zadané třeba rychlosti pouze 5,5 a 11 tak to dělalo potíže.

Pokud máš na obou stranách R52, můžeš je zkusit přepnout i do normy 2,4B/G.
0 x

Besito

Příspěvekod Besito » 17 years ago

Ahoj, právě teï jsem jednu R52 stáhnul z provozu a vyměnil za CM9... signály se zlepšily z -80 na -53... :-)

a takový signály byly od té doby, co jsem tam tu kartu dal, dělá tu i druhá karta, co jsem koupil, tak že R52kám nevěřim...
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 17 years ago

Vždyt tu o tom je i téma. Pokud je R52 na 2,4 všesměru tak časem odejde. začnou se zhoršovat signály a pak vidí jen ty nejsilnější. Řešení je dát tam sektorku a nebo nějakou Realtek 2,4 kartu. Ty neodchází...
0 x

asdewq

honzam: vies dat nejaky typ na raltek 2,4 minipci kartu? problem s odchadzanim nemam, vsade pouzivam sektory, ale tie atherosy niesu to prave... klasicky ovis s rtl cipom mi prisiel ako lepsie riesenie... skusal som uz prism, skusal som rozne atherosy aj ciste 2,4 ale stale sa mi to nepaci... ak je moznost pouzitia ralteku urcite by som to chcel skusit
a s tymi priepustnostami, tam mi to pripada skor tak ze mk-mk proti sebe su moc inteligentne dokopy a na 2,4 to proste nefunguje ako ma
0 x

asdewq

besito: a nemas len prehodene vystupy? antA a antB? r52jka to ma presne naopak ako ma cm9.... mamna sieti vela r52jok aj par cm9tok a zatial mi odisla len jedna r52jka na 5g smerovke antene ale to bolo zlou antenou.... inak klop klop sokojnost
0 x

hafieror

Příspěvekod hafieror » 17 years ago

Moje zkušenost je taková, že veškeré karty atheros, které mají možnost i 5G jsou pro pásmo 2,4 absolutně nepoužitelné.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 17 years ago

hafieror píše:Moje zkušenost je taková, že veškeré karty atheros, které mají možnost i 5G jsou pro pásmo 2,4 absolutně nepoužitelné.

Tak to mam zcela opacnou zkusenost :D
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 17 years ago

asdewq píše:honzam: vies dat nejaky typ na raltek 2,4 minipci kartu? problem s odchadzanim nemam, vsade pouzivam sektory, ale tie atherosy niesu to prave... klasicky ovis s rtl cipom mi prisiel ako lepsie riesenie... skusal som uz prism, skusal som rozne atherosy aj ciste 2,4 ale stale sa mi to nepaci... ak je moznost pouzitia ralteku urcite by som to chcel skusit
a s tymi priepustnostami, tam mi to pripada skor tak ze mk-mk proti sebe su moc inteligentne dokopy a na 2,4 to proste nefunguje ako ma

sice to není realtek ale tahle karta na 2,4všesměrech neodchází
http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=264

minipci se s realtekem snad ani nedělají :?:
0 x