❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
výpadky ipv6 win 10
výpadky ipv6 win 10
mám mikrotika, který mi rozdává ipv6 a poslední dobou mám problém s win 10 že mi tam přestává chodit ipv6, prostě z ničeho nic přestane chodit a musím vypnout a zapnout interface aby ipv6 začalo chodit, bohužel to je nepříjemné pač načítání webů s ipv6 trvá hodně dlouho než to přepne na ipv4, zjevně nějaký problém po aktualizaci w10?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Moderni prohlizece maji Happy Eyeballs, takze se pri nefunkcni konektivite automaticky voli IPv4. Popisovany pripad spis vypada jako problem s MTU - IPv6 spojeni se navaze, ale data netecou. Jak v takove chvili vypada IPv6 traceroute z toho PC? Je k dispozici PCAP napr. z Wiresharku?
0 x
mtu mám 1500 klasicky a pokud jse o ping tak ten ipv6 není průchozí v ten moment.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
To se ale spatne radi, kdyz nenapisete komkretni chybovou hlasku, neprilozite vystup traceroute, routovaci tabulky... 
0 x
Pokud prohlížeč nesestaví spojení přes IPv6 do 300ms, tak automaticky přejde na IPv4. Chce to zjistit, co vlastně klekne, překlad adres nebo kam až (na IPv6) se dopingneš.
Když se doma hraji s IPv6, tak mi to chodí i přes dva NATy66, ale na daném linuxovém strojku běží rekurzivní unbound kvůli DNS (over TLS). I v tomhle případě mi to na Win10 drží, protože se pravidelně přes IPv6 připojuji na Hikvision DVR.
Když se doma hraji s IPv6, tak mi to chodí i přes dva NATy66, ale na daném linuxovém strojku běží rekurzivní unbound kvůli DNS (over TLS). I v tomhle případě mi to na Win10 drží, protože se pravidelně přes IPv6 připojuji na Hikvision DVR.
0 x
zajdee píše:To se ale spatne radi, kdyz nenapisete komkretni chybovou hlasku, neprilozite vystup traceroute, routovaci tabulky...
no ale řešení problému není někde na síti ale v té stanici přeci, protože to chodilo celou dobu dobře až ted najednou asi 3 týdny to dělá takové kraviny... právě proto se ptám jestli to po aktualizaci někomu nezlobí také, pokud ne tak asi zkusím přeinstalovat ovladač na sítovku...
0 x
On to ale nebude problem _jen_ stanice. Klidne to muze byt nastavenim routeru. Udelat traceroute a vypsat routovaci tabulku ve chvili, kdy to funguje, a ve chvili, kdy to nefunguje, v tech samych chvilich vypsat ipconfig a vyzkouset ping na gateway a do netu je zaklad - to vsechno jste udelal? Jake tam byly rozdily?
Ptam se, protoze jste zatim napsal jen, ze ping vyprsi - ale nenapsal jste, kam pingate; dale jste napsal, ze nefunguje web - coz je ale divne, protoze diky happy eyeballs byste takovou situaci u ipv6 vubec nemel znat.
Jinak tedy k puvodni otazce: ne, podobnou situaci na svych strojich s Windows nepozoruji.
Ptam se, protoze jste zatim napsal jen, ze ping vyprsi - ale nenapsal jste, kam pingate; dale jste napsal, ze nefunguje web - coz je ale divne, protoze diky happy eyeballs byste takovou situaci u ipv6 vubec nemel znat.
Jinak tedy k puvodni otazce: ne, podobnou situaci na svych strojich s Windows nepozoruji.
0 x
ipv6 neroutuji, mám nataženo přímo z GW na můj MK, takže pravděpodobnost nějaké chyby je totálně minimální a už jen protože to jelo bez problému a zničeho nic to zlobí a to ještě jen na jednom PC 
0 x
zajdee píše:On to ale nebude problem _jen_ stanice. Klidne to muze byt nastavenim routeru. Udelat traceroute a vypsat routovaci tabulku ve chvili, kdy to funguje, a ve chvili, kdy to nefunguje, v tech samych chvilich vypsat ipconfig a vyzkouset ping na gateway a do netu je zaklad - to vsechno jste udelal? Jake tam byly rozdily?
jako ono se to chová dost paranormálně.
dám si ping třeba na seznam.cz přeloží mi to na v6 seznam ale ping neprochází, potom zapnu ping na mojí GW která rozdává mému PC adresy první neprojde a druhý a další už potom projde, zapnu tedy znovu ping na seznam a už to také projde, prostě chová se to hodně divně jako kdyby se tam někde něco muselo proštouchnout, každopádně za chvilku opět to samé, zase to přestane chodit a opět to musím takto proštouchnout
0 x
To vypada na rozbite neighbor discovery. Co je na strane routeru (OS)? Jak je zapojena klientska stanice? Neni tam nejaky pseudobridge/WiFi klient, za kterym je pak vic klientu na LAN?
0 x
ip adresy rozdávám na bráně ros kde je veden tunel v tunelu je vlan ke mě na router ros, tím stejným způsobem jde i v4 a bez problémů....
0 x
Neodpovedel jste, jak je pripojena klientska stanice k tomu ROSu. Kabelem naprimo? Nebo pres WiFi? Pokud WiFi, je to nejaka externi klientska jednotka, nebo je to WiFi karta primo v zarizeni?
Nebo tim "vasim" ROSem je nejaky ROS, do ktereho je ten klient pripojen kabelem?
Mimochodem pokud mate tunel, jake je MTU toho tunelu a MTU na LAN strane (u klienta)? IPv4 neni tolik hakliva na MTU, resp. routery po ceste dokazou pakety fragmentovat. To u IPv6 neni, tam musi fragmentovat koncove uzly (klient a server). Spatne MTU muze zpusobovat ruzne "zatuhavani" otevrenych spojeni (coz zni jako problem ze zacatku vlakna, hmmmm).
Nebo tim "vasim" ROSem je nejaky ROS, do ktereho je ten klient pripojen kabelem?
Mimochodem pokud mate tunel, jake je MTU toho tunelu a MTU na LAN strane (u klienta)? IPv4 neni tolik hakliva na MTU, resp. routery po ceste dokazou pakety fragmentovat. To u IPv6 neni, tam musi fragmentovat koncove uzly (klient a server). Spatne MTU muze zpusobovat ruzne "zatuhavani" otevrenych spojeni (coz zni jako problem ze zacatku vlakna, hmmmm).
0 x
je to kabelem, mtu mám 1554
0 x
zjistil jsem když mi nejde ipv6 komunikace do internetu tak na bráně kde se ipv6 přiděluje mi v tabulce ipv6 neighbor list svítí moje ipv6 adresa ktrou mám v pc jako failed, každopádně jakmile proštouchnu pingem komunikaci na tu bránu tak se z adresy stane normálně stale a začne chodit i ten internet zase do doby kdy přestanu pc používat a opět se stane jako failed....
0 x