❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Výchozí gateway

Návody a problémy s konfigurací.
mytrix

Výchozí gateway

Příspěvekod mytrix » 7 years ago

Ahoj,

dneska jsem na firemním mikrotiku řešil problém, kdy z ničeho nic přestal fungovat internet.

Původní konfigurace, která víc jak rok fungovala bez problémů byla:

Kód: Vybrat vše

#         DST-ADDRESS        PREF-SRC        GATEWAY            DISTANCE
2 A S     0.0.0.0/0                          eth1-WAN           1

Na rozhraní eth1-WAN byly nastaveny adresy:

Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
 #   ADDRESS            NETWORK         INTERFACE                                                                           
 0   X.Y.1.146/29        X.Y.1.144          ether1-WAN                                                                                                                                                                                                                         
 3   X.Y.1.148/29        X.Y.1.144          ether1-WAN                                                                         
 4   X.Y.1.147/29        X.Y.1.144          ether1-WAN                                                                         

Problém jsem nakonec vyřešil tak, že jsem v routovací tabulce explicitně specifikoval IP adresu brány na X.Y.1.145

#         DST-ADDRESS        PREF-SRC        GATEWAY            DISTANCE
2 A S     0.0.0.0/0                          X.Y.1.145          1

Měl jsem chybu někde v konfiguraci já a nějakou změnou někde na síti u providera se to projevilo, nebo se jedná o nějaký rozmar mikrotiku?
Ještě snad nikdy jsem nemusel explicitně IP adresu GW uvádět a pokud tedy dobře počítám, tak adrese X.Y.1.146/29 odpovídá GW právě .145

Díky.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

ty nepíšeš gw do default routy? to seš dobrej střelec.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

puchnar

Příspěvekod puchnar » 7 years ago

osobně se spíš divím že ti to fungovalo s rozhraním místo IP :D
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 7 years ago

existuji zarizeni (napr Alcoma), ktere def gateway nepotrebuji - proste odpoved poslou mac adrese, ze ktere packet prisel. U routeru bych takovou vlastnost snad ani necekal (a nevim o tom, ze by MT neco takoveho umel).

https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP/Route
rika, ze ROS podporuje nastaveni Interfacu jako Gateway (Routes with interface as a gateway). IMHO tedy proste posle ten packet tim interfacem ven (netusim jakio pouzije cilovou MAC) a ceka, ze ten packet nekdo vezme a posle spravnym smerem

PS: to ze obvykle je adresa brany prvni pouzitelnou adresou z rozsahu neznamena, ze je to povinne. Muze to byt kterakoliv adresa (krome network a broadcast adresy samozrejme)
1 x