❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj p2p

Návody a problémy s konfigurací.
paja.b

Spoj p2p

Příspěvekod paja.b » 18 years ago

Potreboval bych propojit dva domecky pres ulici cca50m nejakym pojitkem p2p, myslite ze by se k tomu dal pouzit mikrotik routerboard? Jak by to bylo s rychlosti v obou smerech? Nebo se pro tyto ucely pouziva neco jineho? 10GHz spoj je mimo kvuli cene... Diky za kazde nakopnuti...
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 18 years ago

paja.b píše:Potreboval bych propojit dva domecky pres ulici cca50m nejakym pojitkem p2p, myslite ze by se k tomu dal pouzit mikrotik routerboard? Jak by to bylo s rychlosti v obou smerech? Nebo se pro tyto ucely pouziva neco jineho? 10GHz spoj je mimo kvuli cene... Diky za kazde nakopnuti...

jezisi :shock: Leeonku, nepis se, ja to vyridim :D

Mily pajo, na 50m pres ulici se opravdu nevyplati 10Ghz spoj. Budto, dva RouterBoardy, 2xCM9, dva pendreky, na 5Ghz, propustnost cca 25Mbit FD (pokud na sebe budou videt). Ovsem uplne nejlepsi reseni bude natahnout bud 5e nebo 6 kabel a mas 1Gbit :)
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

sub_zero píše:jezisi :shock: Leeonku, nepis se, ja to vyridim :D

Tak tohle mě fakt pobavilo :D já už budu hodný ;)
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 18 years ago

Leeonek píše:
sub_zero píše:jezisi :shock: Leeonku, nepis se, ja to vyridim :D

Tak tohle mě fakt pobavilo :D já už budu hodný ;)

no proto :D
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

mato1

Příspěvekod mato1 » 18 years ago

chlapci... vy ste ale cisla :-)

aspon nie je nuda
0 x

Leeonek

sub_zero píše:Mily pajo, na 50m pres ulici se opravdu nevyplati 10Ghz spoj. Budto, dva RouterBoardy, 2xCM9, dva pendreky, na 5Ghz, propustnost cca 25Mbit FD (pokud na sebe budou videt). Ovsem uplne nejlepsi reseni bude natahnout bud 5e nebo 6 kabel a mas 1Gbit :)

Ale zpět k tématu. 50m kabelu nad ulicí může být docela problém, záleží jestli je tam vedení nebo něco podobného. Vodící lanko a já bych dal i nějakou chráničku. Profi řešení je samožřejmě optika, to je bez debat ale za takové řešení se samozřejmě platí jinak než za eth kabel.
Wifina 5Ghz je asi nejlevnější řešení, klidně stačí i RB133C, antény pendreky je jedna možnost, použití panelovek je na 50m opravdu přepych ale když použiješ 11db JRC na 5,8Ghz s výkonem karty na 1db, krátký pigtail, můžeš klidně jít do turbo módu ale otázka jestli ti to RB133 přenese....
0 x

paja.b

Diky za rady a legraci... 25Mbit full duplex to prosimvas pojede jenom kdyz tam budou dva mikrotiky proti sobe nebo by se dalo pouzit jako klient nejake bezne AP-cko? Mam tu take dve panelky na 2.4GHz tak bych radsi pouzil toto pasmo(tolik ruseni tam snad zase nebude)...
0 x

Leeonek

paja.b píše:Diky za rady a legraci... 25Mbit full duplex to prosimvas pojede jenom kdyz tam budou dva mikrotiky proti sobe nebo by se dalo pouzit jako klient nejake bezne AP-cko? Mam tu take dve panelky na 2.4GHz tak bych radsi pouzil toto pasmo(tolik ruseni tam snad zase nebude)...

Tam mělo být podle mě spíš 25Mbit half duplex (jedním směrem) na 2,4 samozřejmě můžeš jít taky ale pokud máš nějaké peníze a budeš kupovat routerboardy zainvestoval bych i do 5Ghz antén, ty PAN11 nejsou drahé na to jakou s nima můžeš docílit rychlosr a spolehlivost oproti 2,4.
0 x

paja.b

Leeonek píše:
paja.b píše:Diky za rady a legraci... 25Mbit full duplex to prosimvas pojede jenom kdyz tam budou dva mikrotiky proti sobe nebo by se dalo pouzit jako klient nejake bezne AP-cko? Mam tu take dve panelky na 2.4GHz tak bych radsi pouzil toto pasmo(tolik ruseni tam snad zase nebude)...

Tam mělo být podle mě spíš 25Mbit half duplex (jedním směrem) na 2,4 samozřejmě můžeš jít taky ale pokud máš nějaké peníze a budeš kupovat routerboardy zainvestoval bych i do 5Ghz antén, ty PAN11 nejsou drahé na to jakou s nima můžeš docílit rychlosr a spolehlivost oproti 2,4.

A ten druhej smer by mel jet asi kolik? Je to docela zasadni protoze data se budou tahat obema smery, neco full duplex by nebylo? Jinak kabel ani optiku pouzit nelze protoze mezi domeckama je frekventovana silnice....
0 x

Leeonek

paja.b píše:
Leeonek píše:

A ten druhej smer by mel jet asi kolik? Je to docela zasadni protoze data se budou tahat obema smery, neco full duplex by nebylo? Jinak kabel ani optiku pouzit nelze protoze mezi domeckama je frekventovana silnice....

bylo ale to je už trošku jiná cenová kategorie, já myslím že na takové to domácí žvýkání ti to bude bohatě stačit. Záleží kolik na to máš peněz ale podle toho co jsi psal o využití stávajících sektorek na 2,4 bych řekl že to je hodně mimo tvé kalkulace ;)
0 x

paja.b

Mno prave ze je to firemni zvykani a na ten spoj muzu utratit tak 10tis. Mam tu u sebe jednoho mikrotika dve 2.4GHz antenky a jedno 2.4 AP-cko, tak jsem myslel ze to pouziju.... Neco urcite existuje pac firma mela nabidku na nejakej spoj 20Mbit full duplex za cca 13tis. ale co to bylo netusim...
0 x

Leeonek

paja.b píše:Mno prave ze je to firemni zvykani a na ten spoj muzu utratit tak 10tis. Mam tu u sebe jednoho mikrotika dve 2.4GHz antenky a jedno 2.4 AP-cko, tak jsem myslel ze to pouziju.... Neco urcite existuje pac firma mela nabidku na nejakej spoj 20Mbit full duplex za cca 13tis. ale co to bylo netusim...

Tak zjisti co to bylo, pokud to nebyl nstreme dual spoj docela by mě to zajímalo. Dual nstreme by se dal zvládnout do 13 litrů ale nevím kde přišli jen na 20Mbit FD
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 18 years ago

Leeonek píše:
paja.b píše:Mno prave ze je to firemni zvykani a na ten spoj muzu utratit tak 10tis. Mam tu u sebe jednoho mikrotika dve 2.4GHz antenky a jedno 2.4 AP-cko, tak jsem myslel ze to pouziju.... Neco urcite existuje pac firma mela nabidku na nejakej spoj 20Mbit full duplex za cca 13tis. ale co to bylo netusim...

Tak zjisti co to bylo, pokud to nebyl nstreme dual spoj docela by mě to zajímalo. Dual nstreme by se dal zvládnout do 13 litrů ale nevím kde přišli jen na 20Mbit FD

nStream2 za 13 litru - to si docela nedokazu predstavit.............. vzdyt jen 4x PAN 11 vyjde na 2500,- ......................
0 x

paja.b

Malicko jsem projel historii fora a podle reakci na podobne dotazy zacinam mit dojem ze spoj p2p s alespon 10Mbit full duplex postaveny na mikrotiku (mam 133-ku) asi nepostavim coz? A chapu to dobre ze pokud bych chtel z mikrotika dostat full duplex musim pouzit Nstreme2 a ne Nstreme, tedy 4xCM9 a 4xanteny? chjo....
0 x

Leeonek

net.work píše:nStream2 za 13 litru - to si docela nedokazu predstavit.............. vzdyt jen 4x PAN 11 vyjde na 2500,- ......................

Je to fakt ale počítal sem jeté komply které dou sehnat, rychlost nad 733Mhz bude stačit. Pravda že s tou cenou jsem to trochu netrefil, karty, redukce, kabely, antény, ale i tak to za 13k asi není reálné. O to víc mě zajímá 20Mbit FD za 13k ;)
0 x