❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Miktorik a routování multicastů
Miktorik a routování multicastů
Tušíte, jestli Mikrotik umí routovat multicast provoz? Nikde jsem to v nastavení nenašel a nevím, kde jinde ještě hledat, poradíte? Máte s tím někdo zkušenosti?
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
To se mi nezdá...
Vždy ve Firewallech i v NAT je jak označování multicastových adres tak se dá označovat IGMP. Pravda ,v manuálu jsem nenašel jedinou zmínku o Routování Multicastů ,ale pokud vim tak v Linuxu je něco s Multicasty tudíž nevim proč by na MK nemělo být.
A podporuje třeba vaše katra multicasty?:
Board Multicast AllMulti Promisc Filter
------------------------------------------------------------------------
3c501 YES YES YES Software
3c503 YES YES YES Hardware
3c505 YES NO YES Hardware
3c507 NO NO NO N/A
3c509 YES YES YES Software
3c59x YES YES YES Software
ac3200 YES YES YES Hardware
apricot YES PROMISC YES Hardware
arcnet NO NO NO N/A
at1700 PROMISC PROMISC YES Software
atp PROMISC PROMISC YES Software
cs89x0 YES YES YES Software
de4x5 YES YES YES Hardware
de600 NO NO NO N/A
de620 PROMISC PROMISC YES Software
depca YES PROMISC YES Hardware
dmfe YES YES YES Software(*)
e2100 YES YES YES Hardware
eepro YES PROMISC YES Hardware
eexpress NO NO NO N/A
ewrk3 YES PROMISC YES Hardware
hp-plus YES YES YES Hardware
hp YES YES YES Hardware
hp100 YES YES YES Hardware
ibmtr NO NO NO N/A
ioc3-eth YES YES YES Hardware
lance YES YES YES Software(#)
ne YES YES YES Hardware
ni52 <------------------ Buggy ------------------>
ni65 YES YES YES Software(#)
seeq NO NO NO N/A
sgiseek <------------------ Buggy ------------------>
smc-ultra YES YES YES Hardware
sunlance YES YES YES Hardware
tulip YES YES YES Hardware
wavelan YES PROMISC YES Hardware
wd YES YES YES Hardware
xirc2ps_cs YES YES YES Hardware
znet YES YES YES Software
PROMISC = This multicast mode is in fact promiscuous mode. Avoid using
cards who go PROMISC on any multicast in a multicast kernel.
(#) = Hardware multicast support is not used yet.
(*) = Hardware support for Davicom 9132 chipset only.
Vždy ve Firewallech i v NAT je jak označování multicastových adres tak se dá označovat IGMP. Pravda ,v manuálu jsem nenašel jedinou zmínku o Routování Multicastů ,ale pokud vim tak v Linuxu je něco s Multicasty tudíž nevim proč by na MK nemělo být.
A podporuje třeba vaše katra multicasty?:
Board Multicast AllMulti Promisc Filter
------------------------------------------------------------------------
3c501 YES YES YES Software
3c503 YES YES YES Hardware
3c505 YES NO YES Hardware
3c507 NO NO NO N/A
3c509 YES YES YES Software
3c59x YES YES YES Software
ac3200 YES YES YES Hardware
apricot YES PROMISC YES Hardware
arcnet NO NO NO N/A
at1700 PROMISC PROMISC YES Software
atp PROMISC PROMISC YES Software
cs89x0 YES YES YES Software
de4x5 YES YES YES Hardware
de600 NO NO NO N/A
de620 PROMISC PROMISC YES Software
depca YES PROMISC YES Hardware
dmfe YES YES YES Software(*)
e2100 YES YES YES Hardware
eepro YES PROMISC YES Hardware
eexpress NO NO NO N/A
ewrk3 YES PROMISC YES Hardware
hp-plus YES YES YES Hardware
hp YES YES YES Hardware
hp100 YES YES YES Hardware
ibmtr NO NO NO N/A
ioc3-eth YES YES YES Hardware
lance YES YES YES Software(#)
ne YES YES YES Hardware
ni52 <------------------ Buggy ------------------>
ni65 YES YES YES Software(#)
seeq NO NO NO N/A
sgiseek <------------------ Buggy ------------------>
smc-ultra YES YES YES Hardware
sunlance YES YES YES Hardware
tulip YES YES YES Hardware
wavelan YES PROMISC YES Hardware
wd YES YES YES Hardware
xirc2ps_cs YES YES YES Hardware
znet YES YES YES Software
PROMISC = This multicast mode is in fact promiscuous mode. Avoid using
cards who go PROMISC on any multicast in a multicast kernel.
(#) = Hardware multicast support is not used yet.
(*) = Hardware support for Davicom 9132 chipset only.
0 x
no přesně toto taky řeším ...a vypadá to, že to bude nereálné....i lunoxoví guru zatím podobné věci neřešili.....ale já si myslím, že v poslední době to bude čím dál potřebnější...distribuovanej stream videa a aplikace jedoucí na protokolech UPnP
0 x
kuba_lysa píše:Tušíte, jestli Mikrotik umí routovat multicast provoz? Nikde jsem to v nastavení nenašel a nevím, kde jinde ještě hledat, poradíte? Máte s tím někdo zkušenosti?
Neco malo jsme tu zkouseli na RB1000, podpora PIMu by byla. Ale stacilo par desitek Mbps a cele to slo do kolen, procesor to proste nezvlada.
Takze bych vrele doporucoval nasazeni switchu, pokud je to skutecne nutne routovat tak s podporou PIMu. Jinak je samozrejme idealni vsechno zavrit do vlan a at se s tim popere switch skrz IGMP pripadne MVR.
Jestli to mas na bezdratu a chces sirit nejaky udp TS stream, tak pocitej s tim, ze ta chybovost vlivem wifi bude dost znacna. Z mych zkusenosti pouziva streamovane kanaly timto zpusobem relativne malo zakazniku a radej bych sel na tvem miste do unicastu. Sice tady sami provozujeme multicast, ale taky mame vsude optiku a ne zrovna nejlevnejsi switche.
Zkus mi presneji popsat ceho se snazis dosahnout, slepych ulicek jsem si prosel za tech par let co tlacime streamy dost.
0 x
Dan Skoupý
no já se musím podřídit HW zařízení které mě vyprovokovalo toto řešit. Jedná se o gateway na stream videa a muziky..mam jich doma několik...ted zrovna blbnu s acerem. Abych to upřesnil i když to umí eth tak i wifi furt se jedná o domácnost takže nějaké okolní vlivi na wifi prosím neyatahovat...děkuji..puvodne sem se nemohl dopídit jakym způsobem tato hračka facha....tak sem odsnifoval provoz a zjistil, že to sou právě ony multicasty konkretne SSDP protokol. Co mi jted definytivne jasne ye sireni multicast jde az od verze 3 a i tam to není žádná sláva.
0 x
ZAJDAN píše:no já se musím podřídit HW zařízení které mě vyprovokovalo toto řešit. Jedná se o gateway na stream videa a muziky..mam jich doma několik...ted zrovna blbnu s acerem. Abych to upřesnil i když to umí eth tak i wifi furt se jedná o domácnost takže nějaké okolní vlivi na wifi prosím neyatahovat...děkuji..puvodne sem se nemohl dopídit jakym způsobem tato hračka facha....tak sem odsnifoval provoz a zjistil, že to sou právě ony multicasty konkretne SSDP protokol. Co mi jted definytivne jasne ye sireni multicast jde az od verze 3 a i tam to není žádná sláva.
Takze to mas v ramci jednoho bytu, max. rod. domku. Takze proc je pozadavek to routovat? Switch s podporou igmp stoji 00 nic.
0 x
Dan Skoupý
no je to ted nepodstatne vysvetlovat proc je i někdy potřeba doma routovat.....hned to zalepit switchem mi připadne zbabělé...není nutnost to řešit okamžitě, takže z té války jen tak rychle neuteču :_)))
0 x
Otázka jestli je toto vlákno ještě živé, ale pro doplnění pro pátrače se pro domácí použití hodí nejlépe IGMP proxy.
Vizte: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Routing/IGMP-Proxy
Vizte: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Routing/IGMP-Proxy
0 x
UNDO - Does not work in real life.