❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MIkrotik a VLAN na Zyxel GS1900-24HP

Návody a problémy s konfigurací.
x2007x

MIkrotik a VLAN na Zyxel GS1900-24HP

Příspěvekod x2007x » 8 years ago

Dobrý den, prosím o radu. Na 2 portu mikrotiku RB450G jsem přidal VLAN s VLAN_ID = 2. Vlan jsem připřadil adresu 192.168.2.1 na port a spustil DHCP. Na druhé straně jsem připojil Zyxel GS1900-24HP. Mohu poprosit o popis, jak rozchodit tyto VLANy (default 1 a vytvořenou 2) na uvedeném switchi. Návod mi není zcela jasný, výsledek je v tuto chvíli, že se mi nedaří získat IP adresu z uvedeného VLAN rozsahu. Asi špatně definuji port. Děkuji. Máte s tím někdo zkušenost na uvedeném stroji? Mohl bych poprosit o detailnější popis.

PS: Mezi Mikrotikem a Switchtem je v reálném prostředí optický spoj a na obou koncích media convertor TP-LINK MC210CS s verzí 2.3 a 3.0. Spojení však nefunguje ani "na stole".
0 x

Fang
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Fang » 8 years ago

Nevím jak v případě tohohle konkrétního switche ale obecně platí to že porty kde chodí VLAN rámce je brán jako tagged port a tam kde nechceš tak jako untagged. Port může být ve více tagged VLAN ale untagged může být jen v jedné.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 8 years ago

Jak který switch :-) Některé mohou mít untagged i více VLAN.

port v tom zyxelu (neznám, koukám do manuálu) musí být jako member vlan 2 tagged. A zároveň member vlan 1 untagged a PVID musí být 1.

Obdobně pak nastavíš porty pro stanice za tím switchem. Se vší pravděpodobností jako vlan 2 untagged a PVID 2.

Ve výchozím stavu tam vidím, že management toho switche sedí na VLAN 1, tak s tím musíš počítat. Ale zjevně to jde přehodit i na jinou.

Slušný popis VLAN je k nalezení třeba na http://www.samuraj-cz.com/. Jak to pochopíš, nastavíš libovolný switch (krom obyč tplinků, které jsou na zabití).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.