Ahojte,
chcel by som poprosit o radu s konfiguraciou obmedzenia prenosoveho pasma cez winbox.
Jedna sa o malu firemnu siet, kde je fileserver, tlaciarne (staticke IP) a pouzivatelske PC (DHCP). Mikrotik mam nastaveny, ze kazdy LAN port vytvara vlastny subnet. Na jednom porte je len fileserver (ether3), na dalsom (ether5) bude firemny switch kam su pripojene tlaciarne a aj vsetci uzivatelia. Nastavenie interface-ov aj IP su na obrazku:
Chcel by som nakonfigurovat, aby vramci lokalnej siete nebol prenos nijak obmedzeny (medzi uzivatelmi a tlaciarnami, uzivatelmi a serverom), a zaroven aby bolo obmedzenie na pripojenie uzivatelov a servera na internet (download aj upload). Teda aby nemohol 1 uzivatel nadmerne zatazovat internetovu linku (ether1).
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Queque
Este doplnim, ze samozrejme som skusal obmedzenie cez simple queque, kde mozem obmedzit rychlost interfaceu alebo IP adresy. Ale vtedy je obmedzena aj komunikacia vramci firemnej siete.
0 x
Udělej to jako jeden segment a porty spoj do switche (tedy shodný master-port).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Pre jednoduchosť tak ako píše lidvik alebo ak si to chceš nechať v stávajúcom stave tak:
keď vytváraš simple queue zadaj si v TAGRGET riadku adresu siete alebo interface ktoré chceš orezávať a v DST si zadaj tvoj výstupný interface do internetu. Komunikáciu na iný interface ti to orezávať nebude.
keď vytváraš simple queue zadaj si v TAGRGET riadku adresu siete alebo interface ktoré chceš orezávať a v DST si zadaj tvoj výstupný interface do internetu. Komunikáciu na iný interface ti to orezávať nebude.
0 x
MTCNA, MTCRE, MTCTCE a furt toho viem málo
Moje řešení nebylo "pro jednoduchost". Moje řešení je pro to, proč si omezovat interní provoz routerem, když můžu mít wire-speed. Plus to zjednoduší všechny ostatní možné výmysly v konfiguraci.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
ludvik píše:Moje řešení nebylo "pro jednoduchost". Moje řešení je pro to, proč si omezovat interní provoz routerem, když můžu mít wire-speed. Plus to zjednoduší všechny ostatní možné výmysly v konfiguraci.
Vies mi prosim poradit konkretnejsie ako to nastavit?
Tu su aktualne nastavenia:
0 x
Jsem ti to řekl ... porty co jsou "jeden switch" musí mít shodný master-port. Krom toho jednoho mastera, logicky. A cokoliv pak někde nastavuješ, tak řešíš jen s tím master portem. Ostatní tě vlastně nezajímají (leda v menu switch, ale tam nic nastavovat také nepotřebuješ).
Gateway samozřejmě zůstává samostatně.
Gateway samozřejmě zůstává samostatně.
0 x