❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

mikrotik pro pc na USB flashdisku

Návody a problémy s konfigurací.
jirkaehm

mikrotik pro pc na USB flashdisku

Příspěvekod jirkaehm » 18 years ago

zdravim, zkousel nekdo nekdy instalovat mikrotik na flashdisk do usbcka? ty redukce do ide jsou sice hezke ale zbytecne drahe, nejlevenjsi usb flashdisk jde totiz koupit okolo 100kc :)

pripadne pokud vite o nejakem manualu...

diky
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

jirkaehm píše:zdravim, zkousel nekdo nekdy instalovat mikrotik na flashdisk do usbcka? ty redukce do ide jsou sice hezke ale zbytecne drahe, nejlevenjsi usb flashdisk jde totiz koupit okolo 100kc :)

diky

Lidi neví kde ušetřit
0 x

gorila

Příspěvekod gorila » 18 years ago

jirkaehm píše:zdravim, zkousel nekdo nekdy instalovat mikrotik na flashdisk do usbcka? ty redukce do ide jsou sice hezke ale zbytecne drahe, nejlevenjsi usb flashdisk jde totiz koupit okolo 100kc :)

diky

ahoj.
je to sice dobry napad,ale uvazuj.potrebujes system,ktory musi slapat.to by som na usb kluc neriesil.koniec koncov,MK level 4,nie je az taky drahy.ale k tvojej otazke ti neviem poradit.nie som si ani isty,ci dokaze pc bootovat z usb.mozno tie novsie biosy :-)
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 18 years ago

diky

Dostat MikroTik na flash disk ,tak aby z něj fungoval je možné teoreticky ,ale prakticky nikoliv ,a to z těchto důvodů:

1)Zavaděč systému:Musel by jste přepsat zavaděč systému v MBR toho disku ,poněvadž ten je staticky nasměrovaný na IDE Harddisk ,což by byl teoreticky problém protože nevíte který zavaděč je použit.Sice je v /etc soubor lilo.conf ,ale pokud si ho prohlédnete tak zjistíte že se má natahovat /boot/vmlinuz ,avšak pokud se podívate do běžícího mikrotiku ,tak jede /boot/vmlinuz-smp a navíc jádru byly předány nějaké paramtery (konkrétně "ro root=100 MBR=00000030") a tyto parametry v /etc/lilo.conf nejsou vůbec zmíněny ,a to mě vede k závěru ,že buï použili lilo ale s jinými parametry a nebo úplně jiný zavaděč (,že by s tim nějak souviselo /boot/milo.conf?).Myslim si ale ,že by se po pár dnech laborování tento problém dal vyřešit.

2)Ovladače pro USB. Všechny ovladače(nebo spíše už zkompilované moduly) potřebné k běhu USB už by musely být v jádře. A vzhledem k tomu že nemáte .config se kterým bylo jádro vytvořeno a patche(zdá se mi že je něčím opatchované) ,tak je téměř nemožné vytvořit identické jádro(OT:Jen tak náhodou CD se zdrojovímy kódy za $45 asi nikdo nemáte...). Je sice možnost zkompilovat si vlastní moduly a umístnit je do initrd.rgz ,ale myslím si že natahování skončilo stejně nějakým Oopsem ,tudíž to berme radši jako hudbu budoucnosti.

3)A ten nejdůležitější problém:MikroTik. Do systému MikroTiku(tím rozumějme binární aplikace) se nedodávají zdrojové kódy ,tudíž nemáte šanci příliš zjistit jak to funguje(upozorňuji ,že modifikování, překládání, reverzní inženírství, dekompilace a disassemblování je porušení licenčních podmínek , je to velmi velmi náročné a asi stejně k ničemu). Minimálně jedné apilikaci by to asi dělalo problémy a to té která kontoluje licenční klíč z disku.

Asi se budete muset spokojit s redukcí na IDE a nebo můžete pokusit napsat o tuto funkci do Litvy(ale tím pokusem to asi i skončí).
0 x

jirkaehm

jasne, zavadec systemu jsem si rikal ze by sel obejit teoreticky klidne jinym zavadecem, treba grub. Ale ty moduly pro usb disk jsou asi "neresitelny" problem :) respektive tolik casu na to nemam :)
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

jirkaehm píše:... Ale ty moduly pro usb disk jsou asi "neresitelny" problem :) respektive tolik casu na to nemam :)

Spíš si myslím ,že by zavaděč byl větší problém než samotné moduly. Moduly pro usb-hub (usbcore.ko, ehci-hcd.ko, ohci-hcd.ko a uhci-hcd) jsou již ve standartním MiktoTiku(teda ve verzi 3.0 beta 6 určitě ,jak níže to nevim) a jdou zavést bez jediného problému.Umístnění do initial RAM disku by snad neměl být až zas takový problém(snad) ,ale horší je to s tím ostatním co je potřeba k provozování USB Flashky.Vím že minimálně je nutno nějaká emulace SCSI či co (díky tomu jsou USB disky na /dev/sdX) ,i když i toto by možná jako modul také fungovalo ,protože:

Kód: Vybrat vše

...
pnp: PnP ACPI init
pnp: PnP ACPI: found 6 devices
SCSI subsystem initialized
libata version 2.00 loaded.
PCI: Using ACPI for IRQ routing
...

Chtělo by to hold vyzkoušet.

jirkaehm píše:jasne, zavadec systemu jsem si rikal ze by sel obejit teoreticky klidne jinym zavadecem, treba grub

Mě osobně se myšlenka GRUBu také zamlouvá víc než jakéhosi cosi(na LILO to také nevypadá)...ale jak říkam...největší problém by byl s nastavením.
0 x

HoT

Příspěvekod HoT » 18 years ago

Jezisi vzdyt IDE flash modul stoji par stovek. Tak pri cene pc + karty + anteny v radech tisicu se tam snad ty 2kila navic vejdou ne? :-)
0 x

jirkaehm

to asi vejdou :) ale to byla situace kdy jsme potrebovaly postavit pecko a zrovna IDE flash modul nikde nebyl skladem :)
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

HoT píše:Jezisi vzdyt IDE flash modul stoji par stovek. Tak pri cene pc + karty + anteny v radech tisicu se tam snad ty 2kila navic vejdou ne? :-)

Ani nejde o to kolik stojí ,či nestojí IDE Flash modul ,ale o to jestli by to šlo nebo ne...
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 17 years ago

Chtěl jsem něco podobného, ikdyž ne přímo provozovat mikrotik z usb flashe...

Instalace na CF dělám z CD, ale:

1. potřeboval bych instalovat z usb flashky, protože je otrava pořád rozebírat pc a cpát tam CF. Mám tu Alix 1.C, ideální co do velikosti, stačilo by pak jen připojit CF a instalovat z usb.

2. instalovat po síti. Mikrotiky se mi občas se*ou, takže nezbývá, než vzít druhý modul, nahrát zálohu a jet na místo, vyměnit jej a ten pokažený pak doma znova přeinstalovat - opět z CD...

Mám v notebooku PXE server, kdybych mohl nabootovat instalaci přímo z notebooku, ušetřím minimálně obnovu zálohy na nový modul a práci s otevíráním pc.

Na instalaci po síti je sice netinstall, ale ten mi jde jen s routerboardem, ne s x86 strojem.

Dokážu tedy díky syslinuxu a pxelinuxu nabootovat z usb nebo lan jakékoliv distro linuxu, ale ten mikrotik se mi stále nedaří.

Kdyby někdo poradil, byl bych moc vděčný..
0 x
T-T

asdewq

Příspěvekod asdewq » 17 years ago

usb disk dat do pc, cez netinstal tam nahrat mk v3, usb vlozit do pc kde ho chcete pouzivat, v biose nastavit boot z usb, prebehne instalacia a vsetko slape ako ma.... otestovane na usb disku pqi a mb asus presny model neviem ale bola to 945 intel chipset... mk v3 pozna usb a nevidim dovod preco by to neslo.... no radsej som si kupil ide flash disk...

ps: funguje len v3, 2.9 nepozna usb, instalacia formalne prebehne, po restarte samotny system uz nie..
0 x

haklina

Příspěvekod haklina » 17 years ago

ani neni netintall potrebna, staci nabootovat s cd a V3 to usb najde jak disk.
0 x

asdewq

Příspěvekod asdewq » 17 years ago

haklina: nj.. nechcelo sa mi napalovat cd-cko... a bola to otazka doslova par sekund..
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 17 years ago

haklina píše:ani neni netintall potrebna, staci nabootovat s cd a V3 to usb najde jak disk.

Po malých úpravách by teoreticky neměl být problém ani s 2.9(Jsem až teï zjistil, že BIOS emuluje USB Flash disk jako klasický IDE disk...teoreticky by to dokonce mělo jít nabootovat i z CD).
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!

aladinus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod aladinus » 17 years ago

Zdravím, já jsem zrovna včera jeden mikrotik přes usb flash rozjel a funguje naprosto normálně. Ono v podstatě mi nic jiného mi nezbylo, protože deska neuměla rozpoznat CF přes ide redukci. Měl jsem ale štěstí že umělí emulovat usb flash jako hdd.
0 x