Zdravím, mám prosbu o pomoc s nastavením, prošel jsem různé video návody a fóra ale nenašel jsem přesně to co potřebuji.
Mám vnitřní siť nazveme LAN, s rozsahem 192.168.1.0/24, DHCP server a je přiřazena na port ETH1
Mám přiveden internet od poskytovatele 1- WIFI - nazveme WAN1, kde je statická IP, GW, DNS a vřejná IP adresa směrovaná na zařízení uvnitř LAN.
Mám přiveden internet od poskytovatele 2 - DSL - nazveme WAN2, kde je statická IP,GW, DNS.
chtěl bych nastavit mikrotik tak aby fungovaly obě WAN současně, WAN1 z důvodu veřené IP na vnitřní zařízení a WAN2 pro veškerý internetový provoz z LAN. WAN1 bude sloužit pouze k přístupu z internetu na konkrétní zařízení. WAN2 bude sloužit pro uživatele vnitřní LAN pro běžný internet.
WAN1 a směrování na vnitřní zařízení mám již funkční, ale s vypnutím WAN2. navím jak nastavit dvě brány a jak nastavit dělení provozu podle požadavku mězi ně.
Když nastavím odchozí bránu na poskyotovatele WAN2 tak logicky vnější přístup přes WAN 1 přestane fungovat.
díky za typ. Bezimir.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
rozdělení provozu z 1 LAN do dvou WAN (poskytovatelé internetu)
Default GW 0.0.0.0/0 dát na WAN2 a na WAN1 si v NATu vyzobat jenom forwardy které potřebuješ a neměl by být problém.
0 x
Díky, to jsem tak udělal,ale funguje mi přístup z venku na vnitřní zařízení jen když je default GW na WAN1 tedy ta na kterou je veřejná IP.
Jak mám udělat vlastní GW jen pro toto vnitřní zařízení aby odchozí komunikace šla pouze přes WAN1?
A vše ostatní přes WAN2.
díky.
Jak mám udělat vlastní GW jen pro toto vnitřní zařízení aby odchozí komunikace šla pouze přes WAN1?
A vše ostatní přes WAN2.
díky.
0 x
policy based routing, jednoduché, mk nemá podporu pbr pro ipv6, pouze ipv4
0 x
Díky za pomoc, našel jsem to. Chybu jsem měl v hodnotě distance. Poté co jsem zvětšil hodnoty u default GW's a vybraným službám nastavil 1. tak se to rozjelo..
1 x