❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

nastavení vpn klienta

Návody a problémy s konfigurací.
karelkopp

nastavení vpn klienta

Příspěvekod karelkopp » 18 years ago

Dobrý den prosimvás pomohl by mi nekdo se sprovoznenim vpn klienta
na mikrotiku???
předem děkuji za rady
S pozdravem Karel Kopp
0 x

pekr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pekr » 18 years ago

Poměrně jednoduché - tedy, pokud se budeme bavit o klientu typu ptpp, ne l2tp, to jsem nezkoušel:

- v levém panelu zvolit PPP
- záložka Secrets - přidat uživatele - pojmenovat, nastavit heslo, Service nastavit na pptp, profile default-encryption (nevím zdali musí být), local a remote address - teï nevím která je která, ale jednu dostane VPN virtuální interface a druhou vaše PC
-záložka Interface - přidat a doplnit ono jméno z předchozího bodu - nemuselo by se to dělat, ale pak při vytvoření VPN spojení by si MT pojmenoval toto spojení dynamicky - takto to sladí s tím userem, já mám třeba vpn-pekr-notebook
- na záložce Interfaces je tlačítko PPTP Server - zmáčknout a zaškrtnout Enabled. Co se týče Authentikace, nezaškrtával bych obskurní PAP a CHAP volby, default profile opět zvolit podle nastavení usera - default-encryption

No a na MT je to vpodstatě všechno - ještě se můžete podívat do záložky profiles, otevřít si je a prohlédnout si nastavení, ale není třeba nic měnit ....

No a na PC:

- toto se dá vygooglit :-)
- ale abych byl konstruktivní - přejdětte v ovládacích panelech do připojení sítě a dekte Vytvořit nové připojení (vpodstatě definujeme něco jako vytáčení)
- teï tady mám pouze W2K, u XP je to trošku jinak pojmenováno, ale tlačítko Další, zvolit Připojení k privátní síti (u XP myslím je to přes jednu volbu navíc)
- na další záložce se volí, jestli se má vytáčet nejprve připojení k internetu nebo ne (pro případ že se připojíte nejprve dopředu ručně)
- další obrazovka IP adresa - vaše veřejná adresa routeru
- už se tím jen logicky procvakejte ....
- přibude ikona připojení - přes pravé tlačítko Vlastnosti a jdeme na prohlídku ...
- vpodstatě až na záložce Sítě můžete změnit typ volaného serveru na PPTP, ale nemusíte, Automaticky nejprve volí PPTP ....
- odškrtnout nepotřebné protokoly
- u protokolu TCP IP dát Vlastnosti, nechat tam DHCP. Je tam ale tlačítko Upřesnit - tam se podívejte, je tam jeden důležitý parametr - týká se to brány. Jde o to, zdali chcete defaultní bránu vašeho připojení jít do inetu přes VPN na váš router, což by mohlo být zbytečné. Každopádně zajímavé je se pak v CMD podívat na výpis route print pro oba případy, ten jeden typ zápisu v routovací tabulce PC moc nechápu, ale je to jedno ...

Pak už jen spustit připojení a vyplnit jméno a heslo, které jste zadal na routeru. Musí to projít, vpohodě.

Na oplátku by mi mohl někdo poradit, jestli to nějak jde, aby mi pak v té dané síti fungovalo i vyhledávání PC v síti Microsoft apod? Hmm, když tak o tom přemýšlím, tak to nefunguje, protože mám na rádiu vypnuté default forward ... a odmítám to zapnout :-)

Do tunelu na bázi ipsec (l2tp) jsem se zatím nepustil, to už asi tak jednoduché nebude :-)

Cheers,
-pekr-
0 x