❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NAS není viditelný na LAN, vzdáleně se lze připojit

Návody a problémy s konfigurací.
weehool

NAS není viditelný na LAN, vzdáleně se lze připojit

Příspěvekod weehool » 10 years ago

Dobrý den.
Tenhle můj problém se ani tak netýká poskytování připojení, jako spíše mého malého domácího problému.
Pořídil jsem si NAS server, levný, TerraMaster F2-NAS a mám problém. Nevím, jestli je to chyba nastavení routeru, což by mě zajímalo, jaká funkce tohle ovládá, ale nemohu se na NAS připojit z LANu. Dal jsem mu IP 192.168.1.10, sám mám 1.100 a router 1.1. Na 1.10 se nepřipojím. Pokud ovšem router přesměruju z venku na 1.10 a připojuji se na WAN adresu routeru, router mě správně přesměruje na NAS a jeho webové rozhraní se zobrazí.
Když jen zkusím pingnout 1.10, zobrazí se From 192.168.1.100 icmp_seq=12 Destination Host Unreachable.
Tak kde, přátelé, dělám chybu??
Předem děkuji za odpověď.
0 x

query

Příspěvekod query » 10 years ago

Firewall na NAS nebo nějaká izolace klientů na routeru. Případně Firewall na routeru. Vyzkoušej ping na jiné zařízení v síti. Přístup na NAS ti nefunguje i při vypnutém Forwardu z WAN?
0 x

weehool

Firewall na routeru vyplej, když vypnu směrování, nepřipojím se na NAS vůbec a bohužel, na síti mám jen router, NAS a svoje PC + ještě router poskytovatele připojení, ale ten je za WANem. Jako je mi jasný, že to patrně dělá můj router, ale za boha nemůžu přijít na to, jaká to je funkce. Mám TP-LINK s firmwarem dd-wrt.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Ty doma na LAN provozuješ dvě sítě? Pokud ne, tak do toho přeci router (v běžných konfiguracích) vůbec nekecá. Provoz jde jen v rámci switche, případně i sw bridge pokud z wifiny.

Připoj se tam na přímo jen kabelem a uvidíš, jestli to jde nebo ne.

Ještě mě tak napadá - pc i nas je konfigurovaný pomocí DHCP? Pokud ne ... jsi si jistý shodnou maskou podsítě?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

weehool

Neprovozuji dvě LAN sítě, jen mám router od poskytovatele internetu, ke kterému nemám přístup, ten mi směřuje veřejnou IP adresu na můj router, odkud si to routuju na NAS něco a něco na můj PC. Problém je prostě v otevření konektivity pro LAN na mém routeru, což prostě nechápu, kde co jak proč https://www.dd-wrt.com/demo/
0 x

weehool

Tak nakonec sem vygooglil tohle.
Pro zprovoznění konektivity v LANu spustit tento skript:

Kód: Vybrat vše

swconfig dev eth1 set enable_vlan 1
swconfig dev eth1 set apply
0 x