Kód: Vybrat vše
Mikrotik A -----------
/ \ \
INTERNET ======= ========= Mikrotik C (zakaznik) ---- subnet 4x verejna IP (SERVER)
\ / /
Mikrotik B -----------
Cilem je zajistit automaticky backup pro zakaznika - dostupnost jeho serveru na verejne IP adrese pri vypadku primarni ci zalozni linky.
MIK-C ma dve linky od stejneho ISP (optika + bezdrat) pripojeno do ether1 a ether2
Puvodne jsem zkousel resit ciste na L2 pres bonding ale narazel jsem na problem flappu na Cisco switchich.
Cilem je tedy resit pres L3
Smerem do internetu byly vsazeny 2 routery A + B (dva kvuli moznemu vypadku tohoto prvku - jejich rozhrani do internetu je zalohovano pres VRRP)
Mezi MIK-A a MIK-C je spusteno OSPF, totez pak mezi MIK-B a MIK-C a samozrejme i mezi MIK-A a MIK-B (vse v jedne backbone area)
Zakaznik MIK-C ma tedy 2 fyzicke pripojky a na kazde z nich jsou dva spojovaci 4-adresni privatni subnety.
Musi byt podchyceny vypadek jednoho z routeru A nebo B a soucane vypadek jedne z linek mezi A-C resp. B-C
Mam nakonfigurovano ve funkcnim stavu ale log na MIK-C se mi plni hlaskami : Discarding packet: locally originated
S OSPF nemam zkusenosti takze zrejme chyba v konfiguraci. Jak se resi v OSPF kdyz mam mezi dvema routery 2 switchovane spoje ?
Nejsem si jisty spravnosti samotneho reseni, dekuji za mozne tipy.