❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jak efektivně zálohovat spoj ?
-
Jak efektivně zálohovat spoj ?
Poradí někdo jak nejlépe vyřešit zálohu spoje ? např. FSO ? Vzhledem k tomu, že by řekněme při mlze začal hlavní spoj nejprve dropovat, vyvstává otázka jak vyřešit překlopení na připravenou zálohu ? Nebylo by třeba řešení spojit porty přes LAG a zapojit do toho souběžně hlavní a záložní linku ?
0 x
Jakékoliv trunky budou v tomto případě (natož při zapojení dvou různých spojů) dost nespolehlivé.
A pokud pro tu zálohu není připraveno přímo FSO, tak výpadku stejně nezabráníš. Můžeš použít vcelku libovolný routovací protokol - OSPF asi nejlépe. Případně i RSTP na L2 vrstvě.
Ale pokud máš to, co jsme měli my (tedy MRV), tak je to jen k vzteku ... Izraelci asi neznají mlhu, sněhy, nic. Takže ani neimplementovali žádný threshold, FSO jelo až do poslední chvilky, s posledním fotonem ... a na začátku i konci mlhy to mělo ten efekt, že se okruh přepojoval snad co vteřinu. Co to udělalo se sítí je asi jasné ...
Možná si to někde nascriptovat ručně. Pod určitý signál, nebo chybovost prostě FSO vypnout (resp. jeho data, dohled je potřeba aby jel).
A pokud pro tu zálohu není připraveno přímo FSO, tak výpadku stejně nezabráníš. Můžeš použít vcelku libovolný routovací protokol - OSPF asi nejlépe. Případně i RSTP na L2 vrstvě.
Ale pokud máš to, co jsme měli my (tedy MRV), tak je to jen k vzteku ... Izraelci asi neznají mlhu, sněhy, nic. Takže ani neimplementovali žádný threshold, FSO jelo až do poslední chvilky, s posledním fotonem ... a na začátku i konci mlhy to mělo ten efekt, že se okruh přepojoval snad co vteřinu. Co to udělalo se sítí je asi jasné ...
Možná si to někde nascriptovat ručně. Pod určitý signál, nebo chybovost prostě FSO vypnout (resp. jeho data, dohled je potřeba aby jel).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
-
No to jsem se prave obaval,, vsude dycky ctu jak ma kazdej zalohovany kde co,, fso,, 80g etc ale nikde jsem nenasel jak to spolehlive resit
Tak snad jedine to RSTP,, ale jak rikas,, problem je pri tech hranicnich hodnotach kdy to jeste drzi a kdy ne..

0 x
Osobně mám FSO od MRV zálohované na L3 pomocí OSPF. Jen jsem na tom interface, kde je FSO nastavil OSPF intervaly v řádech vteřin, např router dead interval na 5 s místo default 40 s a jeví se mi to celkem OK. Hodnoty intervalů jak jdou po sobě mám u OSPF interface 2,1,3,5.
Dřív jsem to měl tak, že jsem měl 2 paralelní linky, jednu na FSO, druhou jako zálohu s větším OSPF costem na 5G, ale teď mi jde 5G do kruhu a nemusel jsem nic předělávat.
Snad to pomůže.
Dřív jsem to měl tak, že jsem měl 2 paralelní linky, jednu na FSO, druhou jako zálohu s větším OSPF costem na 5G, ale teď mi jde 5G do kruhu a nemusel jsem nic předělávat.
Snad to pomůže.
0 x
forkman píše:Osobně mám FSO od MRV zálohované na L3 pomocí OSPF. Jen jsem na tom interface, kde je FSO nastavil OSPF intervaly v řádech vteřin, např router dead interval na 5 s místo default 40 s a jeví se mi to celkem OK. Hodnoty intervalů jak jdou po sobě mám u OSPF interface 2,1,3,5.
Snad to pomůže.
Toto funguje relativně dobře za předpokladu L4 sítě, ale pokud tam taháte něco navázané na ospf třeba vpls či TE tak je problém pač prostě při změně cesty v kruhu to VPLS odstřelí.
Zajímá mě tedy jestli by nebylo vhodné RSTP? Máte někdo zkušenost jak to bude reagovat?
Jinak zkoušel jsem BOND aktivní zálohu a je to ještě horší než OSPF

Díky
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...