❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
OSPF error
OSPF error
Zdravím, na rozsáhlé podnikové síti, kterou máme na starost se nedávno začalo sypat OSPF, je tam asi 20 Mikrotiků, který routujou haldu subnetů, v route tabulce je cca 260 záznamů, Mikrotiky jsou propojené různě (ETH, optika, 5G, 10G, 17G) rozmístěné v několika budovách, v několika areálech. Sypat se to začalo, aniž by proběhly nějaké změny v síti. V příloze je log jednoho z těch mikrotiků, jediná cesta z toho problému je restart MT, který se tváří odříznutě. Jinak všechny ty subnety jsou v jedné backbone, Router ID jsou všude jedinečné - dvakrát jsem to kontroloval. Routery jsou od RB2011, RB600, RB800 až po CCR a x86, verze MT jsou různé. To OSPF se rozpadá náhodně na různých místech tak 2x do týdne, žádná pravidelnost v tom nebyla zpozorována. Jak to vyřešit? Sjednotit verze MT?
0 x
Mám na síti stovky MK s OSPF, různé typy, různé verze, sedm set rout ... a nesype se to. Tedy většinou ... Když už je problém, tak jen mezi dvěma kusy.
Když tohle dělalo OSPFv3 (tedy IPv6), tak to bylo chybou v MK, ale už odstraněnou. A způsobovala to Queue na portu s aktivním OSPF (už nevím jestli QT, nebo SQ, nebo to bylo jedno). Na funkci to ovšem nemělo vliv.
Podle té hlášky bych si ovšem tipl, že se ti tvoří někde nějaké smyčky, co ti vrací tvoje vlastní pakety. Na switchích, bridgích, kdo ví ...
Rozpady OSPF na mikrotiku jsou způsobeny (dle mě) ztrátovostí, nebo jiným problémem na spoji mezi MK. A zároveň chybou v implementaci, že takový stav nedokáže MK rozejít jinak než rebootem. Ale nestává se to často.
Informací jsi ale moc neposkytl, takže pochybuji, že ti někdo dá nějakou radu nebo nápad co změnit ...
Když tohle dělalo OSPFv3 (tedy IPv6), tak to bylo chybou v MK, ale už odstraněnou. A způsobovala to Queue na portu s aktivním OSPF (už nevím jestli QT, nebo SQ, nebo to bylo jedno). Na funkci to ovšem nemělo vliv.
Podle té hlášky bych si ovšem tipl, že se ti tvoří někde nějaké smyčky, co ti vrací tvoje vlastní pakety. Na switchích, bridgích, kdo ví ...
Rozpady OSPF na mikrotiku jsou způsobeny (dle mě) ztrátovostí, nebo jiným problémem na spoji mezi MK. A zároveň chybou v implementaci, že takový stav nedokáže MK rozejít jinak než rebootem. Ale nestává se to často.
Informací jsi ale moc neposkytl, takže pochybuji, že ti někdo dá nějakou radu nebo nápad co změnit ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
A co udelat zakladni vec a zapnout si debug ospf ? Pak budes vedet kde je problem
0 x
ludvik píše:Informací jsi ale moc neposkytl, takže pochybuji, že ti někdo dá nějakou radu nebo nápad co změnit ...
Jaké informace mám tedy poskytnout?
0 x
A co se řídit předešlou radou?
"A co udelat zakladni vec a zapnout si debug ospf ? Pak budes vedet kde je problem"
"A co udelat zakladni vec a zapnout si debug ospf ? Pak budes vedet kde je problem"
0 x
no, na tom routeru kde ta chyba v logu byla každých 10min se od zapnutí toho debugu už neukázala (RB1100AH, v5.21) a vše zatím šlape
0 x