❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nastavení Vlan?

Návody a problémy s konfigurací.
Dominiktoreto

Nastavení Vlan?

Příspěvekod Dominiktoreto » 10 years ago

Ahoj,mohl by mi někdo prosím poradit zda má smysl nějak nastavovat VLAN pro provoz kamer nebo stačí pouze na Eth5 vytvořit (např. 192.168.6.x) nebo tím síťový provoz neoddělím?
Jelikož pokud to mám teď v jedné síti,kamery tu síť nějak moc vytěžují.
Obrázek
Díky za rady
Naposledy upravil(a) Dominiktoreto dne 06 May 2015 18:18, celkem upraveno 1 x.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Jiným IP segmentem provoz neoddělíš. VLANou ano.

Ale ani jedním řešením se nezbavíš vytěžování ... ten provoz tam pořád bude na stejných linkách.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Dominiktoreto

Dobře,děkuji za radu.
Jde mi o to že v tuto chvíli,se mi ten provoz dosti zasekává.jelikož na 2 zařízení v síti posílám veškerý kamerový provoz.
Je nějaké jednoduché řešení jak tu VLAN nastavit?
0 x

Rosak

Příspěvekod Rosak » 10 years ago

Prosím Tě, jaký datový tok generuje jedna kamera? Co znamená "se mi ten provoz dosti zasekává"? Na která z těch zařízení kamery data posílají?
0 x

Dominiktoreto

Posílají to na zařízení "android" a "ispy server" každá je stažená na 2048Kbps a Frame rate 25.Pokud jedno zařízení odpojím,zlepší se to.
Ani tak nemluvím o nesekajícím se obraze ale výpadky kamer.Přičemž pokud nechám odpojeno jedno zobrazovací zařízení nestane se to.
Vypozoroval jsem že pokud třeba někdo začne tahat něco na NAS tak to padne častěji.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Nevím, jestli někdo zvládne poradit jedním vrzem, jak na vlany na mikrotikách, dlinkách a tendách ... Tedy jestli to dobře na té poštovní známce čtu. Osobně si dokonce tipnu, že až na mikrotiky u tebe nic VLAN neumí.

Ale pokud se ti seká dvoumegabitový provoz ze čtyřech či pěti kamer po minimálně stomegabitové ethernetové síti, tak ti asi nepomůže nic. Budeš tam mít něco extrémně špatně.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Dominiktoreto

Ano,Vlan by bylo jen na Mikrotiku.A síť je 1Gb na Routru ty 100Mb porty nevyužívám.
Už nevím co by mohlo být špatně,routr Dlink jsem vyměnil za Mikrotikje,switche Mikrotik také a dokonce jsem tomu natáhl novou linku.
A děje se to pořád.Proto už nápad na VLAN který by pro měl byl složitý nastavit..
0 x

Rosak

Pořád je známo málo informací, ale já si tipnu - jak máš v té 2011ce nastavené ty Gitové porty do switche? Do bridge, nebo 2-5tý jako "slave" k prvnímu?

Edit: prvně jsem si nevšiml, že ta 2011ka je bránou do inetu, takže opravuji na 3-5tý jako slave ke druhému portu..
Edit 2: on je ten obrázek pro moje oči hrozně malej - co to je za switch u těch kamer?
0 x

Dominiktoreto

Switch RB260GS.
Jinak je to nastaveno asi jako switch z drhého portu.
V eternetu je "master port" NONE
Obrázek
0 x

Rosak

A jaké je vytížení té 2011ky? Protože ty Gigové porty budeš mít imo v bridgi, kdy veškerý provoz mezi porty teče přes CPU.. "Master-slave", tedy HW switch máš nastaveno na portech 6, 7, 8 a 10.
0 x

Dominiktoreto

Tak kolísá mi to mezi 2-9% zatížení.Takže přenastavení na ethernet 2?
0 x

Rosak

To vytížení je odečítané v době, kdy kamery komunikují s oběma zařízeními v síti a je "problém"?
0 x

Dominiktoreto

Ano,jelikož kamery komunikuji s oběma zařizenima 24h denně.
0 x

Rosak

Vrátím se ještě o pár postů před..
Že se kamery mohou sekat, když někdo skrz Mikrotika v bridgi začne tahat na/z NAS(u) vysokou rychlostí data chápu, ale zkoušel jste zapojit všechny kamery a ty dvě zobrazovací zařízení do samostatného switche a ověřit si tím, že problém není někde jinde, než ve zbytku sítě? Nepracuji s kamerami a tak nevím, jak se mezi nimi a zobrazovacími zařízeními vyměňují data, ale jak už tu někdo zmínil, trafik z 5ti kamer po 2Mbit je zátěž 0-0-prd.
0 x

Dominiktoreto

Zapojit kamery a zobrazovací zařízení jsem netestoval.V místě kde je to osazeno je to skoro nemožné.
Ale také bych řekl že je to tak že zátěž v 1G síti musí být mizivá.Proto jsem se pídil jak to případně oddělit.
0 x