❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

VLAN skrze vice switchu, switch odpoji port

Návody a problémy s konfigurací.
hocimin1

VLAN skrze vice switchu, switch odpoji port

Příspěvekod hocimin1 » 10 years ago

Zdravim, mam takovy problem. Mame jednu firmu a ty maji system na otvirani dveri kancelari pres chip. A nyni chteji udelat chip i na vstupni branu. Tak jsem si rikal neni problem, mame natazeny kamery po arealu tak jim hodim VLAN. Tak jsem na nasem switchi CISCO SF302-08P na portu 7 vytvoril untaged PVID VLAN 1514 a na vsech ostatnich uz jen TAG az na ten Tenda TEG1210P kde je na portu 1 opet untaget PVID VLAN 1514. Do TENDY portu jedna jsem vrazil MMC modul na ten chip a na nasem ciscu SF302-08P do portu 7 jsem vrazil kabel z jejich neznameho cisca. Nu a co se nestalo cca do 5 vterin jejich cisco, ten port odpojilo. Tak jsem si rikal nu dobra tak jsem neco spletl a poslal to do kruhu, tak jsem to dvakrat zkontroloval a presto, zkusim jinej port a opet odpojeno. Problem je ze nemam prostup na jejich cisco, a jejich IT je jak na baterky.

Proto jsem to chtel vyresit co nejelegatneji, ale nedari se . Porad me to odpojuje porty

Cervena ma byt ta VLAN 1514

Obrázek
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 10 years ago

hocimin1 píše:Zdravim, mam takovy problem. Mame jednu firmu a ty maji system na otvirani dveri kancelari pres chip. A nyni chteji udelat chip i na vstupni branu. Tak jsem si rikal neni problem, mame natazeny kamery po arealu tak jim hodim VLAN. Tak jsem na nasem switchi CISCO SF302-08P na portu 7 vytvoril untaged PVID VLAN 1514 a na vsech ostatnich uz jen TAG az na ten Tenda TEG1210P kde je na portu 1 opet untaget PVID VLAN 1514. Do TENDY portu jedna jsem vrazil MMC modul na ten chip a na nasem ciscu SF302-08P do portu 7 jsem vrazil kabel z jejich neznameho cisca. Nu a co se nestalo cca do 5 vterin jejich cisco, ten port odpojilo. Tak jsem si rikal nu dobra tak jsem neco spletl a poslal to do kruhu, tak jsem to dvakrat zkontroloval a presto, zkusim jinej port a opet odpojeno. Problem je ze nemam prostup na jejich cisco, a jejich IT je jak na baterky.

Proto jsem to chtel vyresit co nejelegatneji, ale nedari se . Porad me to odpojuje porty

Cervena ma byt ta VLAN 1514

umi to Tvoje cisco SF302-08P CDP? Muze byt ze Tvoje cisco a jejich cisco si po CDP vykecaji nastaveni portu, zjisti se, ze je nejaky nesoulad (nesedi vlany, nesedi mod portu) a tak jde port down. V kazdem pripade normalni switch zaloguje proc to udelal. Nevim jak na techhle lowcost radach ale 29xx urcite. Mohlo by pomoci, bud dat nastaveni do souladu nebo CDPcko na tom portu vypnout.
Obcas se taky stane, ze port detekuje nejake vracejici se packety a usoudi, ze nasel smycku. Pak bud zkusit automatickou recovery (pokud switch umi) nebo filtrovat BPDUcka.
Naposledy upravil(a) Dalibor Toman dne 28 Mar 2015 12:26, celkem upraveno 1 x.
0 x

hocimin1

CDP ma zaple a do logu hodil toto

20:48:25 Warning %CDP-W-NATIVE_VLAN_MISMATCH: Native VLAN mismatch detected on interface fa7.
20:48:24 Warning %CDP-W-NATIVE_VLAN_MISMATCH: Native VLAN mismatch detected on interface gi2.
0 x

Dalibor Toman

to jsou jen warningy. Kde jsou UPDOWN hlasky?
Pokud ten switch schodi port, tak se to v logu taky musi objevit (s nejakou informaci ze ktere se da poznat zda jen padl port nebo ho switch shodil, protoze se mu neco nelibilo). Mozna ten port shazuje Tvoje strana? Je tam neco v logu?

Pokud ty switche jsou propojeny vlan trunkem a ty posilas nejakou vlanku jako netagovanou (Cili v cisco terminologii native) a druhy switch ma jako nativni pouzitou jinou vlan tak samozrejme bude diky CDP nadavat. CIli bud 'no cdp enable' na port nebo sjednotit VLANy. Pokud by se v te siti nekde vyrobila pres prebarvene VLANky smycka pak by to asi bylo vesele.
0 x

hocimin1

tady je cely vypis

21:06:43 Warning %LINK-W-Down: fa7
21:05:51 Warning %CDP-W-NATIVE_VLAN_MISMATCH: Native VLAN mismatch detected on interface fa7.
21:05:12 Informational %LINK-I-Up: fa7
20:53:04 Warning %LINK-W-Down: fa7, aggregated (1)
20:48:25 Warning %CDP-W-NATIVE_VLAN_MISMATCH: Native VLAN mismatch detected on interface fa7.
20:48:24 Warning %CDP-W-NATIVE_VLAN_MISMATCH: Native VLAN mismatch detected on interface gi2.

vypnu CDP a uvidime.
0 x

Dalibor Toman

to jsou vypisy z Tveho nebo toho druheho cisca? Chtelo by videt oboje. V techhle vypisech informace o pricine neni
0 x