❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Shaper pro 100-200 klientů

Návody a problémy s konfigurací.
placek.milan

Shaper pro 100-200 klientů

Příspěvekod placek.milan » 10 years ago

Ahoj
Kamarád mě poprosil o radu a tak bych rád znal názory.
Co by jste nasadili jako Shaper pro 100-200 klientů? Varianty jsou zatím dvě a to RB1100ahX2 vs x86 (SuperMicro a 4 jádro Q6600) Pro 1100ahX2 mluví spotřeba v řádu 10W pro x86 výkon, který bude pravděpodobně stačit i pro mnohem vyšší množství klientů. Jako mínus x86 je spotřeba kolem 80W, napadá mě použít slabší dvoujádro, jelikož se zabývám opravami PC a mám těchto postarších doma desítky. Bude 1100ahX2 výkonově stačit ? Počítejme pro začátek spíše se 100 max 150 klienty a tokem kolem 100mbps.
Když už jsem u toho dotazu, tak bych se pozeptal na názor které z těchto zařízení použít jako hlavní gateway která by dělala NAT.
0 x

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 10 years ago

Určitě x86.
0 x

placek.milan

KoZLiCeK píše:Určitě x86.

Na kterou z těch dvou otázek odpovídáš, to by mě taky celkem zajímalo :D
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 10 years ago

Určitě x86, do toho uvedené dvoujádro - napr. i3 (35W) a ushapuje to uplne bez problemu.
0 x

placek.milan

Je to starší x86 pro socket 775, i3 do něj nejde a nechce se mi kupovat novou desku. Spíše by mě zajímalo, jak na tom bude 1100ahx2. myslím že stovku klientů by mohla dát celkem snadno ne?
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 10 years ago

pepulis píše:Určitě x86, do toho uvedené dvoujádro - napr. i3 (35W) a ushapuje to uplne bez problemu.

Zdravím,
je to tak, kup si rackovou skříň 2U nebo 3U, do ní běžnou kvalitní desku pro PC, paměť, zdroj a ty požadavky to splní úplně v pohodě. Dá se vybrat i CPU se solidní spotřebou. Hlavně pozor na kvalitní kondenzátory na MB. Deska se dá napájet i z 12 nebo 24 V.
Takto složené routery pro 775 běží už 6 let bez jediné nepravidelnosti, uptime klidně dva roky, zátěž CPU při cca 600 kvótách do 10 proc., NAT, do 100 Mbit. Naprostá spokojenost.
mpcz, 24.03.2015
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 10 years ago

placek.milan píše:Je to starší x86 pro socket 775, i3 do něj nejde a nechce se mi kupovat novou desku. Spíše by mě zajímalo, jak na tom bude 1100ahx2. myslím že stovku klientů by mohla dát celkem snadno ne?

S tim Vam neporadim, ja se temto "hrackam" vyhybam. Nevim kolik to ma jader atd., ale nejdulezitejsi je to, zda to umi rozkladat zatez mezi vice jader. pokud neumi, tak je to do budoucna nepouzitelne.
0 x

placek.milan

Možná jsem se vyjádřil špatně. O tom že je x86 výkonnější a vhodnější žádná, to je jasná věc. Počkám na zkušenost někoho s tím RB. To 4 jádro si vezme skoro 100W, hold je starší, takže jedině vyměnit za starší dvoujádro. Ale pořád je to velky rozdíl ve spotřebě. 1100 si vezme 10W to je naprostý ideál.
0 x

Bach

Příspěvekod Bach » 10 years ago

Na toto staci jakekoliv CCRko
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 10 years ago

Bach píše:Na toto staci jakekoliv CCRko

Nestačí!
0 x

placek.milan

Pánové já se ptal hlavně na 1100ahX2 ne na CCR :) CCR je cenově jinde a pro 100 zákazníků je na shaping zbytečné.
0 x

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 10 years ago

Viděl jsem 2011 shapovat a natovat sto zákazníků bez významného zatížení. Nepamatuji si už ale, kolik tam teklo v sumě .
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Jistě, stačí i RB450. Záleží jak se "šejpuje". Pokud nastavím Down a UP každý na jedno PCQ qvíčko, tak nemám prakticky žádná pravidla která by mi zatěžovala CPU. Jakmile ale jede packet mark a QT, jsi v háji i na CCRku. Viz naše vlákno o výběru železa na GW ;-)
0 x

placek.milan

Petr Bačina píše:Jistě, stačí i RB450. Záleží jak se "šejpuje". Pokud nastavím Down a UP každý na jedno PCQ qvíčko, tak nemám prakticky žádná pravidla která by mi zatěžovala CPU. Jakmile ale jede packet mark a QT, jsi v háji i na CCRku. Viz naše vlákno o výběru železa na GW ;-)

Tak to už se dnes moc nepoužívá ne? Mít jen pravidlo na down a up, to mám jen doma na ap.
Asi se moc konkrétní zkušenosti nedočkám, takže hold volím 1100ahX2 a uvidíme, když nebude stačit půjde tam x86, jen mi vadí jeho spotřeba a hluk...
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Tak si postav něco s malým Atomem a jsi na podobné spotřebě jako u RB1100. Ostatně nevěřím, že by si AHx2 vzala jenom 10W. Desku na x86 koupíš "za pár korun", k tomu trocha bižuterie a licence na ROS.
0 x