Zdravím
Potřeboval bych poradit jak vyřešit dle obrázku nastalou situaci?.
Po připojení wifi spoje do RB2011 vznikne přes RB2011 eth2 - summit -switch - wifispoj- RB2011 eth3 smyčka. Jak nastavit aby RB2011 komunikoval s APčkama přes summit a v případě výpadku summita šla konektivita přes wifi propoj?
Variant jak to vyřešit je více, ale zajímala by mě ta nejjednodušíí.
Já bych to řešil pomocí STP bridge a to tak, že bych dal na RB2011 eth2 a eth3 do bridge s tím, že ten port s tou wifi by byl backup. Ale co nastavit na těch APčkách?
Nebo to řešit pomocí Vlan a OSPF?
Díky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Smyčka v síti - nastavení backup spoje
STP na wifinách není úplně dobrý nápad. Není ani tam, kde hrozí přetížení ...
Dej tam lepší switch a VLANy s OSPF.
Dej tam lepší switch a VLANy s OSPF.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Díky za příspěvek. Tedy na AP vytvořit na eth1 VLAN1 a VLAN2 přiřadit ip/30 a na RB2011na eth2 VLAN1 a na eth3 VLAN2 a opět přiřadit ip/30 a pomocí costů nastavit prioritu? Mně se na tom nelíbí, že do toho switche je napojených těch AP 6ks. A v té RB 2011 vznike tím pádem 12 VLAN. A to mluvím jen o tomto switchi. Nejde to nějak líp? Už jenom to, že tam bude hromada IP adres.
0 x
Místo switche dej také router ... nic lepšího mě momentálně nenapadá.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
To mě taky napadlo. Místo té RB2011 dát CCR a tu RB2011 použít na ten router pro APčka, ale po tom co všichni píší, že průchodem RBček se jim snižuje rychlost se mi do toho vůbec nechce. Přesto díky.
0 x
Kde se ti snižuje rychlost, když ti stejně končí v té RB2011? 

0 x
Tak rychlost se teoreticky snizi, kdyz bude routovat misto switchovani. Ale vzhledem k tomu, ze zatim mas pripojeny Wifi body te to muze bejt uplne jedno. Tj varianta dat tam router misto toho switche je spravna a mas vystarano. Pak klasicky OSPF a na kazdej licence jinej cost a je to.
0 x
Ale snižuje rychlost. To už je teď trošku z jiného soudku ale na tom samém příkladu.
Btest z: AP(912) --přes ten obyč. switch--summit-- na RB2011 ryclost TCP (20spojení) +-90Mbit.
Ten samý test, akorát: Summit je nahrazený RBčkama tedy mezi: RB411ah -- RB411ah +-112Mbit na wifině
Ale pozor teď když dám btest z AP(912)-- přes ten obyč. swith - wifipropj z RB411ah -- na RB2011 je rychlost jen +-60Mbit
Kde je potom problém, když přes summit je rychlost +-90Mbitu? Asi v tom mikrotiku.
Btest z: AP(912) --přes ten obyč. switch--summit-- na RB2011 ryclost TCP (20spojení) +-90Mbit.
Ten samý test, akorát: Summit je nahrazený RBčkama tedy mezi: RB411ah -- RB411ah +-112Mbit na wifině
Ale pozor teď když dám btest z AP(912)-- přes ten obyč. swith - wifipropj z RB411ah -- na RB2011 je rychlost jen +-60Mbit
Kde je potom problém, když přes summit je rychlost +-90Mbitu? Asi v tom mikrotiku.
0 x