❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Zakousnutí komunikace mezi dvěma MK

Návody a problémy s konfigurací.
Bishboun
antispam: Ano

Zakousnutí komunikace mezi dvěma MK

Příspěvekod Bishboun » 10 years ago

Ahoj,
poslední dobou mám problém s dvěma MK --jeden AP bridge a druhý station bridge. Jde o to, že vše chodí až do doby kdy z nejasného důvodu je spoj sice spojen, ale rychlost u klienta padne na hluboké dno a z AP se na klienta nemůžu dozvonit ani pingem ani winboxem (ikdyž je to "R" spojený). Až když na AP vypnu daný wifi interface a hned zapnu, tak se vše vrátí do původních normálních provozních podmínek. CPU jeden max na 10%. Někdy se to stane 1 za týden, ale někdy i 5x za hodinu.
mam FW 6.22 na RB433AH oba.
Nestalo se to někomu??

Díky B.
0 x

Bishboun

Nikomu se to nestalo??
0 x

menicks

Příspěvekod menicks » 10 years ago

Předpokládám že tam máš nastaven nv2 protokol. Bud použij jiný nebo prý (dle supportu mikrotiku) v 6.27 už to nedělá. Zkusil bych tam dat ten 6.27 fw aspon jim pomuzes oreportovat jestli uz to v 6.27 opravili.
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 10 years ago

jaky protokol na wifi pouzivas? Pokud NV2 tak se objevily hlasy, ze drive reseny problem se zamykanim rychlosti na nizke modulacni rychlosti nebyl uplne vyresen. Takze pokud mas NV2 a stane se to znovu koukni, zda obe strany maji TX modulaci nejakou rozumnou. Zkus z radia na radio nejaky ping (mac ping) aby s generoval provoz a sleduj zda TX modulace vyleze kam ma a zda kvalita je rozumna. Ten stary problem se zamklou modulaci sel prokazat na klientovi pohledem do seznamu aktivnich modulaci (zalozka signal) - seradit podle casu a divat se jestli aktivne pouzivane modulace jsou krome nizkych i ty vysoke

predpokladam, ze pouzivas standardni balicek wireless (ne wireless-fp)
0 x

Bishboun

Používám pouze čistá 5GHz ---- žádné A/N, žadné NV2 ani nstreme. Je to prostě úplně holé. Včera večer jsem nahrál 6.27 na klienta a hned po nahrání cca 5minut stejný problém. Od té doby jsem tam nebyl, takže to zjistíl až přijdu z práce. Jinak kvalita signálu se pohybuje mezi 89 - 97%.

Dnes to ještě zkusím na AP přehrát (včera tam bylo hodně lidí a nechtěl jsem jim to přerušit, když to blbne jen na jedné straně s 3 klienty.

Díky za rady vyzkouším a dám vědět jak jsem dopadl

Jo a taky se u nich stále stává, že rychlost stahování jeden naplno 10Mbit a po chvilce to padne na 50kbit a za minutu opět 10Mbit....pořád dokola.
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 10 years ago

Neco podobneho se mi aktualne deje na 433 taky, z vnitrni strany se dostanu na MK tak 50/50 , pres wifi vubec.
Spoj se hlasi "R", signaly v pohode, zadne odpojovani, ale ping, telnet, mac-telnet nereaguji.
AP i CPE jsou 6.19 ale ostatni CPE jedou normalne, spis bych to tipl na tu 433. Technik dnes zjistoval fyzicky a krome mirnych naznaku oxidace na pigtailu pry nic.

Jestli Bishbounovi pomuze 6.27 tak to asi bude stat za zkousku...
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

Bishboun

aliney píše:Neco podobneho se mi aktualne deje na 433 taky, z vnitrni strany se dostanu na MK tak 50/50 , pres wifi vubec.
Spoj se hlasi "R", signaly v pohode, zadne odpojovani, ale ping, telnet, mac-telnet nereaguji.
AP i CPE jsou 6.19 ale ostatni CPE jedou normalne, spis bych to tipl na tu 433. Technik dnes zjistoval fyzicky a krome mirnych naznaku oxidace na pigtailu pry nic.

Jestli Bishbounovi pomuze 6.27 tak to asi bude stat za zkousku...

Krátká malůvka:

RB433AH AP----------spoj A----------------příjem RB433AH Station R52 / vysílání R52-------------------------spoj B--------------------------Station RB411 klient

Pokud se zasekl spoj A běžně jsem to odblokoval vypnutím/zapnutím inrterface buďto na stanici nebo na AP. Divné je že se spoj A odblokoval i v případě, že jsem vypl a zapl vysílací kartu R52 pro spoj B.
0 x

Bishboun

Tak jsem nahrál na AP i Station 6.27 a po dvou hodinách KO...opět to padlo.....Už fakt nevím.
0 x

Dalibor Toman

Bishboun píše:Tak jsem nahrál na AP i Station 6.27 a po dvou hodinách KO...opět to padlo.....Už fakt nevím.

jake mas napajeni? (napeti) Hlavne na tom radiu s 2ma kartickama? Kousat se to taky muze primo na karticce. Cili bych je zkusil vymenit. Divne je teda to, ze pises ze se kouikace rozebehla i pri mainuplaci s kartickou, ktera se neucastnila provozu...
0 x

Dalibor Toman

jeste by me zajimalo, kdyz to zatuhne tak jestli se da pripojit z jedne strany spoje na druhy pomoci mac-telnetu. Budes muset znat MACku na bridge na protistrane - mac-telnet na MACku wifi karticky fungovat zrejme nebude, protoze bridge bude mit mozna jinou macku (zalezi jestli ethernet ma mac vyssi nebo nizsi nez wifina)

BTW: pokousel jsem se tupouny u MT premluvit, aby mac-telnet server reagoval na kazdy mac-telnet/winbox packet ktery prijde na libovolnou macku v zarizeni ale je to marny, je to marny. Odpovedi bylo, ze to funguje jen musim pouzit tu spravnou MACku (ze mi podsunuji sami tu spatnou jim je sumak)
0 x

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 10 years ago

Nastav si na bridgi administrative Mac a půjde to vždycky.
0 x

CrazyApe

Příspěvekod CrazyApe » 10 years ago

Stavalo se nam to u rb800 kdy tam byly 2 R52Hn na mimo sektorech. Klienti spojeni nicmene neprochazel ping ani telnet nic. Protokol NV2. Pomohla vymena karty.
0 x

Dalibor Toman

jarda.jezek píše:Nastav si na bridgi administrative Mac a půjde to vždycky.

To vim a support mi to vnucoval taky. Akorat nechapu proc odmitaji prijmout za sve reseni, ktere zadne takovehle workaroundy nevyzaduje a proste funguje. Nekdy (casto) mam pocit, ze misto vymysleni jak zlepsovat tam sedi tym odborniku a planuje nova kurvitka.
0 x

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 10 years ago

Nojo, je to možné. Mě to navyklo dávat pevnou Mac na každý bridge preventivně.
0 x

Bishboun

Takže ani 6.27 nepomohla. Tudíž jsem usoudil, že to bude kartami. Přehodim to na Groove a bude klid.
0 x