❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

neznama IP Adresa

Návody a problémy s konfigurací.
maetoo
Kontaktovat uživatele:

neznama IP Adresa

Příspěvekod maetoo » 10 years ago

Zdravím Vás Mikrotikari,

Mikrotik vo firewali konkrétne v connetions mi ukazuje ip adresu : 255.255.255.255 cez udp protokol.
Neviem, či nechať povolenú, alebo zakázať komunikáciu cez tuto ip adresu vo firewal filtri cez pravidla:

1.chain=input action=drop protocol=udp dst-address=255.255.255.255 a
2.chain=output action=drop protocol=udp dst-address=255.255.255.255 ???

Je potrebne nechať povolenú komunikáciu cez tuto ip adresu?
Je potrebne nechať povolenú ip adresu pre správne fungovanie internetu?
Ak ju zakážem vo firewall filtri prejavy sa to v rýchlosti načítavania webových stránok a v celkovej rýchlosti internetu? Ak áno, tak pozitivne, alebo negativne.

Pridal som aj screen pre lepšie pochopenie.
Přílohy
Neznama IP Adresa.png
Neznama IP Adresa.png (9.14 KiB) Zobrazeno 2147 x
0 x

puhy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod puhy » 10 years ago

0 x
Jan Půhoný

http://www.puhy.net- připojení k internetu a VOIP telefonování v Chocni a okolí
https://www.puhy.cz - spolehlivý obchod s elektronikou
http://www.gsm-spinac.cz - ovládejte spotřebiče mobilem

pikoto

Příspěvekod pikoto » 10 years ago

maetoo píše:Zdravím Vás Mikrotikari,

Mikrotik vo firewali konkrétne v connetions mi ukazuje ip adresu : 255.255.255.255 cez udp protokol.
Neviem, či nechať povolenú, alebo zakázať komunikáciu cez tuto ip adresu vo firewal filtri cez pravidla:

1.chain=input action=drop protocol=udp dst-address=255.255.255.255 a
2.chain=output action=drop protocol=udp dst-address=255.255.255.255 ???

Je potrebne nechať povolenú komunikáciu cez tuto ip adresu?
Je potrebne nechať povolenú ip adresu pre správne fungovanie internetu?
Ak ju zakážem vo firewall filtri prejavy sa to v rýchlosti načítavania webových stránok a v celkovej rýchlosti internetu? Ak áno, tak pozitivne, alebo negativne.

Pridal som aj screen pre lepšie pochopenie.

To je broadcast adresa, tu nech, ta je urcena pro vsechny zarizeni v tvoji siti, hromadne ti rozesila packety
0 x

maetoo
Kontaktovat uživatele:

pikoto píše:To je broadcast adresa, tu nech, ta je urcena pro vsechny zarizeni v tvoji siti, hromadne ti rozesila packety

Keď hromadne rozosiela packety v lan sieti nema vplyv na celkovu rýchlosť pripojenia internetu?
Nespomaluje mi načítavanie internetu, resp. neberiem mi z rozsahu rýchlosti internetu ktoru mám od ISP?
0 x

dzejty

Příspěvekod dzejty » 10 years ago

maetoo píše:
pikoto píše:To je broadcast adresa, tu nech, ta je urcena pro vsechny zarizeni v tvoji siti, hromadne ti rozesila packety

Keď hromadne rozosiela packety v lan sieti nema vplyv na celkovu rýchlosť pripojenia internetu?
Nespomaluje mi načítavanie internetu, resp. neberiem mi z rozsahu rýchlosti internetu ktoru mám od ISP?

Ne.

Si vypni "Neighbors": "IP -> Neighbors -> Discovery Interface" a už ti nic nepoleze na 255.2555.255.255:5678
0 x

maetoo
Kontaktovat uživatele:

V "Discovery Interface" mam zakázať všetky Interface?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Samozřejmě, že to má vliv na celkovou kapacitu. Někam se ty data vejít musí ...

Ale stačí se zamyslet nad poměry: vnitřní síť máš minimálně 100Mbit/s, kolik máš internet? Kolik z něj ti tedy (teoreticky) sežerou tyhle nesmysly? Vysleduj si to funkcí TORCH. Uvidíš, že za normálního stavu je to NIC, čas od času paket ... Takže ač je odpověď ano, ve skutečnosti lze říci NE.

Druhá věc je, že zatím neznáš zjevně základy. Tato adresa je tzv. broadcast, jak řekli už předemnou. A co je hlavní - ta se neroutuje. Pokud dojde na router, tak tam také zůstane (nějaké obskurní konfigurace neuvažuji).

A a poslední věc souvisí s tou druhou ... co ti ušetří, když to na tom routeru zablokuješ? Nic ... neboť abys takový paket mohl zablokovat, musí ti přijít.

maetoo píše:

Discovery je vhodné vypnout na straně WAN a nechat zapnuté na LAN. Prostě abys to mohl využít vevnitř své sítě. Ale asi to můžeš bezpečně vypnout ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.