❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB250GS - konfigurace VLAN

Návody a problémy s konfigurací.
Ketch
Kontaktovat uživatele:

RB250GS - konfigurace VLAN

Příspěvekod Ketch » 10 years ago

Ahoj,
už nějakou dobu se trápím s konfigurací vlan na rb250gs. Na wiki jsem pátral, ale bohužel mě k cíli nijak neposunula. Konkrétně potřebuji toto:
port1 - trunk do rb, tagované vlan 10,20,30
port2-4 netagované vlan 10
port5 - netagované vlan 10, tagované vlan 20,30

Konfigurace na portech 1-4 je celkem v pořádku. Ale nemůžu rozchodit na portu5 společně tagovanou a netagovanou vlanu.

Dokáže mě s tím někdo pomoci, popřípadě je to vůbec na tomto switchi možné(považuji to za základní fce mngm switche)?

Možná to je tím, že jsem filosofii konfigurace gska nepřišel na kloub, ale opravdu mi je nějak proti srsti. Zlaté HP ProCurve:)

Díky
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 10 years ago

Obávám se, že s RB250GS požadovaného nejde dosáhnout. Protože nejde dávat politika zacházení s VLAN tagy per VLANu, ale jen na celý port (strip/leave as is/always add) v odchozím směru. Je v tom celkem tupej switch chip, který moc nepočítá s přechodu mezi trunk a mixed portem, takže nedosáhnu toho, aby u provozu přišlým na portu 1 a dávaným na port 5 se pro VLAN10 odstranil tag a pro 20 a 30 ponechal (provoz opačným směrem ošetřit jde volbou always add). Požadované zvládne udělat až novější RB260GS, kde se dá už konfigurovat zvlášť pro každou VLANu na každým portu, co dělat s tagem v odchozím směru na záložce VLANS (u RB250GS jde jen konfigurovat které VLANy patří k danému portu).
Pokud je líto tu RB250GS vyhodit, tak jedině to udělat tak, že i na portu 1 bude konfigurace mixed místo trunk, takže VLAN10 bez tagu a VLAN20 a 30 s tagem, takže nutno sahat i na konfiguraci v tom routeru.
Jinak s názorem na HP ProCurce se dá jen suhlasit. :-)
0 x

Ketch
Kontaktovat uživatele:

Díky. Sice to pro mě není moc dobrá zpráva, ale alespoň vím, že s tím nemám ztrácet čas. Podle toho co jsem viděl na wiki, bych souhlasil s tím, že na 260ce by to opravdu mělo jít.
Náhodou se to někomu třeba nějakým "hackem" nepodařilo(na 250gs)?
0 x

Majklik

Jediný hack je asi vzít pájku, odpájet ten switch chip a přípajet tam jiný, který to bude podporovat... Stejný problém mají i jiné RBčka, kde je stejný switch chip, takže to bude asi natvrdo v něm.
Čili s RB205GS je nutno to udělat tak, že port 1 a 5 budou mít stejnou konfiguraci, buď všechny tři VLANy s tagem (port 1 a 5 bude režim add-if-missing, 2~4 strip) nebo 10 bez tagu a 20, 30 s tagem stejně na obou portech (1 a 5 režim leave-as-is, 2~4 buď strip nebo leave-as-is).
0 x

Ketch
Kontaktovat uživatele:

Pravda, taky jsem si říkal, že když to je hw záležitost, tak s tím prostě nic udělat nejde. Téma pro mě považuji za úspěšně vyřešené(dám tam 260ku) a tím i uzavřené. Ještě jednou díky.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 10 years ago

Majklik píše:Jediný hack je asi vzít pájku, odpájet ten switch chip a přípajet tam jiný, který to bude podporovat... Stejný problém mají i jiné RBčka, kde je stejný switch chip, takže to bude asi natvrdo v něm.
Čili s RB205GS je nutno to udělat tak, že port 1 a 5 budou mít stejnou konfiguraci, buď všechny tři VLANy s tagem (port 1 a 5 bude režim add-if-missing, 2~4 strip) nebo 10 bez tagu a 20, 30 s tagem stejně na obou portech (1 a 5 režim leave-as-is, 2~4 buď strip nebo leave-as-is).

to bylo myšleno ironicky a nebo máš z praxe odzkoušeno s tou pájkou :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Majklik

okoun píše:to bylo myšleno ironicky a nebo máš z praxe odzkoušeno s tou pájkou :)

To bylo prasklé básnické střevo. Obávám se, že by tam ten šváb ani nepasoval na plošák. :-)
0 x