❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

migrace analog ústředny na voip

Návody a problémy s konfigurací.
okoun
antispam: Ano

migrace analog ústředny na voip

Příspěvekod okoun » 11 years ago

ahoj, řeším problém jak zmigrovat na voip ústřednu která má vstup isdn a vedou jedním kabelem dvě linky, půjde tam napojit krabička od Cisco SPA112? jsme laik a nějak nerozumím tomu kde nastavím odeslání dovu telefonních čísel po jednom telefonním kabelu a hlavně to jak si ta analog ústředna ty dvě čísla odchytí? má to nějaké svoje identifikátory či jak to funguje?

Díky
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

Jako máš ze zdi od O2 vedoucí linku ISDN, tu máš strčenou do "analogové ústředny" a to chceš ustrnout, na ISDN linku píchnout ten Cisco krám a někde dál to přijímat pomocí VoIP telefonu? Pak je odpověď 2x ne. Jednak Cisco SPA112 podporuje pouze analogové porty typu FXS, na ty jde připojit koncový telefon a ne linka od ústředny, na to potřebuješ krabičku s podporou portů typo FXO. Dále ISDN linka není analog, ale digitál, takže potřebuješ krabičku s podporou příslušné konfigurace ISDN. Jinak i k základní ISDN BRI lince (2B+D kanály) se dává automaticky 4 telefonní čísla a ne jen 2 (naráz jde vést ale jen 2 hovory). Potřebuješ něco jako toto: http://www.comar.cz/produkty/835/Patton%20SN-DTA/
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 11 years ago

díky, to si nemohou dovolit finančně, jedná se o školu, zkusím se otat jejich správce telefonu, jestli by mi tam nehodil do té ústředny další modul pro tu druhou linku a ptom by to už šlo
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

mladas

Příspěvekod mladas » 11 years ago

Tak nejak jsem to asi nepochopil,
Skola ma ISDN pripojeno do ustredny a z ni jsou pripojene analogove telefony (pobocky)
Predpokladam ze maji cisla u O2 a ty je chces odportovat nekam k VoIP operatorovi a nejak dostat do ustredny ktera ma ISDN vstup a zachovat pobocky
Otazka kolik maji poboček (linek).
Idealne co je to za ustrednu, nektere maji na vstupu ISDN kartu ktera jde vymenit nebo doplnit o analogovou vstupni kartu a pak to tam dostanes tou tvou SPAxxx, je pak ale treba kompletne prenastavit ustrednu a ta analog karta taky neni zadara
Pak je jeste jedno reseni dela to tusim Fritz myslim rada 7xxx kde jde nastavit VoIP vs ISDN, vyjde to levneji nez analog karta a preprogramovani ustredny
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 10 years ago

ještě bych se rád zeptal zařízení SPA8000 imí ISDN? mám za to že jsem tam v jedné konfiguraci viděl že šlo do ústředny na jednom portu 4 tel čísla...

díky
0 x

Mazzalo

Příspěvekod Mazzalo » 10 years ago

Ahoj, SPA8000 mi tu leží na stole, ISDN neumí, je to klasická VoIP brána jen má 8 FXS portů. Abysme ti mohli poradit je nutné vedět co je to za ústřednu a jestli do ní opravdu vede přímo ISDN linka, nebo je jako první krabice něco jako toto:
Obrázek
a pak teprve linka do ústředny.

Řešil jsem u zákazníka něco podobného, rušilo se ISDN, čísla se portovala k Faynu ( ta portace stála tuším kolem 4500,-) ústředna byla analogový Panasonic, takže se dala VoIP brána a z ní linka do ústředny, druhá linka fax, napřímo z VoIP brány.
Naposledy upravil(a) Mazzalo dne 23 May 2015 13:12, celkem upraveno 1 x.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 10 years ago

ok tak jinak vím že do té ústředny po jednom telefonním drátě veslo z toho spa8000 4 čísla, jak je to tedy možné bez ISDN?
0 x

Mazzalo

Příspěvekod Mazzalo » 10 years ago

Pokud to už bylo v SPA8000 a jedním drátem do ústředny, tak mě napadá jestli nemohla být ostatní čísla u VoIP operátora přesměrována na číslo které je v SPA8000, také to tak mám používáme z původních 4 ISDN čísel jen 2 a ostatní jsou přesměrované.
0 x