❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB750 dhcp server na VLAN problem

Návody a problémy s konfigurací.
mephcz

RB750 dhcp server na VLAN problem

Příspěvekod mephcz » 11 years ago

Zdravím všechny,

Mám na RB750 vytvořenou VLANu pro kterou jsem nastavil DHCP server v pruvodci.

K tomuto serveru jsem připojil dalších 6MK v režimu AP BRIDGE (dynamic MESH, 1SSID)

Problém:

Prvních cca 20 připojených klientu bez potíží obdrželo z DHCP adresu a funguje korektně ale dalších 6-7 klentů nedostal z DHCP přidělenu adresu.
Na DHCP serveru tito klienti byli ve stavu OFFERING.

Při hledání na netu jsem se dočetl že tento problém je při použití VLANy. Nevíte k tomu něco bližšího případně jak toto vyřešit?

AP jsem měl taky jako DHCP klienty i k tomu psali aby mělí AP na VLANe nastavené fixní IP což jsem ted provedl a otestuji zítra.

Díky všem za případné rady.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Docela by mě zajímalo, čemu vadí VLAN u DHCP.

Mikrotik měl problém, že nenahodil DHCP server na neaktivní rozhraní. Ale to snad opravili a nejspíš to tvůj případ ani nebude (nejelo to vůbec, ne jenom někomu).

Hloupý dotaz ... máš tam větší pool, než 20 kusů?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

mephcz

Ahoj,

tak takovou koninu že bych dal menší pool než je počet klientu bych opravdu snad neudělal.

Problém mám už snad vyřešen. Podle různých for jsem jedná o BUG ROS 6xx, udělal jsem down-grade na 5.26 a dnes při testu vše v pořádku.
Bude se o to dále zajímat ještě jsem se někde dočetl že by to mohl způsobovat proxy-arp na AP, takže problém už netrvá ale i tak mne zajímá čemu to vadí :-)
0 x

mephcz

Tak po několika dalších testovacích pokusech je následující i když pro mne nepochopitelné resumé.

MIkrotik ROS5 i ROS6 neumí na DHCP přes lan přidělit a současně obsluhovat více než 20 zařízení.
Místo jedné VLAN jsem založil 3 a sít rozdělil do segmentu.
Od té doby vše funguje )za předpokladu že v jednom segmentu nebude více než 20 klientů)

nebo na vlanu hodit linuxový dhcp :-)
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

To s těmi max 20 klienty a jedním lan segmentem se mi moc nezdá...
[admin@TGW1] > /ip dhcp-server lease print count-only where active-address~"172.12.2..*" and status="bound"
161
[admin@TGW1] > /ip dhcp-server lease print count-only where active-address~"172.12.1..*" and status="bound"
148
CCR1036 s ROS6.18.
0 x