❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
FTP server za firewallem mikrotiku.
FTP server za firewallem mikrotiku.
Dobrý den, potřeboval bych poradit, jak rozchodit FTP za mikrotikem s firewallem. Pravidlo v NAT vytvořené mám, problém je v tom, že když tam ponechám port 21, tak se z interntu na ftp nedostanu (Respektive se tvoří spojení na ftp mikrotiku) .Když port změním např. na 10400, authorizace proběhne, ale při načítání adresářů to vytuhne. Vím že při FTP se používá dvou portů (standartně 20,21). Problém bude nejspíš u toho (20), pro datový přenos. Prosím můžete mi to někdo srozumitelně objasnit? Popřípadě poradit, jak to přesně nastvit? Mnohokrát děkuji
0 x
jo tak to hle jsem taky resil a myslim ze se to resilo i tady. Ale pokud vim tak se nedoslo k zadnymu 100% funkcnimu zaveru.... skoda
0 x
Martin Špánek :: Rajhradice.net ::
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Leeonek píše:Nejdříve je potřeba vypnout FTP mikrotiku v (ip/service) a mít povolený port FTP (firewall/service). Při správně nastaveném src a dst nat to jede v pohodě, sám to používám a jede to na passive i active mód
tak na tohle mi posli screen a demo k tomu!! Pokud Ti tohle jede, chci vedet jak! Ja si s tim hral cca 3 mesice, nekolik verzi FTP, nekolik verzi MK, klientu apod... Vzdy to vytuhlo na prikazu LIST.thx
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
Leeonek píše:Nejdříve je potřeba vypnout FTP mikrotiku v (ip/service) a mít povolený port FTP (firewall/service). Při správně nastaveném src a dst nat to jede v pohodě, sám to používám a jede to na passive i active mód
Já už toho taky vyzkoušel spoustu a pořád nic.

0 x
chain=dstnat in-interface=uplink-xxxx dst-address=213.xxx.xxx.xxx protocol=tcp dst-port=21 action=dst-nat to-addresses=192.168.0.15 to-ports=21
zbytek nastavení tak jak sem psal nahoře, ftp klient TotalCMD, verze mk je poněkud starší a to 2.9.12 ale běhalo to stejně i na starším 2.8.28
to o src nat co sem psal byla blbost, dovnitř do sítě stačí jen zápis v dstnat
zbytek nastavení tak jak sem psal nahoře, ftp klient TotalCMD, verze mk je poněkud starší a to 2.9.12 ale běhalo to stejně i na starším 2.8.28
0 x
Leeonek píše:chain=dstnat in-interface=uplink-xxxx dst-address=213.xxx.xxx.xxx protocol=tcp dst-port=21 action=dst-nat to-addresses=192.168.0.15 to-ports=21
Bohužel jsem to takhle taky zkoušel a nic.
1.vypnuta FTP mikrotiku (ip-services)
2.povolený port FTP (firewall-service). Otázka, může být ponechána prázdná kolonka, nebo je třeba vyplnit číslo portu (21)?
3.NAT je též v pořádku
výsledek: Když tam nechám port 21, tak se vůbec nepřipojím, nejsem tázán ani na login. Když si v NATU změním vnější port, kterým se připojuji na MT, přihlásím se, ale při stahování seznamu to opět vytuhne..

0 x
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
Leeonek píše:chain=dstnat in-interface=uplink-xxxx dst-address=213.xxx.xxx.xxx protocol=tcp dst-port=21 action=dst-nat to-addresses=192.168.0.15 to-ports=21
heh...pokud dobre ctu, psal jsi, ze Ti to jede na jinych portech nez 21...a co jsi poslal list z configu, tak tam mas 21...

0 x
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
sub_zero píše:Leeonek píše:chain=dstnat in-interface=uplink-xxxx dst-address=213.xxx.xxx.xxx protocol=tcp dst-port=21 action=dst-nat to-addresses=192.168.0.15 to-ports=21
heh...pokud dobre ctu, psal jsi, ze Ti to jede na jinych portech nez 21...a co jsi poslal list z configu, tak tam mas 21...ze by ses splet?
Tohle jede na sto procent:
add chain=dstnat in-interface=public dst-address=85.85.85.85 protocol=tcp \
dst-port=20-21 action=dst-nat to-addresses=192.168.128.2 to-ports=20-21 \
comment="FTP from PUBLIC" disabled=yes
0 x
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
Leeonek píše:sub_zero píše:heh...pokud dobre ctu, psal jsi, ze Ti to jede na jinych portech nez 21...a co jsi poslal list z configu, tak tam mas 21...ze by ses splet?
O jiných portech sem nic nepsal, nebo su tak slepý že to nevidímmám tam jen port 21 nic jiného
jasny..uz sem si to precet poradne...

0 x
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
Cawec...tak po dlouhem badani, nastavovani, backupovani a obnovovani, reintalaci a instalaci vsech moznych FTP serveru, stale nemam 100% vyhrano. Problem je nasledujici:
FTP Server na lokalni siti. Na MT udelanej dst-nat klasicky na port 21. IP Service FTP disabled. Pomoci TC se tam pripojim pouze v aktivnim rezimu. Tohle bych chapal. Ale je potreba, aby FTP behalo i s webovyho prohlizece (me nevysvetlujte, ze je to nesmysl, proste je takovej pozadavek). Po zadani ftp.neco.cz nebo i IP adresy v logu serveru vidim posledni prikaz connect, prohlizec vytuhne na hlasce "cekam na ftp.neco.cz" a v logu MT vidim, ze se tam ten klient nepripojuje na port 21, nybrz na nahodny porty (napr 2906, 2956 apod), coz samozrejme MT zahodi. Je nesmysl, abych nechaval otevreny na MT vse z venku, tudiz to nechodi. Zajima me, zda se to da nejak resit, bez nutnosti upravovat nejak klientske prohlizece z passiv do aktic rezimu apod, a bez nutnosti hazet primo public IP na rozhrani toho serveru.
Dikec
FTP Server na lokalni siti. Na MT udelanej dst-nat klasicky na port 21. IP Service FTP disabled. Pomoci TC se tam pripojim pouze v aktivnim rezimu. Tohle bych chapal. Ale je potreba, aby FTP behalo i s webovyho prohlizece (me nevysvetlujte, ze je to nesmysl, proste je takovej pozadavek). Po zadani ftp.neco.cz nebo i IP adresy v logu serveru vidim posledni prikaz connect, prohlizec vytuhne na hlasce "cekam na ftp.neco.cz" a v logu MT vidim, ze se tam ten klient nepripojuje na port 21, nybrz na nahodny porty (napr 2906, 2956 apod), coz samozrejme MT zahodi. Je nesmysl, abych nechaval otevreny na MT vse z venku, tudiz to nechodi. Zajima me, zda se to da nejak resit, bez nutnosti upravovat nejak klientske prohlizece z passiv do aktic rezimu apod, a bez nutnosti hazet primo public IP na rozhrani toho serveru.
Dikec
0 x
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
mmnt, nevidis spise, ze se klient pripojuje z nejakeho portu, nez na ten port? nevim, co bys potom musel mit za ftp clienta, ale nefungoval by pak vubec - to by byla spise takova hricka nahod: zvol si ip adresu, ja si nahodne vyberu port a sluzbu a zkusime, jestli to bude fungovat ...
nene, tohle se mi zda byt naprostym nesmyslem

0 x