Zdravím
Našel jsem tady vícero návodů, ale nedaří se mi zprovoznit wds mezi dvěma groove. Bude to p2p spoj a chci tam wdsko. Na straně ap se jevilo být jako zprovozněné, ale přesto neprošel ping na druhou stranu. Neměl by jste někdo demo?
Nebo jestli by jste mi mohli někdo stručně napsat jak nastavit budu rád, chci zkusit groove jako alternativu k bullet m5, myslím, že by mohl být lepší.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Mikrotik WDS P2P spoj
ap:
/interface bridge
add l2mtu=1598 name=bridge1 protocol-mode=rstp
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] country="czech republic" disabled=no frame-lifetime=10 \
frequency=5700 ht-rxchains=0 ht-txchains=0 hw-retries=15 l2mtu=2290 mode=bridge \
nv2-preshared-key=MMM nv2-security=enabled radio-name=\
sxt-djjih-pd73 ssid=djjih-pd73 tx-power=5 tx-power-mode=card-rates \
wds-default-bridge=bridge1 wds-mode=dynamic wireless-protocol=nstreme
/interface wireless nstreme
set wlan1 disable-csma=yes enable-nstreme=yes framer-policy=best-fit
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] authentication-types=wpa2-psk eap-methods="" mode=dynamic-keys \
supplicant-identity=MikroTik wpa2-pre-shared-key=MMM
/interface bridge port
add bridge=bridge1 edge=no interface=ether1
add bridge=bridge1 edge=no interface=wlan1
/interface bridge settings
set allow-fast-path=no
client:
/interface bridge
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=5ghz-a/n country="czech republic" disabled=no \
frame-lifetime=10 frequency=5700 ht-rxchains=0 ht-txchains=0 hw-retries=15 l2mtu=2290 \
mac-address=00:0C:42:F2:8E:73 mode=station-wds nv2-preshared-key=\
MMM nv2-security=enabled radio-name=sxt-pd73-djjih ssid=\
djjih-pd73 tx-power=5 tx-power-mode=card-rates wds-default-bridge=bridge1 wds-mode=\
dynamic
set [ find default=yes ] authentication-types=wpa2-psk eap-methods="" mode=dynamic-keys \
/interface bridge port
set allow-fast-path=no
/interface bridge
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] country="czech republic" disabled=no frame-lifetime=10 \
frequency=5700 ht-rxchains=0 ht-txchains=0 hw-retries=15 l2mtu=2290 mode=bridge \
nv2-preshared-key=MMM nv2-security=enabled radio-name=\
sxt-djjih-pd73 ssid=djjih-pd73 tx-power=5 tx-power-mode=card-rates \
wds-default-bridge=bridge1 wds-mode=dynamic wireless-protocol=nstreme
/interface wireless nstreme
set wlan1 disable-csma=yes enable-nstreme=yes framer-policy=best-fit
/interface bridge port
set allow-fast-path=no
client:
/interface bridge
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=5ghz-a/n country="czech republic" disabled=no \
frame-lifetime=10 frequency=5700 ht-rxchains=0 ht-txchains=0 hw-retries=15 l2mtu=2290 \
mac-address=00:0C:42:F2:8E:73 mode=station-wds nv2-preshared-key=\
MMM nv2-security=enabled radio-name=sxt-pd73-djjih ssid=\
djjih-pd73 tx-power=5 tx-power-mode=card-rates wds-default-bridge=bridge1 wds-mode=\
dynamic
/interface bridge port
set allow-fast-path=no
0 x
-
Takže se podařilo zprovoznit. Jen se chci zeptat, jelikož jsem ještě neviděl v provozu žádný wds na mikrotiku, zdali je správně, že na jedné straně se spoj označuje jako AP a na druhé WDS, stejně tak na straně ap se nevytvořil dynamický interface wds.
0 x
U ap na osmem radku. To vytvori dynamicky a prida do bridge. Ten musis mit samozrejme vytvoreny.
0 x
kašli na wds a přepni klienta do station bridge.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
hehe, najednou 
nebyl to vždy hapi, který káral MK ča podobné módy jako station pseudobridge, co si myslíš že je toto, blbě modře upravené pro nv2

nebyl to vždy hapi, který káral MK ča podobné módy jako station pseudobridge, co si myslíš že je toto, blbě modře upravené pro nv2

0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
než wdsko dojebaly v nějaký z posledních verzí v kombinaci s nv2/nstreme tak chodilo. Před několika měsíci jsem přišel na to že klienti ve wds jsou silně degradovaní oproti station. Zrovna předevčírem volá klient že to nějak nechodí, doškrábu se na klientský zařízení a přepnu na station bridge ze station wds a začlo to fungovat pořádně. Dneska už jedině station bridge. Ale žádnej pseudobridge, to byl shit vždycky.
0 x
Hapi, nemívám s tím žádné problémy. Používám jen to, protože potřebuji mac adresy za zařízením, pak ospf atd.
Prostě chci transparentní spoje a také mi to tak funguje.
Prostě chci transparentní spoje a také mi to tak funguje.
0 x
station bridge je také transparentní. Kdyby se mi to nestalo ve dvou nezávislých lokalitách tak to nepíšu.
0 x
-
Když potřebuji na obou stranách AP, tak asi jinou volbu než WDS nemám, nebo se pletu?
Sent from Android by Tapatalk.
Sent from Android by Tapatalk.
0 x
nepleteš
0 x
-
Nevím jestli jsem správně vyjádřil co chci, ale mám právě spoj z jednoho bodu na druhý. Takže potřebuji vidět mac adresy klientských zařízení připojených připojených na vysílač za tímto spojem. Pokud se nepletu, není jiná možnost než wds. Nicméně bych chtěl vidět screen strany ap a cpe, nebo demo. Na jedné straně se mi vytvořil wds ale na druhé ne. ping prochází.
0 x