Zdravim lidi.
Potřebuji přemostit modem ADSL Zyxel ( od O2 ) do routeru ve vedlejším domě v rámci rozšíření internetového spojení. Momentálně mám k dispozici AirRouter a prý by měl v klient módu fungovat jako bridge. Co se týče propojení wifi zarízení (tzn. zyxel do AirRouteru) není problém, ale nastavení v záložce Network je pro mě španělská vesnice - nenašel jsem způsob, jak bych tu mrchu (AirRouter) nastavil, abych z pc za ním "viděl" na zyxel (přičemž wifi most 100% jede), natož přenesl internetové spojení. Tak jak na to?
Přivítám každou radu. Děkuji
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
airRouter jako bridge
Poněkud nepřesně formulovaný dotaz.
Jde o to, zda chceš PC za Air Routerem jen připojit do stávající sítě, v jaké je ZyXel, nebo sítě oddělit.
V prvním případě - Air nastavíš jako WiFi klienta, mod Bridge, jako IP pro bridge mu nastavíš jakoukoli IP mimo rozsahu DHCP a v takovém rozsahu, abys se na router (pro administraci) dostal (bude to tzv. servisní IP) a je to.
Pokud chceš sítě oddělit, nastavíš na Air ve WiFi taktéž mod klient, síťový režim Router, WAN bude WiFi, IP na WAN získat z DHCP (tedy ze ZyXela, předpokládám, že tam ti DHCP jede), na LAN pak nastavíš IP a rozjedeš DHCP v jiném rozsahu, než je DHCP na ZyXelu...
Samozřejmě - v režimu WiFi klient můžeš dále z Air Routeru distribuovat internet jen po LAN rozhraní (po kabelu), kdybys chtěl WiFi, musel bys k Air připojit po LAN ještě nějaké AP...
Jde o to, zda chceš PC za Air Routerem jen připojit do stávající sítě, v jaké je ZyXel, nebo sítě oddělit.
V prvním případě - Air nastavíš jako WiFi klienta, mod Bridge, jako IP pro bridge mu nastavíš jakoukoli IP mimo rozsahu DHCP a v takovém rozsahu, abys se na router (pro administraci) dostal (bude to tzv. servisní IP) a je to.
Pokud chceš sítě oddělit, nastavíš na Air ve WiFi taktéž mod klient, síťový režim Router, WAN bude WiFi, IP na WAN získat z DHCP (tedy ze ZyXela, předpokládám, že tam ti DHCP jede), na LAN pak nastavíš IP a rozjedeš DHCP v jiném rozsahu, než je DHCP na ZyXelu...
Samozřejmě - v režimu WiFi klient můžeš dále z Air Routeru distribuovat internet jen po LAN rozhraní (po kabelu), kdybys chtěl WiFi, musel bys k Air připojit po LAN ještě nějaké AP...
0 x
No možnost A, tzn. aby AirRouter fungoval jak bridge. To nastavení jsem již zkoušel, ale bohužel jsem se z pc na zyxel nedopinkal, z čehož usuzuju, že je problem v nastavení na záložce network. Kde dělám chybu nevím. Trochu by mi pomohl princsr. Jinak děkuji za odpověď
0 x