Ahoj ve spolek,
ve firmě jsme začali ve větším používat Mikrotiky RB750 pro sestavení IPSec VPN k Cisco ASE.
Poslední dobou ale řeším problém s tím, že se mi občas smaže část konfigurace.
Například dnes mi na jednom chyběla IP adresa interfacu a DHCP server.
Před týdnem na jiném zase nastavení Firewallu a DHCP client na wan rozhraní.
Routery jsem nastavil dobře, protože všechny při spuštění běžely. Tato "závada" se projeví třeba po týdnu nebo měsíci provozu.
Nemáte někdo podobné zkušenosti?
Popřípadě typ na postup co s tím?
Díky,
Jirka
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Mizí část konfigurace
neco podobneho se mi obcas stane, nedelam ymenz nic, a po rebootu je to vse ok
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
jaké tam máš verze Mikrotiku? Provozujeme desítky takto nastavený IPseců a nikde se nám to neděje
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
sub_zero píše:jaké tam máš verze Mikrotiku? Provozujeme desítky takto nastavený IPseců a nikde se nám to neděje
Ahoj,
na většině je verze 5.24 už z továrny, nepřehrával jsem je.
Jakou verzi používáš?
Díky
J.
0 x
aliney píše:neco podobneho se mi obcas stane, nedelam ymenz nic, a po rebootu je to vse ok
Toto bohužel u mě nemá efekt
0 x
A po rebootu se obnoví správná konfigurace na nějaký čas nebo už chybí trvale, dokud to znova tam nedomlátíš?
A že to chybí zjistíš jak? Pohledme do winboxu nebo v příkazové řádce? ROS5.2x občas mi dělal, že winbox se sekne a neukazuje něco, co fakticky tam je a běží.... Dělo se mi na RB1100 řadě i hromadě RB751, které byly SSTP klienti k t SSTP serverům na těch RB1100AH.
Dříve se mi něco podobného stávalo i u RB600A/800, které náhodou byly také IPsec brány. Ale byl to ve verzi pod 5.10, tak od 5.14 už OK. A dělo se to tak, že po nastavneí to běželo OK a chyběla cfg po rebootu. Případně v nějaké verzi vůbec nenabootoval a seklo se to při startu (takže po každém rebootu netinstall a import cfg).
A že to chybí zjistíš jak? Pohledme do winboxu nebo v příkazové řádce? ROS5.2x občas mi dělal, že winbox se sekne a neukazuje něco, co fakticky tam je a běží.... Dělo se mi na RB1100 řadě i hromadě RB751, které byly SSTP klienti k t SSTP serverům na těch RB1100AH.
Dříve se mi něco podobného stávalo i u RB600A/800, které náhodou byly také IPsec brány. Ale byl to ve verzi pod 5.10, tak od 5.14 už OK. A dělo se to tak, že po nastavneí to běželo OK a chyběla cfg po rebootu. Případně v nějaké verzi vůbec nenabootoval a seklo se to při startu (takže po každém rebootu netinstall a import cfg).
0 x
Vajalit píše:Ahoj ve spolek,
ve firmě jsme začali ve větším používat Mikrotiky RB750 pro sestavení IPSec VPN k Cisco ASE.
Poslední dobou ale řeším problém s tím, že se mi občas smaže část konfigurace.
Například dnes mi na jednom chyběla IP adresa interfacu a DHCP server.
Před týdnem na jiném zase nastavení Firewallu a DHCP client na wan rozhraní.
Routery jsem nastavil dobře, protože všechny při spuštění běžely. Tato "závada" se projeví třeba po týdnu nebo měsíci provozu.
Nemáte někdo podobné zkušenosti?
Popřípadě typ na postup co s tím?
Díky,
Jirka
Jo, to znám s PPP balíčkem na RB1000 s v6.0 a teď znovu na v6.7. Problém jsem poprvé reportoval na v6.0 a v6.1 až 6.4 se to chovalo mravně. Po upgrade na v6.4 > v6.7 opět stejný problém a to včetně IPSec který používám někdy od prázdnin. Opět jsem to reportoval a byl mi poslán link na v6.8rc1, kde mi zase nejede IPSec a chybí NTP server. Takže zatím vyčkávám zda se mi to na v6.7 opět vyhrobí...
EDIT: Tak ne, IPSec funguje proti Cisco i na 6.8rc1.
0 x