❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Wifi bridge mezi MK532 a klasickým wifi prvkem

Návody a problémy s konfigurací.
bartolomej

Wifi bridge mezi MK532 a klasickým wifi prvkem

Příspěvekod bartolomej » 19 years ago

Ahoj,

chci postupně nahradit klasická AP na páteřích (jedou ve wifi módu bridge) MK alespoň na těch více frekventovaných bodech. Nedaří se mi však zařízení spojit. Konktrétně jsem zkoušel ZCom na 2,4 a Dlink 9000AP+ (u 5Ghz prvků to bude tuším stejné). První prvek umí WDS, takže tam mi to jde, pokud dám na straně prvku WDS AP a na straně MK WDS slave. DLink umí však jen režim bridge a ten se mi nedaří nastavit...dělám zřejmě něco špatně. Jiný režim (jako např. AP bridge/klinet) nelze použít, prvky jsou stabilní pouze v režimu bridge nebo WDS (speciálně DLink).

Postup:
- na straně Dlinku klasicky nastavím režim bridge, kanál, MAC protější wlan karty, pro jistotu i SSID
- na straně MK přes WINBOX režim bridge, kanál, SSID, protější mac jsem dal do connection list. Zkoušel jsem i WDS/dynamic, ale to už je spíš jen zoufalý pokus. Další volby nedokážu posoudit.

jen připomínám, že mám na mysli skutečně bridge jako wifi mód, v MK je chápána bridge jinak. Jako mód v MK samozřejmě taky figuruje.

Máte někdo zkušenost?
Díky
0 x

riddick

Příspěvekod riddick » 19 years ago

nejsem si jistý jestli ti to půjde. já spojil např. trendnety pouze v režimu wds a bridge ne. Compexy mám takový pocit jsem měl v režimu bridge a jelo to. Na MK musíš mít bud to AP bridge nebo bridge a bridge na compexu Ale jsem přesvědčen že se vším ti to nepůjde.
0 x

brouk666

Příspěvekod brouk666 » 19 years ago

Na tenhle dotaz se tady nedockas odpovedi protoze nikdo nema ty nervy to psat po stopadesateprve. Mikrotik je router a jestli chces bidge tak si tam nech krabicky. Kombinace jsou nahouby a jedine co trochu nejak funguje je WDS bridge. Normalni bridge proste nefunguje ani mezi dvema mikrotiky ne tak mezi mezi mikrotikem a jakoukoliv krabickou. Takze doporuceni ktereho se tady muzes dockat je pouze vymen to vsechno za mikrotiky a routuj AP - station. Ovsem je to tady popsano tolikrat ze pokud chces tak to najdes. Ja jsem jeste nemel potrebu se nikdy na nic zeptat jen proto ze jsem si vzdycky navod na to jak to vyzkouset nasel bud tady, nebo jinde. Pak jsem samozrejme hodne testoval a zkousel, neni nad vlastni zkusenost. Proto asi taky lidi co odpovidaji na dotazy tak to postupne prejde protoze je to jako hazet perly svinim :) .
0 x

bartolomej

Příspěvekod bartolomej » 19 years ago

Hm, to mi teda moc nevyhovuje. Čet jsem lecos a taky zkoušel, ale nechtěl jsem uvěřit. Já když nevím, tak se naopak nebojím zeptat. Čas jsou peníze a nemůžu si dovolit něco třeba týden zkoušet, mám spoustu jiný práce. Ale i tak díky za odpověï. Teï fakt netuším jak to budu řešit. Bridge mi přijde jako výborná věc (není vidět, je rychlá, bezpečná, prvky jsou v ní stabilní, atd, atd), nechápu, že to RB neumí, to přece nesouvisí s tím, zda je to router nebo nerouter. Přejít na RB mi připadá dost neekonomické, mám spoustu koncových bodů, kde to v poho zvládne trendnet nebo třeba i ten nešatný dlink. To je tak, když člověk připojuje každou prdel.
0 x