O co jde - mám mikrotik 750 a potřebuji nastavit jeden port na wan, 3 porty na LAN (dosud klasika) a pak ještě jeden port, který by měl být na stejné síti jako je wan - potřebuji tam pak připojit zařízení, které musí být na stejné síti jako je WAN.
Co jsem udělal:
- nastavil port1 jako WAN (192.168.77.129)
- nastavil port2 jako vnitřní LAN (třeba 192.168.10.0/24), zapnul jsem DHCP, porty 3 a 4 jsem k němu dal jako slave
- zapnul jsem nat - maškarádu - tohle vše zatím bez problémů(z LAN se dostanu na WAN, Internet funguje)
a teď problém:
- ten zbylý port bych potřeboval, aby byl na stejné síti jako je 1. port (WAN) - potřebuji tam zapojit zařízení, které bude mít IP 192.168.77.130 (tedy rozsah jako je WAN)
myslel jsem, že by to měl vyřešit bridge mezi 1. a 5. portem, bohužel i když zapnu bridge, tak z portu 5 nikam na WAN nepingnu (třeba na 192.168.77.1 atp.)...potřebuji prostě, aby WAN port a další fungovaly mezi sebou jako switch
Sice bych to mohl vyřešit dalším switchem před mikrotikem (WAN kabel do switche, ze switche jeden kabel do WAN mikrotiku a druhý do zařízení s IP ....77.130), ale to mně přijde takové neohrabané...
Můžete někdo poradit, jak to udělat? Jde to tím bridgem nebo se mám zaměřit na něco jiného? Já mám dokonce pocit, že už mně to tak snad už jednu chvíli fungovalo, ale už si tím ani nejsem jistej...Díky za každé nakopnutí