❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Linka do netu

Návody a problémy s konfigurací.
frito
Kontaktovat uživatele:

Linka do netu

Příspěvekod frito » 11 years ago

Ahoj, provedl jsem Btest na jeden mikrotik co někdo postoval v sekci demo.
Výsledky jsou takové že máme zakoupenou linku 40M/40M 4 Skoky na 10G to dodává náš dodavatel. (Orcave2222)

Při testu 1 spojení je rychlost stahování 8-14Mbit při TPC, odesílání stejné hodnoty a pořád se to mění 8,10 ,14,10,14,8, atd.
Při UDP se dostaneme na 40M/40M bez problému

Hraniční Router celeron 1005U 2 core , zatížení 5 procent.

Je to běžné vytáhnout takovéto rychlosti na TCP ? nebo bych měl vytáhnout 40M i na jedno spojení ?
Díky Honza
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

frito píše:Je to běžné vytáhnout takovéto rychlosti na TCP ? nebo bych měl vytáhnout 40M i na jedno spojení ?
Díky Honza

plne rychlosti pomoci TCP dosahnes za predpokladu, ze:
- ztratovost na lince je dostatecne male
- latence mezi zdrojem a prijemcem dat je dostatecne nizka aby se TCP 'nebalo' rozjet vic.

Proveril bych jakou konektivitu ma ten BTest server. Co dela mereni na nejakem internetovem merici rychlosti? Jak se chova stahovani z FTP, HTTP ?
0 x

frito
Kontaktovat uživatele:

Test byl proti
195.146.x.x. test test

Z cesnetu se mi podařilo z toho serveru dostat 80Mbit na TCP na jedno spojení.
Provedu zbytek testu a dám vědět.
0 x

telleke

Příspěvekod telleke » 11 years ago

Zkusil jsem to načmárat na kus papíru. Snad to bude trochu pochopitelné...

Přívod: Orcave 2222 - konekt 40/40
Hlavní GW : x86 Deska s Celeronem 1005U 1,5GHz, ivy bridge, 2GB RAM, používáme integrované síťovky na desce. V PCI karta R44G. RoS 6.2 - zatížení procesoru se bohybuje maximálně do 16%, většinou kolem 8-10%. Na mašině jede mangle, queues tree, NAT (maškaráda), OSPF a nějaký ten firewall
Hlavní switch : hloupý 24p Allied Telesis
Server: Core Duo s Ubuntu server 12.04

Máme následující problém. U lidí nejsme schopni naměřit rychlosti vyšší než v rozmezí cca 6-11Mb +-. Ale v určitých místech v síti jsme schopni naměřit prakticky plnou rychlost linky, respektive to co zbyde když nesosaj lidi, takže není problém naměřit mimo špičku třeba 30-35Mb a podobně. Trochu to rozepíšu dál... a budu si pomáhat obrázkem :-)

Vlevo dole je klient s PC. Jeho cesta do netu je PC-> SXT-> Omnitik-> NB M5-> NB M5-> 450G-> NB M5-> NB M5-> 450G-> switch-> GW->orcave ...
Rychlost má nastavenou pro test 20Mb. Při spuštění testu Speedtest.net na jakýkoliv server se houpou rychlosti 5, 9, 11, 5, 7 Mb/s. Linka do netu je v tu chvíli volná a klidně by dala třeba 30Mb/s. Pokud dotyčný začne tahat ze serveru, není problém dostat k němu 60-70Mb/s přes HTTP, případně cca 50Mb/s přes Sambu/cifs...

Klient vpravo nahoře:
Jeho cesta do netu je PC-> RB433+CM9+NV2+JRC24-> Omnitik-> switch-> GW-> orcave...
Rychlost nastavená pro test na 15Mb/s. Při spuštění testu speedtest.net na jakýkoliv server se opět houpou rychlosti 5, 9, 11, 5, 7 Mb/s. Linka do netu opět volná třeba na těch 15Mb/s. Ze serveru cca 28Mb/s (Ačko 20MHz, jedna polarizace)

Klient připojený do levé RB433 s JRC-EX:
Jeho cesta do netu: PC-> 433-> switch-> GW-> orcave...
Rychlost nastavená na 40Mb a na speedtest.net natočí 25 a více podle toho kolik zbývá na lince. Ze serveru prakticky to co dovolí 100Mb port

Klient připojený do první 450G:
Jeho cesta do netu: PC-> 450G-> switch-> GW-> orcave...
Rychlost stejně jako u předchozího. Co zbyde na lince, to u klienta speedtest.net natočí

Klient připojený do druhé 450G:
Jeho cesta do netu PC-> 450G-> NB M5-> NB M5-> 450G-> switch-> GW-> orcave...
A tady už je to špatné. Testy opět 5-10Mb/s +-

Tohle se děje prakticky pokaždé když jde cesta přes nějakou wifinu. A je jedno jestli je to spoj s NV2kou přes Jirouse, nebo Airmax od UBNT. Prostě kdo není na kabelu na hlavním bodě, u toho není možné do netu dostat víc jak 10Mb +- nějaký to mega. Ale cesty pustí i víc jak 60/70Mb, stačí tahat data ze serveru a není problém. Při pokusech jsme zkoušeli otevřít více spojení. Například při stahování nějakého obrazu linuxu jsme otevřeli 10-15 spojení. Pak se nám povedlo dostat ke klientovi 15Mb/s

Jako GW nejdřív sloužila 450G. Ta už ale nezvládala procesorem, tak jsem jí před pár dny vyměnili za PCčko, které se nepřehoupne přes 16% a to jenom v případě, že skrz jde 2500 spojení a 40Mb/s.
Celá síť je routovaná, na všechny prvcích až po koncová AP (omnitik) jede OSPF, spoje jsou na NV2 případně Airmax... Problém byl jak u x86 i u RB450G

Když si píchnu mezi orcave a GW switch a do něj PC s veřejkou, tak jsem schopný vytočit to co zbyde na lince. To samé pokud se píchnu PC do GW (do karty R44V) nastavím si jinou veřejnou, nefrčím přes maškarádu tak taky to co zbyde na lince. Není problém natočit na speedtest.net třeba 35Mb atd.
Testy rychlosti buďto pomocí speedtest.net, případně btest na jiný mikrotik na netu...

Nenapadá někoho co s tím? Kde co otestovat, co zkusit, co by mohlo být špatně? ... Proč ze serveru protáhnu desítky Mb/s a do netu to nefrčí?

Obrázek :-)
http://img24.eu/v-kedc3khv.png
0 x

goblajz
antispam: Ano

Příspěvekod goblajz » 11 years ago

Nedávno jsem řešil podobnej moribundus přes spoj s NanoBridgů - dlouho jsem zkoušel všelijaký nastavení až jsem přišel na to že když vypnu v NanoBridgi Multicast Data tak to najednou jelo plnou rychlostí do netu. Nevím čím to může být způsobeno - možná někdo bude vědět víc...
0 x

frito
Kontaktovat uživatele:

Tak zatím to vypadá na packet lost , vychází to +- kolem 1 procenta. občas i 5-10 procent.
Naměřeno za routerem na linux serveru měřeno na rychlost.eri.cz.
Když jsem udělal test na na Zču v plzni tak vše 0 procent , na UPC lince také 0 procent.
Provedeme test před hlavním Routerem jestli to nedělá on , případně přehodíme síťovky.
0 x