Dobry den,
resim nasledujici problem. Je potreba dat novejsi verzi firmware. Do ted jsem to resil tak, ze jsem povolil ftp port, nahral pres ftp novy firmware a rebootnul WRAP. V tuhle chvili je tech zarizeni neunosny pocet a pripojovat se takto na kazdy zarizeni zvlast je opravdu zdlouhave.
Chci se zeptat, nejde nejak tento ukon zautomatizovat?
Ze bych treba vytvoril nejake verejne ftp a v tech mikrotikach by se dal dotaz, aby v urcity cas zkontrolovali jestli neni dostupny novy firmware?
Dekuji za kazdou radu.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Zautomatizovani aktualizace firmware na vice mikrotikach.
haaja píše:Dobry den,
resim nasledujici problem. Je potreba dat novejsi verzi firmware. Do ted jsem to resil tak, ze jsem povolil ftp port, nahral pres ftp novy firmware a rebootnul WRAP. V tuhle chvili je tech zarizeni neunosny pocet a pripojovat se takto na kazdy zarizeni zvlast je opravdu zdlouhave.
Chci se zeptat, nejde nejak tento ukon zautomatizovat?
Ze bych treba vytvoril nejake verejne ftp a v tech mikrotikach by se dal dotaz, aby v urcity cas zkontrolovali jestli neni dostupny novy firmware?
Dekuji za kazdou radu.
nie vzdy je najnovsi FW najlepsi... naco davat novy FW niekam kde to slape bez problemov a splna to poziadavky?
0 x
Vim, jenze na vsech zarizenich jel stary firmware a nyni je licence na novy, ktery opravuje nedostatky z toho minuleho co tam byl a preci jen v radu stovek mikrotiku je to celkem pracne to nahravat postupne.
0 x
zacinam taky uvazovat o tom, jak zautomatizovat upgrade MK . Nemam zatim sice stovky MK, ale par desitek jich uz je.
Uvazoval jsem, zda by slo mit vlastni uloziste na siti, kde by byly vyzkousene verze.
A MK by si obcasne (1d) testnul, zda tam neni neco noveho a sam se upgradnul.
Jenze, jak se MK jak by to ono uloziste melo vypadat?
Jak ho k tomu donutit pres autoupdate ?
Nebo to resit jinak ?
Uvazoval jsem, zda by slo mit vlastni uloziste na siti, kde by byly vyzkousene verze.
A MK by si obcasne (1d) testnul, zda tam neni neco noveho a sam se upgradnul.
Jenze, jak se MK jak by to ono uloziste melo vypadat?
Jak ho k tomu donutit pres autoupdate ?
Nebo to resit jinak ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
autoupdate funguje, ale má to mouchy. Chtěl jsem to kdysi zkusit ale... Prostor s balíčkama musí bejt na nějakym ftp mikrotiku. Z ftp linuxu si to nechtělo nic stahnout. Můžou bejt i ve složkách nebo jenom tak hozený v hlavnim adresářim nějak si to najde. Najde si i správný pro svojí platformu a ten nejnovější co tam je. Nemilí je, že nemám všude všechny balíčky nainstalované. Například na APčkách nemám dhcp a u klientů nemám zase balíček routing. Takže když budou na tom ftp tak si je to stahne, a pak nainstaluje uplně všechny. Což je dost blbí.
Ale teď mě napadlo udělat script, kterej by stahnul balíčky, skontroloval je a to co nemá nainstalovaný smaže a restartne se. To by mohlo jít a možná by to nebylo ani těžký.
Pokud chcete script. Tak řekněte, asi si to udělám i pro sebe.
Ale teď mě napadlo udělat script, kterej by stahnul balíčky, skontroloval je a to co nemá nainstalovaný smaže a restartne se. To by mohlo jít a možná by to nebylo ani těžký.
Pokud chcete script. Tak řekněte, asi si to udělám i pro sebe.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
o skriptu jsem taky uvazoval. Idealne bash.
Seznam masin a co se do nich ma nahrat, zalogovat vystup a je vystarano.
Prihlasovani pres ssh, pres klice pod urcitym userem na MK (nebo ftp).
Seznam masin a co se do nich ma nahrat, zalogovat vystup a je vystarano.
Prihlasovani pres ssh, pres klice pod urcitym userem na MK (nebo ftp).
0 x
nene, myslel jsem script pod MKčko. Do těch stávajících bych ho doplnil a na nový už bych to dával před nasazením. Každej nemá na síti linux takže by to bylo použitelný více lidem. Problém je s prostorem, jelikož musí bejt na MKčku. Když tam budou balíčky všech platforem, tak je to celkem velký. Mám na síti několik PC s 1GB flashkou takže to neni až takovej problém ale u někoho to může bejt velkej problém. Na druhou stranu, můžu balíčky s platformami obměňovat, třeba 24 hodin tam nechám pro powerpc pak mips a podobně kdyby se tam všechny nevešly.
Další problém je, že když na disku mkčka při jeho rebootu najde pro sebe novější balíčky, instalne si je a pak smaže. Když tam budu mít vždy nejnovější verzi, neni to problém, jinak docela jo.
Další problém je, že když na disku mkčka při jeho rebootu najde pro sebe novější balíčky, instalne si je a pak smaže. Když tam budu mít vždy nejnovější verzi, neni to problém, jinak docela jo.
0 x
na tom MK bych to videl spise jako komplikovanejsi reseni, hlavne kvuli tomu restartu masiny a pak kdovi co jeste.
rekni mi, kdo na siti nema nejakej interni server. Momentalne provozuji tri linux serveru a o dalsich dvou az trech uvazuju nasadit (zalohovani, monitorovani, interni servery pro forum, vyvojovy servery atd atd ) .
Na linuxu by to slo docela luxusne spravit a ovladat se to muze pak klidne i pres web (php).
rekni mi, kdo na siti nema nejakej interni server. Momentalne provozuji tri linux serveru a o dalsich dvou az trech uvazuju nasadit (zalohovani, monitorovani, interni servery pro forum, vyvojovy servery atd atd ) .
Na linuxu by to slo docela luxusne spravit a ovladat se to muze pak klidne i pres web (php).
0 x
jo to je sice pěkný ale spousta lidí tu má něco kolem 50 userů a nemá nic na linuxu. Navíc restart tam musí tak jako tak bejt když upgraduješ MKčko. Složitost je jenom o tom dát do scheduleru script a dopsat tam správnou ip adresu ftp serveru odkud si to má natahnout.
0 x
s tim restartem masiny jsem te asi v predchozi reakci chybne pochopil. Myslel jsem restart masiny, na ktere by byly pripraveny distra pro jednotlive MK a ze by byl problem te one masiny.
Linux server jsem mel uz od par clenu (mam sdruzeni). Docela si neumim predstavit poradnou sit bez vlastniho serveru.
... to je ale jina pohadka
Zkus to tedy podle toho jak si to predstavujes udelat instalaci z MK , ja jak se k tomu dostanu (casove totalne nestiham) udelam instalaci z linux serveru .
... teda pokud se ti do toho chce
Linux server jsem mel uz od par clenu (mam sdruzeni). Docela si neumim predstavit poradnou sit bez vlastniho serveru.
... to je ale jina pohadka
Zkus to tedy podle toho jak si to predstavujes udelat instalaci z MK , ja jak se k tomu dostanu (casove totalne nestiham) udelam instalaci z linux serveru .
... teda pokud se ti do toho chce
0 x
jo pokusim se i když jsem na tom s časem podobně.
0 x
tak už mám script co si stahne jenom balíčky který má už nainstalovaný a aktualizuje je. Chtěl jsem ještě pořešit aktualizaci biosu ale ta mi zlobí. Když do scriptu napíšu "/system/routerboard upgrade" tak se sice upgrade provede ale další příkazi za tim už ne, prostě se script ukončí což nestačí protože by se mělo RBčko potom rebootnout což neudělá.
0 x
Pokud používáš Dude tak po uploadování balíku na RBčko si je dude sám rebootne pokud tam máš vypalněno přihlášení na MKčko což nejspíš jo. Navíc je tu furt jaksi problém, že tam uploaduješ všechny balíky a všechny balíky dávat na APčko nemá smysl a zbytečně to běží v paměti a sem tam zatěžuje procesor s čimž se nesmířim. Skupiny pro platformy si vytvářet nemusíš protože dude uploadne vždy správný balíčky pro správnou platformu.
Nicméně už mám script pro download těch balíčků co jsou nainstalovaný. Vyplní se akorát věci v auto upgrade a pak se nechá na nějakej čas spouštět script. On si stahne seznam balíčků z FTP a stahne jenom ty, který má nainstalovaný a rebootne RBčko čimž provede upgrade. Nic víc, nic míň. Pro mě skoro dostačující. Ještě to budu muset protahnout nějakými testy ale zatim to vypadá bez chyby.
Nicméně už mám script pro download těch balíčků co jsou nainstalovaný. Vyplní se akorát věci v auto upgrade a pak se nechá na nějakej čas spouštět script. On si stahne seznam balíčků z FTP a stahne jenom ty, který má nainstalovaný a rebootne RBčko čimž provede upgrade. Nic víc, nic míň. Pro mě skoro dostačující. Ještě to budu muset protahnout nějakými testy ale zatim to vypadá bez chyby.
0 x
-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:Pokud používáš Dude tak po uploadování balíku na RBčko si je dude sám rebootne pokud tam máš vypalněno přihlášení na MKčko což nejspíš jo. Navíc je tu furt jaksi problém, že tam uploaduješ všechny balíky a všechny balíky dávat na APčko nemá smysl a zbytečně to běží v paměti a sem tam zatěžuje procesor s čimž se nesmířim. Skupiny pro platformy si vytvářet nemusíš protože dude uploadne vždy správný balíčky pro správnou platformu.
NN, upgrade pres Dude provede pouze upgrade tech balicku co mas aktualne nainstalovany i kdyz tam nahrava vsechny
0 x
Bývalý ISP...
no a mě je automaciky rebootne, testoval jsem to.
0 x