❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Upgrade RouteOS RB 411

Návody a problémy s konfigurací.
hrabe
antispam: Ano

Upgrade RouteOS RB 411

Příspěvekod hrabe » 12 years ago

Chtěl jsem udělat upgrade RB 411 z routeOS verze 3.25 na 5.25. Nejdříve jsem provedl upgrade na verzi 4.17 což se povedlo. Když jsem však provedl upgrade na verzi 5.25, tak jsem se k RB 411 již nepřipojil. Zkoušel jsem ještě RB restartovat do továrního nastavení, ale nikdy se mi nezadařilo, aby RB 2x pípnul a já se mohl k němu připojit. Poraďte co s tím.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr S. » 12 years ago

S resetem je obecne problem. Me se to taky jeste snad nikdy nepodarilo - holt nekdy to vyjde a nekdy ne. A winbox to RB vidí? Jeho mac adresu? Pres ni se na to nedostanes?

Dá se tam potom dostat jeste pres null modem seriovou linku. Takže sežen seriovej kabel a zkus to. http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Null_modem_cable
http://wiki.cizek.it/jak-na-netinstall-na-mikrotik-routerboard/
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

na 4.17 si mel provest upgrade biosu, automaticky se to ve starych verzich nedela...a az pak 5.xx, seriovej kabl, netinstall a nebo aspon nahrat novy bios,upgrade a uz by mohl nabehnout.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

hrabe

Ve winboxu mac adresa RB vidět není.Seženu ten seriový kabel a zkusím připojení přes Netinstall.
0 x

hrabe

Tak jsem zkoušel zkoušel tento postup http://wiki.cizek.it/jak-na-netinstall- ... uterboard/ a není mi jasné jestli to mám nejdřív zapojit a pak teprve zapojit napájení do RB, nebo mohu při zapnutém připojit a hned připojit pře seriovou konzoly. I tak se mi ani při jedno postupu nepodařilo nabootovat do RB. Kde dělám chybu?
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 12 years ago

hrabe píše:Tak jsem zkoušel zkoušel tento postup http://wiki.cizek.it/jak-na-netinstall- ... uterboard/ a není mi jasné jestli to mám nejdřív zapojit a pak teprve zapojit napájení do RB, nebo mohu při zapnutém připojit a hned připojit pře seriovou konzoly. I tak se mi ani při jedno postupu nepodařilo nabootovat do RB. Kde dělám chybu?

pripojis seriak, nastavis terminal software na 115200 baudu bez parity a bez flow control. Vypnes (pokud byla vypnuta) a zase zapnes desku. Mel bys videt nejaky hlaseni z bootu. Mezi nimi je i informace o tom, ze stiskem klavesy se dostanes do BIOSu. Na to mas jen 2 sekundy, takze to zrejme hned nestihnes ale pri pristim bootu uz budes pripravenej. Vlezes do BIOSu a nastavis ze priste se bude bootovat z ethernetu.

Pokud vidis zkomolene znaky, mas apatne rychlost/paritu
Pokud nevidis nic tak mas zrejem terminal nastaveny na spatny seriovy rozhrani . "Dobre" se to hleda pokud jedes pres RS232/USP prevodnik. Pripadne je spatny kabel nebo nefunkcni port na nektere strane kabelu.
0 x

klobasanet

Příspěvekod klobasanet » 12 years ago

Myslim si, že mkt je v základu nastavanej na nand if fail then ethernet, takže jesi je v loji, tak by měl hned chroustat ze sítě..

Kód: Vybrat vše

> system routerboard settings print           
         boot-device: nand-if-fail-then-ethernet
         cpu-frequency: 400MHz
         boot-protocol: bootp
         force-backup-booter: no
         silent-boot: no

Vyzkoušej a pak seriák no, neni to žádná věda, uvidíš až to sám poprvé vyzkoušíš :D
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 12 years ago

klobasanet píše:Myslim si, že mkt je v základu nastavanej na nand if fail then ethernet, takže jesi je v loji, tak by měl hned chroustat ze sítě..

Kód: Vybrat vše

> system routerboard settings print           
         boot-device: nand-if-fail-then-ethernet
         cpu-frequency: 400MHz
         boot-protocol: bootp
         force-backup-booter: no
         silent-boot: no

Vyzkoušej a pak seriák no, neni to žádná věda, uvidíš až to sám poprvé vyzkoušíš :D

pokud jsem musel zachranovat desku pomoci seriaku a netinstallu, vzdy zustala kousla nekde za BIOSem - musel se vypnout boot z flashky
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

jojo souhlas, pokud se az tak rafne na nejakem pruseru, kernel failure apod. tak jedine seriak nebo koš...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

hrabe

Tak se zadařilo, ale po po stisknutí klávesy to hlásí:

loading kernel from nand....OK
setting up elf image ..OK
jumping to kernel code

A to je konec a stojí to.
0 x