❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Queues - garantovaná min. šířka pásma

Návody a problémy s konfigurací.
pe.havel

Queues - garantovaná min. šířka pásma

Příspěvekod pe.havel » 12 years ago

Zdravím,

měl bych na vás prosbu o radu, jak nastavit na RouterOS pro dvě IP adresy priorizaci ve smyslu garance min. šířky pásma. Mám proměnlivou rychlost připojení k internetu a potřebuji, aby dvě IP adresy za routerem měly vždy přednost - tj. když jiné IP zatíží připojení na plno, tak aby se jim v okamžiku aktivity "vyvolených IP adres" snížila rychlost tak, aby přednostně byly odbaveny přednostní IP adresy. Hodně lidí mi radilo dát na ostatní IP max. limit, aby vznikla rezerva pro vyvolené IP, avšak já nemám stálou rychlost připojení a taky chci využívat plnou šířku pásma pro ostatní zařízení, když zrovna přednostní zařízení nekomunikuje.
Našel jsem již toto https://ispforum.cz/viewtopic.php?f=5&t=10594&p=111310, ale zřejmě to není to, co potřebuji, jelikož když jsem zkoušel vytížit linku, pásmo se rovnoměrně rozdělilo, než aby dalo přednost vyvoleným IP. (Zkoušel jsem odchyceným paketům nastavit Limit At - žádný efekt)

Děkuji za rady jak nastavit Simple Queues, případně i Queue Tree a Mangle.

P.S. Jsem začátečník, tak se nedivte nízkým znalostem :-)
0 x

reset

Příspěvekod reset » 12 years ago

Connect od azdsl?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

pe.havel

nn, Wifi poskytovatel. Ale to snad na popsaném dotazu nic nemění. Nebo ano?
0 x

query

Příspěvekod query » 12 years ago

já bych řek, že v uvedeném odkazu máš všechno, co potřebuješ.
vezmu to trochu zevrubně:
v FW mangle si označíš pakety daný IP(například pomocí adres listu) - bude jim říkat VIP
pak v QT založíš parrent global -> do něj zanoříš větev, která bude pro omanglované VIP a zadáš prioritu 1
a druhou, která bude pro neomanglované pakety - řekněme NonVIP a zadáš prioritu 2

Toť vše. Pokud chceš otestovat, že to funguje, zadej limit na hlavní větvi global a zapni na obou skupinách (NonVIP a VIP) nějaký měřák - např. speedtest.net

mělo by se to nerovnoměrně rozložit právě podle té priority.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 12 years ago

jak chces udelat garantovanou (byt min) rychlost na promemenlivym konektu ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

pe.havel

Možná jsem to blbě vysvětlil, ale spíš to nechápu kvůli tomu, že tomu moc nerozumím.
Jde mi o to, že nechci uměle max. rychlost internetu omezovat, aby se mi po překonání této hranice začalo uplatňovat pravidlo. Jde mi o to, že potřebuji, aby vždy mělo přednost vyprané zařízení s IP adresou - něco ve stylu, že když mám HW telefon na jedné IP a počítač na druhé IP, tak když začnu něco stahovat na PC, tak aby měl vždy přednost telefon, tj. když dojde k zahlcení linky a k zahazování paketů, tak aby se primárně zahazovaly pakety z PC a všechny pakety z telefonu mohli být doručené. Akorát nevím, kde k tomu zahazování dochází - myslel jsem si, že když zahazuje pakety router, protože nemůže přes internet procpat více dat, tak by to mělo jít přeci nějak ovlivnit ....
Snad jsem neodborně můj problém aspoň trochu vysvětlil a předem děkuji za trpělivost
0 x

Daxxim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 12 years ago

pe.havel píše:Možná jsem to blbě vysvětlil, ale spíš to nechápu kvůli tomu, že tomu moc nerozumím.
Jde mi o to, že nechci uměle max. rychlost internetu omezovat, aby se mi po překonání této hranice začalo uplatňovat pravidlo. Jde mi o to, že potřebuji, aby vždy mělo přednost vyprané zařízení s IP adresou - něco ve stylu, že když mám HW telefon na jedné IP a počítač na druhé IP, tak když začnu něco stahovat na PC, tak aby měl vždy přednost telefon, tj. když dojde k zahlcení linky a k zahazování paketů, tak aby se primárně zahazovaly pakety z PC a všechny pakety z telefonu mohli být doručené. Akorát nevím, kde k tomu zahazování dochází - myslel jsem si, že když zahazuje pakety router, protože nemůže přes internet procpat více dat, tak by to mělo jít přeci nějak ovlivnit ....
Snad jsem neodborně můj problém aspoň trochu vysvětlil a předem děkuji za trpělivost

Od toho je tam kolonka priorita...

edit: jeste poznamka, 1 je nejvyssi a 8 je nejnizsi ;)
Naposledy upravil(a) Daxxim dne 06 Apr 2013 19:35, celkem upraveno 1 x.
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.

aliney

Příspěvekod aliney » 12 years ago

jak rika Daxxim ... priorita
na Simple queue zapomen, na Queue tree je tu napsano dost tipu a navodu jak na to... priority 1 na to co chces a budes spokojny ;-)
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

priorita nebude fungovat dokud nezačne limitovat queue.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Daxxim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 12 years ago

hapi píše:priorita nebude fungovat dokud nezačne limitovat queue.

jen takovy teoreticky dotaz: bude ta priorita fungovat i pri nastaveni dejme tomu nesmyslnych hodnot v queue? myslim tim prestreleni hodnot uploadu a downloadu u jednotlivych ip.
kdyz tady kolega vzpomnel hw telefon a pracovni stanici, byl by nekdo ochotny sem vymyslet vzorovou konfiguraci mk? lajna treba 10d/2u, telefon 4/1, stanice 6/1

sim sim, poslednich par dni cumim na wiki.mikrotik.com a porad mi to hlava nebere na 100%, hlavne by me zajimal burst - to mi hlava nebere vubec :/
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 12 years ago

Jak by jste řešili dinamickou tvorbu queue tree když dostane klient z DHCP adresu.
Chtěl bych aby se mangle a queue vytvořila sama pro daného klienta, který se k routeru po kabelu připojí a dostane z DHCP adresu.
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 12 years ago

myslim, ze hotspot dela dynamicke queue....

pokud by mi slo o sit, ktera ma treba 1000+ dhcp klientu, tak bych si vytahnul pres API leases, vytahl seznam queue, porovnal a pro "prazdne" vyslal zpet pres API prikaz pro dopsani daneho pravidla... treba jednou za minutu, do te doby by byl v nejake "default queue"

jestli mas pripojenych /28 /27 /26, tak neni problem si vygenerovat jednou vsechny pravidla pro kazdou ip z rozsahu, nacpat je do MK a nechat tak
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 12 years ago

aliney píše:myslim, ze hotspot dela dynamicke queue....

pokud by mi slo o sit, ktera ma treba 1000+ dhcp klientu, tak bych si vytahnul pres API leases, vytahl seznam queue, porovnal a pro "prazdne" vyslal zpet pres API prikaz pro dopsani daneho pravidla... treba jednou za minutu, do te doby by byl v nejake "default queue"

jestli mas pripojenych /28 /27 /26, tak neni problem si vygenerovat jednou vsechny pravidla pro kazdou ip z rozsahu, nacpat je do MK a nechat tak

Jedná se o hotelovou wifinu. čili maximálně desítky zařízení co by se na to připojovaly.
Jde mi hlavně o to využít bursty v queue, aby si tam nestahovali filmy a nesestřelili konektivitu pro hotel.
Naposledy upravil(a) soucez dne 10 Apr 2013 08:54, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

PCQ
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Tomáš Břinčil
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

pe.havel píše:P.S. Jsem začátečník, tak se nedivte nízkým znalostem :-)

pe.havel píše:nn, Wifi poskytovatel. Ale to snad na popsaném dotazu nic nemění. Nebo ano?

To je apríl, že ano? :lol:
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet