❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MikroTik 2x PPPoE VDSL, rozdělení zátěže

Návody a problémy s konfigurací.
doktorx

MikroTik 2x PPPoE VDSL, rozdělení zátěže

Příspěvekod doktorx » 12 years ago

Zdravím,
chtěl bych rozdělit zátěž mezi dvě VDSL linky, nemám zájem o load-balancing, pouze manuální přesměrování jistých IP adres na ten či onen pppoe interface.
Je to možné udělat?

Myšlenka byla taková, že vytočím dvě PPPoE spojení přímo na mikrotiku (RB600) a pak v preroutingu přiřadím určitým IP adresám routing mark, dále vytvořím dvě statické routy s daným markem které budou rozhazovat ten provoz na pppoe_out1 nebo pppoe_out2.

Bohužel při vytvoření dvou pppoe od jednoho poskytovatele se v routovací tabulce dynamicky vytvoří dva zápisy se stejnou síťovou adresou(NETWORK ID) odkazující na ty dva pppoe interfacy.
Jak mám pak vytvořit statickou routu, která bude směřovat provoz na ten či onen pppoe intgerface, když jsou oba zápisy v routovací tabulce shodné.

Děkuji za objasnění.
0 x

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 12 years ago

maskarada s output interface?
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

doktorx

Cheprer píše:maskarada s output interface?

maškaráda je jasná, bez ní by to nefungovalo. Jde o to že já to ještě nezkoušel, zatím je to jen v teoretické úrovni.
Není mi jasné jak se mám pomoucí statické routy (s příslušným routing markem) odkázat na příslušné network ID když ho mají obě pppoe spojení stejné! ... ?
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 12 years ago

/ip route add gateway=pppoe_out1 routing-mark=linka1
/ip route add gateway=pppoe_out2 routing-mark=linka2
/ip route rule add src-address=192.168.1.0/24 table=linka1
/ip route rule add src-address=192.168.2.0/24 table=linka2
Tohle nefunguje? Mělo by to dle dané zdrojové IP poslat buď do první nebo druhé linky a mělo by být cela jendo, jaké IP/sítě jsou na těch linkách.
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 12 years ago

Nemáš náhodou stejnej adresní rozsah těch spojovacek mezi modemy a RB?
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

doktorx

Majklik píše:/ip route add gateway=pppoe_out1 routing-mark=linka1
Tohle nefunguje? Mělo by to dle dané zdrojové IP poslat buď do první nebo druhé linky a mělo by být cela jendo, jaké IP/sítě jsou na těch linkách.

Vyzkouším, děkuji za radu. Už je mi ta statická routa jasná, lze se odkazovat přímo na název interface místo network ID, to mě nenapadlo.

Ještě technická, jaký je rozdíl mezi TABLE a ROUTING MARK, nějak mi uniká význam?
0 x

Majklik

Table a routing mark je ozačení pro to samé - nějakou alternativní routovací tabulku. Pojem routing mark si zavedl Mikrotik, v linuxové původní podobě je to table. Takže to jen trošku zmátli a neudrželi konzistentní značení. :-)
I přmo linuxový cfg používá označení table. 'echo "100 linka1" >>/etc/iproute2/rt_table; ip route add 0/0 dev pppoe_out1 table linka1; ip rule add from 192.168.1.0/24 table linka1' by byl ekvivalentní nativní linuxový zápis.
0 x

doktorx

Majklik píše:Table a routing mark je ozačení pro to samé - nějakou alternativní routovací tabulku. Pojem routing mark si zavedl Mikrotik, v linuxové původní podobě je to table. Takže to jen trošku zmátli a neudrželi konzistentní značení. :-)
I přmo linuxový cfg používá označení table. 'echo "100 linka1" >>/etc/iproute2/rt_table; ip route add 0/0 dev pppoe_out1 table linka1; ip rule add from 192.168.1.0/24 table linka1' by byl ekvivalentní nativní linuxový zápis.

chápu, děkuji za objasnění
0 x

zdenekr

Příspěvekod zdenekr » 12 years ago

Když tak kouknete ke mě na demo mám rozdělení linek podle ip adres 213.180.63.226 demo/demo
0 x

potkan80

Příspěvekod potkan80 » 12 years ago

Majklik píše:/ip route add gateway=pppoe_out1 routing-mark=linka1

skoušel jsem toto nastavi ale nějak mi to taky nemaká není to tím že mi mk jednu branu konektivity načíta automaticky z dhcp ...
0 x

Majklik

Pokud máš jednu konektivitu přes DHCP, tak se to trošku komplikuje, ale ne moc. Pak to definuješ tak napůl a funguje to stejně.
Definuješ alternativní routovací tabulku jednu, jen pro tu linku, co máš staticky. Stejně tak ty ip route rule add definuješ jen pro rozsahy, co mají jít do té statické tabulky a zbytek necháš na main routovací tabulce a bude to fungovat stejně.
Jenom je třeba do main tabulky ještě přidat pojištovací defualt route záznam (/route route add gateway=<statikcá IP brána> distance=5), protože pokud by nejelo dhcp na první lince, tak se nebude ani nic posílat do druhé (v main routovací tabulce by měla být nějaká živá defualt routa, jinak nedojde k uplatnění alternativních routovacích tabulek, které to pak přebijí).
0 x