Promiňte že tady otravuju, ale nevím, kde jinde bych se zeptal.
Provozuju už léta takový malý specializovaný server, který jsme si s přáteli založili. Běží na něm specielní soft, který přijímá pakety běžně od klienta jednou za 10 vteřin a dostane přepočet o který paket žádal server. Za ta léta narostl počet uživatelů na cca 600, přičemž ve špičce jich je maximálně 450. Zatím. Někdy uživatel požaduje přepočet i dřív než za 10 sekund, to se děje dle jeho momentální potřeby v rámci urychlení jeho vlastního výpočtu. Nemám přesné statistiky, jen odhaduju jak to běží.
A teď v čem je problém.
Klient se mi někdy odpojí - to v logu nevidím - a pak se zase připojí a zažádá o paket - správu o připojení k serveru už vidím. U klienta se to projeví výpadkem. Nikterak závažná věc, ale jelikož jsem byl určen ke správě našeho serveru, chtěl bych tento problém vyřešit.
Provoz běží na PC s linuxovou distribucí debian bez grafického prostředí, ovládání přes konzoli SSH.
Spojení přes internet zabezpečuje ruter Vigor 2700VGST, kupován před léty - nebyl levný - který doposud plně postačoval na tento ůčel.
Moje obava pramení z toho, že jsem se někde na internetu dočetl, že při určitém počtu spojení a paketů může u rutru dojít k překročení jeho možností.
Po konzultaci s několika přateli jsem se začal zajímat o rutry mikrotik, došlo to až k návrhu na koupi Mikrotik RB751G-2HnD, který by mohl, pokud je problém tak, jak se domnívám, být řešením.
Chtěl bych tedy vážené znalce požádat o zamyšlení, jesli je možné, že by zmíněný Vigor za jistých špičkových podmínek provozu, mohl způsobovat ztrátu paketů nebo navázaného spojení?
Dle toho bych pak mohl navrhnout přátelům řešení, třeba i profesionálním způsobem.
Předem děkuji za odpovědi.
Ješté bych doplnil, k přerušní spojení dochází u klientů, kteří nic neměnili za poslední dobu u sebe, ani poskytovatele, ani HW. Zatím se to neděje hromadně, ale nechceme čekat. Co se týče připojení, užíváme ADSL s rychlostí nejméně 10x převyšující potřebu - sledováno na Vigoru v monitoru toku dat.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Výpadky klientů
na vině může být jak nestíhající router, tak ale i ISP (v Tvém případě asi O2) jelikož může ořezávat počet spojení na těch 400 a pak to takto blbne.. Ideální by bylo vyzkoušet třeba týden provozovat službu na úplně jiném připojení, aby se tento faktor vyloučil..
0 x
Jan Ptáček
Mozno blbost ale rychlost 10x prevysujuca poziadavky sa tyka downloadu aj uploadu tej adsl linky ??
0 x
@net.work
Já tomu až tak nerozumim, ale na Vigoru mi ukazuje třeba u PC počet spojení kolikrát víc jak 1000, tak jsem myslel, že by počet spojení neměl být problém, nebo to nejsou z principu stejná spojení? Na serveru víc jak těch 450 bývá málokdy.
@janrad
ta linka je T-COM turbo2, co teď posledně zvýšili. A na Vigoru vidím pohyb TX a RX v číslech od 25 do 75.
Já tomu až tak nerozumim, ale na Vigoru mi ukazuje třeba u PC počet spojení kolikrát víc jak 1000, tak jsem myslel, že by počet spojení neměl být problém, nebo to nejsou z principu stejná spojení? Na serveru víc jak těch 450 bývá málokdy.
@janrad
ta linka je T-COM turbo2, co teď posledně zvýšili. A na Vigoru vidím pohyb TX a RX v číslech od 25 do 75.
0 x
T-com turbo2 je 2 Mbps/256 kbps, což v tom odchozím směru pro 400 klientů může být málo.
Jaký přenosový protokol ta apliakce používá, je to přes TCP nebo UDP? Nebo je to něco přes HTTP dotazy (něco na styl SOAP, REST, ...)? Pro nanažranější protokoly to může bát málo.
Ty čítače u Vigora udávají počet paketů za sekundu.
Pokud paraleleně vyjma tvé aplikace komunikují další počítače přes tu linku, tak tu linku snadno ucpou. Nepadá ta linka? U vigora je vidět čas od poslendího navázání linky, pokud tma je týdne, tak s padáním ADSL linky by to nemělo být.
Jaký přenosový protokol ta apliakce používá, je to přes TCP nebo UDP? Nebo je to něco přes HTTP dotazy (něco na styl SOAP, REST, ...)? Pro nanažranější protokoly to může bát málo.
Ty čítače u Vigora udávají počet paketů za sekundu.
Pokud paraleleně vyjma tvé aplikace komunikují další počítače přes tu linku, tak tu linku snadno ucpou. Nepadá ta linka? U vigora je vidět čas od poslendího navázání linky, pokud tma je týdne, tak s padáním ADSL linky by to nemělo být.
0 x
Použivájí se dva protokoly, jeden požaduje NAT na TCP i UDP, druhému stačí jen TCP.
Právě teď jsem analyzoval log, ve spolupráci s klientem, který mě avizoval přesný čas požadavku. V logu jeho požadavek zaznamenán není, tudíž dedukuju, že jeho paket se k serveru nedostal.
13:07:29 požadavek vyřízen 128ms
13:07:39 požadavek vyřízen 41ms
13:07:59 požadavek vyřízen 98ms
Chybí mi požadavek v čase 13:07:49.
To mě ale vede k ůvaze, že problém s ruterem asi nebude hledaným zádrhelem, protože práve teď je zátěž mnohem menší než bývá a výpadek byl.
Co se týče padání linky, ta nepadá, drtivá většina klientů výpadky nehlásí žádné.
Právě teď jsem analyzoval log, ve spolupráci s klientem, který mě avizoval přesný čas požadavku. V logu jeho požadavek zaznamenán není, tudíž dedukuju, že jeho paket se k serveru nedostal.
13:07:29 požadavek vyřízen 128ms
13:07:39 požadavek vyřízen 41ms
13:07:59 požadavek vyřízen 98ms
Chybí mi požadavek v čase 13:07:49.
To mě ale vede k ůvaze, že problém s ruterem asi nebude hledaným zádrhelem, protože práve teď je zátěž mnohem menší než bývá a výpadek byl.
Co se týče padání linky, ta nepadá, drtivá většina klientů výpadky nehlásí žádné.
0 x
To je nějaký privátní protokol?
A asi evidentně nepočítá s tím, že se paket občas může ztratit při používání UDP (oblíbená vlastnost vývojářů, že při testech na LAN linkách to funguje a na WAN nanajendou nastane problém).
Pokud to používá UDP a nepočtá s tím, že se občas paket může ztratit, tak kontaktovat vyvojový tým, jednoho z nich vylosovat a před nastoupeným zbytkem uškrtit na patchcordu (doporučuji minimálně Cat 6) a zbytek požádat, ať to napraví nebo je čeká to stejné....
Bez bližší znalosti se nedá víc moc poradit,protože ty linky nikdy nebudou na 100 procent.
A asi evidentně nepočítá s tím, že se paket občas může ztratit při používání UDP (oblíbená vlastnost vývojářů, že při testech na LAN linkách to funguje a na WAN nanajendou nastane problém).
Pokud to používá UDP a nepočtá s tím, že se občas paket může ztratit, tak kontaktovat vyvojový tým, jednoho z nich vylosovat a před nastoupeným zbytkem uškrtit na patchcordu (doporučuji minimálně Cat 6) a zbytek požádat, ať to napraví nebo je čeká to stejné....
Bez bližší znalosti se nedá víc moc poradit,protože ty linky nikdy nebudou na 100 procent.
0 x
Plazivec: kdybys místo "specializovaného serveru" a dalšího okecávání napsal, že se jedná o sdílení klíče pro nelegální příjem tv, uděláš líp. Minimálně bys ušetřil čas zde přispívajícím a dohadujícím lidem, kteří se tu s Tebou snaží něco řešit.
Můj názor je, že by ses měl vykašlat na spoření každé koruny a pořídit si pořádnou linku. Sdílet tohle pro 600 kliošů přes adslku s tak mizerným uploadem, to chce fakt odvahu. Nechápu co čekáš od linky za 500kč měsíčně, zkus na ní plně vytížit upload a pak si dej ping ven. Hned pochopíš kde je problém...
Řekněme si na rovinu, 600 platících klientů už udělá měsíčně slušnou sumu, teda pokud nejsi lama a neděláš to za 10kč/ měsíčně ;)
Můj názor je, že by ses měl vykašlat na spoření každé koruny a pořídit si pořádnou linku. Sdílet tohle pro 600 kliošů přes adslku s tak mizerným uploadem, to chce fakt odvahu. Nechápu co čekáš od linky za 500kč měsíčně, zkus na ní plně vytížit upload a pak si dej ping ven. Hned pochopíš kde je problém...
Řekněme si na rovinu, 600 platících klientů už udělá měsíčně slušnou sumu, teda pokud nejsi lama a neděláš to za 10kč/ měsíčně ;)
0 x
i tak by z toho měl 6 tisíc ne? 

0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Po odečtení 500 za adsl a pak potřebuješ platit upc co sdílíš, to stojí kolik, taky 500? Jsi na 5000 :)
0 x