❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB750 - 1xWAN, 2xLAN - prosba o pomoc s konfiguraci

Návody a problémy s konfigurací.
permonik

RB750 - 1xWAN, 2xLAN - prosba o pomoc s konfiguraci

Příspěvekod permonik » 12 years ago

Ahoj,
potreboval bych od nekoho zkuseneho poradit s konfiguraci. Asi je to jen prkotine, ale ja ji nevidim.

mam RB750:
do ether1 mam privod od providera
do ether2 mam sit s rozsahem 192.168.1.x
do ether5 mam sit s rozsagem 192.168.2.x

v IP adresach mam vzdy pro dane rozhrani i IP - tzn. ether2 ma 192.168.1.1 a ether5 ma 192.168.2.1
pro kazdy port mam i vlastni DHCP (proto jsem dal u ether5 Master port=none)

ALE net mi bohuzel tece jen do ether2; na ether5 dostanu od DHCP adresu na branu pingnu, ale dal ne. Porovnaval jsem vsechno co me napadlo, ale rozdil jsem nenasel.

puvodne jsem mel ve firewallu jenom masquerade, pak jsem to predelal na scr-nat, ale ani jedno mi nebeha - vysledek je porad stejny :-(

ve finale ani nepotrebuju, aby melo kazde rozhrani svuj adresni prostor, ale chci, aby na sebe vzajemne nevidely...

dekuji za kazdou radu!
0 x

permonik

Příspěvekod permonik » 12 years ago

nikdo neřešil?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

pošly nastavení toho natovacího pravidla. Předpokládám že dhcp máš nastavený dobře.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 12 years ago

na rb 750 asi neudelas 2x lan subnety, podle toho co o ni vim ma jen 1x wan a 1x lan master a zbytek portu je 2+switch nebo mi neco uniklo :)?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

tobě toho hodně uniklo. Jestli používáš RBčka tak jak je dostaneš z výroby tak...

copak nevíš že to má 5 ethernetů? všechno záleží na nastavení. V default konfiguraci to je tak jak píšeš. Buď to vyresetuju a nebo přenastavim porty. Tebe nikdy nezajímalo proč jsou ve winboxu vidět ether3 až 5?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 12 years ago

Kolik mi ceho uniklo si nech od cesty, abych rekl pravdu mam v provozu skoro 100 750 tek a nemel sem potrebu v lan mit neco iineho nez switch :-)
0 x