❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Překlad adres ve vnitřní síti

Návody a problémy s konfigurací.
JSOB

Překlad adres ve vnitřní síti

Příspěvekod JSOB » 12 years ago

Koupil jsem si domu Mikrotik 951G a zvladl jsem nakonfigurovat vse az na jednu vec. Nevim jak rozjet aby na routeru fungoval DNS překlad adres pro stroje v LAN.
Zkousel jsem ruzne nastavovat polozku DNS v Mikrotiku, ale zatim bez uspechu.
Dekuji predem za pomoc.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

Asi myslíš masqueradu

/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat disabled=no out-interface=ether1 src-address=192.168.88.0/24

Akorát si změníš address či interface.
0 x

JSOB

Radek Úlehla píše:Asi myslíš masqueradu

/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat disabled=no out-interface=ether1 src-address=192.168.88.0/24

Akorát si změníš address či interface.

Dekuji, ale NAT mi funguje. Jde mi o preklad ve vnitrni siti. Ja do toho DHCP serveru na LAN vlozil IP DNS serveru od providera a vse funguje. Ale ted bych potreboval rozjet preklad HOST name ve vnitrni siti.
Myslim si ze do DNS toho DHCP bych mel napsat adresu routeru (takze gateway i DNS pro LAN bude pridelovat 10.0.0.1). Pak bych mel asi neco naklikat v polzce IP-- DNS. A to nevim presne jak na to.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Překlad hostname ve vnitřní síti? Možná jsem toho dneska už moc vypil, ale nerozumím tomu co chceš :)
Možná by bylo lepší, kdyby si poslal config a nakreslil, jaká je situace.

Nebo máš v LAN nějaký webserver a chceš, aby Ti fungoval přímo z lokálních stanic?
Promiň, ale asi mám dnes dlouhý vedení :)
0 x

JSOB

Radek Úlehla píše:Překlad hostname ve vnitřní síti? Možná jsem toho dneska už moc vypil, ale nerozumím tomu co chceš :)
Možná by bylo lepší, kdyby si poslal config a nakreslil, jaká je situace.

Nebo máš v LAN nějaký webserver a chceš, aby Ti fungoval přímo z lokálních stanic?
Promiň, ale asi mám dnes dlouhý vedení :)

Nic se nedeje a dekuji za trpelivost. :)
Proste chci aby pocitac s IP 10.0.0.2 a hostname napr. desktoppc fungoval ve vnitrni siti pod svym hostname. Abych kdyz v jinem PC zadam napr. prikaz ping desktoppc byl tento hostname prelozen na IP.
Mal jsem predtim ASUS 500G s dd-wrt a tam to bylo jednoduche jak facka. POuzivam i BRAZILFW a taky nemam problem. Jen tady na to nejak nemuzu prijit.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Toto ale není věc routeru, pokud ty stanice nejsou v jiných sítích, tak tahle komunikace vůbec přes router neprochází.
0 x

JSOB

Radek Úlehla píše:Toto ale není věc routeru, pokud ty stanice nejsou v jiných sítích, tak tahle komunikace vůbec přes router neprochází.

Uz jsem na to prisel. Nemel jsem v polzce IP -- DNS zatrzeno Alow remote requests. Uz to funguje jak potrebuji.
Ted pri prikazu ping desktoppc mi ten pocitac odpovida. Predtim vypsal unknown host desktoppc.
Diky za snahu. :)
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 12 years ago

Radek Úlehla píše:Toto ale není věc routeru, pokud ty stanice nejsou v jiných sítích, tak tahle komunikace vůbec přes router neprochází.

Asi jsi toho fakt moc vypil :-) Chtěl v podstatě vlastní DNS, který by jednak dotazoval nadřazený DNS od ISP a jednak sám uměl překládat své přednastavené názvy na adresy počítačů v místní síti. V podstatě přesně to, co na linuxu dělá dnsmasq.
0 x

JSOB

DarkLogic píše:

Asi jsi toho fakt moc vypil :-) Chtěl v podstatě vlastní DNS, který by jednak dotazoval nadřazený DNS od ISP a jednak sám uměl překládat své přednastavené názvy na adresy počítačů v místní síti. V podstatě přesně to, co na linuxu dělá dnsmasq.

Ano presne to jsem chtel. Uz to chodi jak potrebuji. Jsem s Mikrotikem v zacatcich tak asi obcas nejaky dotaz nahodim. :)
V dd-wrt i brazilfw, ktery pouzivam, nastavim DNS maskaradu resp. tam jede bind. Byl jsem s Asusem (dd-wrt) spokojeny, ale sel jsem do gigabitu.
Jo jinak jsem si myslel ze ta 751G je docela na nic. Pri kopirovani v siti na NAS to jelo snad podle pocasi 12MB/s, pak cca 20MB/s zkratka jak se tomu chtelo. Nakonec byla chyba v origo dvoumetrovem utp (8 zil) od NASu. Po vymene je to ok. Samba stabilne cca 30MB/s a FTP cteni 56MB/s a zapis myslim okolo 42MB/s. Pokud pojede takto tak budu spokojen.
Jinak diky za reakci a at se dari.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 12 years ago

MB != Mb
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 12 years ago

Však píše, že přešel na gigabit, tak by i ty rychlosti v MB nemusely být nereálné.
0 x

JSOB

DarkLogic píše:Však píše, že přešel na gigabit, tak by i ty rychlosti v MB nemusely být nereálné.

Ano MB/s. Viz. screen.
screen.png
screen.png (19.23 KiB) Zobrazeno 3426 x
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Co to je za NAS ? Ty rychlosti jsou docela zajímavé.
0 x

JSOB

Radek Úlehla píše:Co to je za NAS ? Ty rychlosti jsou docela zajímavé.

Je to ten obycejny Zyxel NSA310. Bez disku ho koupis za 1300kc a za tu cenu na domaci ucely je to super krabicka. Hlavne co se spotreby tyka. Umi toho dost. Je sice jen na jeden disk, ale me to zatim vyhovuje.
http://extrahardware.cnews.cz/trojtest- ... strana/0/2
0 x