❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Zamyšlení - Více hopů na 5GHz

Návody a problémy s konfigurací.
net.work
Kontaktovat uživatele:

Re: Zamyšlení - Více hopů na 5GHz

Příspěvekod net.work » 12 years ago

hapi píše:jistě, otázka je jestli se s tim dá něco dělat protože jinak je to pro wifiny konečná. Respektive jestli přechod na nstreme dual pomůže.

ale notaaak... dost pesimismu... proste se jen NV2 nebude pouzivat na P2P spojich... bude se tam pouzivat nStreme v single chainu v N, ktery da 40M+ a cokoliv vice se ma stejne resit profi radiem.... :) NV2 na lastmile ke klientovi se nijak na TCP nepodepisuje...
0 x
Jan Ptáček

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

takze jak, mikrotik vyrobil kočkopsa a nejde s tim nic delat ? jsem moc chudy na preklenuti jinymi technologiemi :mrgreen:

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

okoun píše:stejnak se mi zdá vlákno o ničem, jelikož mě to normálně v praxi funguje, stahuji normálně soubory rychlostí kolem 2MB/s z win XP! a to že nějak tcp test na MK ukazuje 8Mb/s tak to je už vedlejší, vždy jsem se řídil UDP, pokud UDP nedrželo tak to bylo špatně nic víc....

jo ale 2MB/s je málo. Nezlob se ale to je usmolených 16Mbit takže nejspíš máš stejnej problem jako my ostatní. Jak vysvětlíš zákazníkovy platícího si 30Mbit že na jedno spojení to nedá? nijak, pošle tě do pr*ele.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

net.work píše:
hapi píše:jistě, otázka je jestli se s tim dá něco dělat protože jinak je to pro wifiny konečná. Respektive jestli přechod na nstreme dual pomůže.

ale notaaak... dost pesimismu... proste se jen NV2 nebude pouzivat na P2P spojich... bude se tam pouzivat nStreme v single chainu v N, ktery da 40M+ a cokoliv vice se ma stejne resit profi radiem.... :) NV2 na lastmile ke klientovi se nijak na TCP nepodepisuje...

jo tahle teorie se mi líbí ale praxe nereálná. Nstreme na dualech je katastrofální a navíc to spíš ubralo na tcp spojení. Jo chápu, profy rádia jsou fajn ale to že máme v síti jenom jedno lecos vysvětluje.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

dyt pisu single... ten funguje s Nkem krasne...
0 x
Jan Ptáček

hapi

teď sem zapnul pouze jeden chain, nastavil nstreme best-fit 3999, rate 65 a rychlost je katastrofální. V nv2 jede lépe tcp, v nstreme udp. Co tam máš nastavenýho ty?

Pokud mám single N a nstreme, je konec. Pokud to přepnu na Ačko tak je to stará klasika.
0 x

mikyx

Příspěvekod mikyx » 12 years ago

Já nevím co máte s tím, že nstreme na dualu nefunguje. Ja mam spoj sice jen na 400m, ale spoj drží zatím 10dní vklidku bez rozpojování.

Spoj: server- 7115hnd/jrc320 -------- rb sxt / rb 450g vše verze 5.14 stažené výkony, středně zarušený prostředí, best-fit 3999
Udp test 70Mb/s
tcp 20 48Mb/s
tcp 1 40Mb/s ping pruměr 9ms

speedtest dal 60Mb/s víc nedá konekt.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

ja mam ale jen single RB711.. nevim zdali to ma nejaky vliv.. kazdopadne best fit, framer limit 3500, hw retries na 15, jinak nic extra....
0 x
Jan Ptáček

okoun

Příspěvekod okoun » 12 years ago

hapi píše:
okoun píše:stejnak se mi zdá vlákno o ničem, jelikož mě to normálně v praxi funguje, stahuji normálně soubory rychlostí kolem 2MB/s z win XP! a to že nějak tcp test na MK ukazuje 8Mb/s tak to je už vedlejší, vždy jsem se řídil UDP, pokud UDP nedrželo tak to bylo špatně nic víc....

jo ale 2MB/s je málo. Nezlob se ale to je usmolených 16Mbit takže nejspíš máš stejnej problem jako my ostatní. Jak vysvětlíš zákazníkovy platícího si 30Mbit že na jedno spojení to nedá? nijak, pošle tě do pr*ele.

Nesmysl, prvně každý server má omezenou kapacitu na spojení a hlavně 2MB stačí pro jedno spojení bohatě, když si klient platí 30Mb/s tak většinou má vícero PC tak se to krásně využije, moc to hrotíš, myslíš že starnetu to funguje lépe ten 100Mb/s ? :D
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

to nevim ale stojí to za hovno. Včera u klioše 10Mbit... co to je? to dám stahovat soubor z netu a dám 10Mbit? když to nebudu řešit tak za 3 skokem z toho mám 5Mbit? k čemu mi je mimo2x2 když tam poteče 5Mbit? ty máš v síti hovno rychlosti ale já už mám trochu větší a lidi jsou trochu víc žravý atd.. přes ten spoj jede 200 lidí a kolik u tebe?
0 x

hapi

honzam píše:
ludvik píše:U NV2 nefunguje hw-retries? Pokud ano - má to nějaký vliv? Obecně je můj názor, že s tím totiž nenaděláš jinak naprosto nic ... to se musí řešit na rádiové straně.

Nefunguje, sice to jde měnit. Ale dle ofic fora to má vliv pouze u 802.11

tady jsem pro vás něco našel. Tuhle tabulku jsem hledal dlouho.

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Wireless_Matrix
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 12 years ago

hapi píše:to nevim ale stojí to za hovno. Včera u klioše 10Mbit... co to je? to dám stahovat soubor z netu a dám 10Mbit? když to nebudu řešit tak za 3 skokem z toho mám 5Mbit? k čemu mi je mimo2x2 když tam poteče 5Mbit? ty máš v síti hovno rychlosti ale já už mám trochu větší a lidi jsou trochu víc žravý atd.. přes ten spoj jede 200 lidí a kolik u tebe?

hehe, jednou tu píšeš že spoje jedou na vícero spojení dobře a že je to problém pouze jednoho spojení a zde zas píšeš že máš na to 200 klientů a že je to tím pádem "nevýhoda" oproti nám. Takže nevím jaká verze je pravdivá. Nicméně my na ten spoj máme také kolem 200 lidí...
Pokud s tím máš problém tak si tam dej 5.2. to si říkal v té době jak ti to šlapalo... Já z toho také nejsem nadšen, ale jak říkám linka se bohatě využije při vícero spojení...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

je tam 200 lidí, 90 procent jich je ráno v práci a zbytek sockuje na 10Mbit... to je ok? K čemu mi jsou dvá lidi když vytahnou max 20Mbit ze 100Mbit spoje? Jestli tobě to nevadí, ok. Mě ano. Navíc odpoledne a navečer jich tam o moc víc není a zase nedokážou využít ani třetinu kapacity. Tohle se prostě musí řešit.
0 x

hapi

mikyx píše:Já nevím co máte s tím, že nstreme na dualu nefunguje. Ja mam spoj sice jen na 400m, ale spoj drží zatím 10dní vklidku bez rozpojování.

Spoj: server- 7115hnd/jrc320 -------- rb sxt / rb 450g vše verze 5.14 stažené výkony, středně zarušený prostředí, best-fit 3999
Udp test 70Mb/s
tcp 20 48Mb/s
tcp 1 40Mb/s ping pruměr 9ms

speedtest dal 60Mb/s víc nedá konekt.

teď jsem to celou dobu testoval a tvých výsledků nemám šanci dostahnout. Občas to jede jako že ok a pak najednou změna a celí to jde do kopru. Jediný kdy to jede dobře je když to dám do 802.11a + nstreme. To je nstreme stable, latence stable, max rate 42Mbit. Přepnul pouze na Nko + nstreme a patence začne více méně pravidelně vyskakovat a propustnost jde na polovinu. Přepnu na NV2 a v tu ránu všechno stable.

včera tam byla v5.19 a šlo to pod psa, dneska MKv5.20 + wireless fix a jede to výrazně lépe na NV2 vs. tcp spojení

podle mě jim tam furt něco hnije.
0 x

mikyx

Příspěvekod mikyx » 12 years ago

Hapi tak teď jsem hodil schválně další spoj za ním taky na nstŕeme. Je to duplex sektor. Něco tam teď sosaji tak 8Mb a vysledek :

server-7115hnd/jrc320---------sxt -------- 450g-----435g-r52n-M----------7115hnd---- omnitik vše 20Mhz
nstreme nstreme nstreme nstreme

udp 60Mb
tcp20 32Mb
tcp1 23Mb ping 11ms

na spoji ted teče dalších 8-12Mb

klidně ti dám přístup.
0 x