❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
OSPF
hele kecej si co chceš, faktem je že mě to funguje a tobě ne. Když jsme ještě jely na v2.9 tak problem byl na OSPF pokud vim jenom ten, že to nechtělo korektně běhat mezi MKčkem a linuxem.
za druhý, type je i u area a to jsem myslel já a to se mnohem častěji používá, každopádně mě to vůbec nezajímá protože jak u area tak i u interface nechávám tak jak to je a funguje to. Nemusim se starat o nastavení OSPFka protože je všude stejný.
Jestli tady míňíš zpochybňovat moje neznalosti když mi to funguje za tvoje znalosti když ti to nefunguje, tak to běž do háje.
Jinak network type mám na broadcast a to je taky podle mě správně protože ethernetová síť nebo jak bych to řek má zvládat broadcasty. Tady se už zase vkládá do cesty jestli ti opravdu siť zvládá dobře přenášet broadcasty a to podle mě bude kámen úrazu u UBNTu. Když routuju tak nepoužívám bridge a když bridge tak jenom ten jedinej správnej a transparentní režim WDS. Pak je tu ještě otázka jestli nemáš zakázanou komunikaci mezi klienty na wifi a podobný věci. Pak ti to totiž nepošle broadcasty správně a seš zase v háji a pak se divíš že se ti routy nespojí a je to docela logický. Vim jak maji lidi zprasený sítě a pakety lítaji všude možně ne jenom tudy kudy by měly.
Jestli mi nevěříš, tvoje věc. Já to mám správně a funguje to výborně. Několika lidem jsem pomáhal přejít na OSPF a všichni, totálně všichni jsou naprosto spokojeni a funguje to bez problemu. Masivně si to pochvalujou protože to je úžasná věc když se rozšiřuje či přepojuje síť.
Takže buď to přijmeš a vložíš sem konfiguraci OSPFka, nebo přestaň říkat že to nefuguje a že to nefunguje na v2.9.51 protože to funguje a ne jenom u mě. A jestli mě nasereš, tak ti sem pastnu demo na RB532 kde je v2.9.51 a kde to funguje 24 hodin denně.
za druhý, type je i u area a to jsem myslel já a to se mnohem častěji používá, každopádně mě to vůbec nezajímá protože jak u area tak i u interface nechávám tak jak to je a funguje to. Nemusim se starat o nastavení OSPFka protože je všude stejný.
Jestli tady míňíš zpochybňovat moje neznalosti když mi to funguje za tvoje znalosti když ti to nefunguje, tak to běž do háje.
Jinak network type mám na broadcast a to je taky podle mě správně protože ethernetová síť nebo jak bych to řek má zvládat broadcasty. Tady se už zase vkládá do cesty jestli ti opravdu siť zvládá dobře přenášet broadcasty a to podle mě bude kámen úrazu u UBNTu. Když routuju tak nepoužívám bridge a když bridge tak jenom ten jedinej správnej a transparentní režim WDS. Pak je tu ještě otázka jestli nemáš zakázanou komunikaci mezi klienty na wifi a podobný věci. Pak ti to totiž nepošle broadcasty správně a seš zase v háji a pak se divíš že se ti routy nespojí a je to docela logický. Vim jak maji lidi zprasený sítě a pakety lítaji všude možně ne jenom tudy kudy by měly.
Jestli mi nevěříš, tvoje věc. Já to mám správně a funguje to výborně. Několika lidem jsem pomáhal přejít na OSPF a všichni, totálně všichni jsou naprosto spokojeni a funguje to bez problemu. Masivně si to pochvalujou protože to je úžasná věc když se rozšiřuje či přepojuje síť.
Takže buď to přijmeš a vložíš sem konfiguraci OSPFka, nebo přestaň říkat že to nefuguje a že to nefunguje na v2.9.51 protože to funguje a ne jenom u mě. A jestli mě nasereš, tak ti sem pastnu demo na RB532 kde je v2.9.51 a kde to funguje 24 hodin denně.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
OSPF pro svoji komunikaci nepoužívá broadcast, ale multicast na 224.0.0.5 (vzájemné hello) a 224.0.0.6 (routy na designated router). A multicast bývá u některých křápů problém. Stejně tak u některých přechytralých switchů, pokud se ho snaží inteligentně řídit. Řešením může být nastavením sítě typu NMBA, to říká, že multicating nefugnuje, je třeba pak uuvést seznam všech sousedních routerů a komunikuje se přes unicasting.
Pokud ale budu mít i na ethernetu třeba jen dva routery (třeba point-point wifi linka), tak samozřejmě použiju typ point2point a je to rychlejší startovací fáze, protože se nevyjednávají role DR, BDR dle priorit (i při point2point konfiguraci se data posílají multicastingem ).
Pokud ale budu mít i na ethernetu třeba jen dva routery (třeba point-point wifi linka), tak samozřejmě použiju typ point2point a je to rychlejší startovací fáze, protože se nevyjednávají role DR, BDR dle priorit (i při point2point konfiguraci se data posílají multicastingem ).
0 x
jo tak, poplet jsem to s broadcastem a multicastem. Ale ten NMBA jsem zavrhnul už z důvodu znalosti topologie a ipčka ostatních routerů v síti abych je vyplnil do routerů a zvolil jestli budou DR nebo ne atd... raději ať si to pořeší s nastavením broadcast a každej mezi každym si to vyříká. Po upravení časování je OSPFko opravdu rychlý tak neřešim.
0 x
pfadmin píše:1) Horší je, že s daným problémem jsem se setkal i v kruhu, jen na jednom místě, a projevovalo se to tak, že jste někde udělali upgrade, dali reboot, a routy buď nikde, nebo nefungovaly. Otázkou je, jakou roli tam sehrála linuxová část ospf sítě.
Suhlas. Vysledoval som, ze pri bezprostredne po upgrade (logicky upgraduju priamo balickami, ktore su potrebne) napr. z 3.10 na 4.11 konkretny router nedistrubuje staticke routy inym routrom. V routing/ospf/route o tychto routach nie je ani zmienka. Po dalsom reboote uz OK a zasa o tom routri rok neviem, nez pride dalsi upgrade

pfadmin píše:3) bacha na L3 switche, není nad L3 switch se zaplou podporou ospf v defaultu
Suhlas.
Dalsia vec, ktora ma zaraza> Mam dva hranicne routre, kazdy s inou konektivitou a nastavenu distribuciu defaultnej routy "if installed redistribute as type1", v ip/routing/ospf sa routa z horsim cost neukaze. Logicke je, ze v ip/route bude default jedna, ale v routingu by mali byt vsetky. Funguje niekomu korektne distrubicia defaultnej routy v tomto nastaveni : if installed redistrubute as type1? Ak totiz jedna routa vypadne (kontroluje sa check gateway ping), v podstate kedze nie je v routing/ospf/route nahradna defaultna routa z druheho hranicneho routra, je siet do obnovenia prvej brany bez netu

Momentalne som musel distribuciu default routy dat vzdy a na oboch routroch v mode as type 1 (i tak nie je vidiet nahradna routa v primarnej brane v sekcii ospf/route). A na kazdom routri mam navyse check gateway defaultnych rout. A ak proste vypadne, mam s nizsou metrikou (vyssim cislom) nastavenu dalsiu branu a to je uz zalozny router. V takomto stave to funguje vzdy, ci vypadne prva brana alebo i cely router. Ale ciste riesenie to nie je. V podstate toto same u mna > http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=14&t=49000&p=248866&hilit=default+if+installed#p248866
Pastujem config ospf. Na hranicnych routroch je navyse len distribucia default gateway... Ma niekto takuto situaciu riesenu a lepsie? Vdaka za napady

Kód: Vybrat vše
/routing ospf instance
set default comment="" disabled=no distribute-default=never in-filter=ospf-in metric-bgp=auto metric-connected=20 metric-default=1 metric-other-ospf=auto \
metric-rip=20 metric-static=20 name=default out-filter=ospf-out redistribute-bgp=no redistribute-connected=as-type-1 redistribute-other-ospf=no \
redistribute-rip=no redistribute-static=as-type-1 router-id=0.0.0.0
/routing ospf area
set backbone area-id=0.0.0.0 comment="" disabled=no instance=default name=backbone type=default
/routing ospf interface
add authentication=none authentication-key="" authentication-key-id=1 comment="" cost=10 dead-interval=40s disabled=no hello-interval=10s instance-id=0 \
interface=all network-type=broadcast passive=no priority=100 retransmit-interval=5s transmit-delay=1s use-bfd=no
/routing ospf network
add area=backbone comment="" disabled=no network=0.0.0.0/0
0 x
kde máš router-id? to je ten problem víš. Novější verze MKček nemaji rádi když jsou stejný router-id na routerech...
proč máš povolený redistribuci connected rout? opět chyba která mi před lety způsobovala problemy. Ani na jednom routeru uvnitř sítě nemám jakoukoliv redistribuci povolenou. Pouze na GW do netu je redistribuce defaultní routy. Neznám sice konkrétní podmínky ale jestli máš skoro všude OSPF a nemáš napsaný statiky v rouovací tabulce, tak žádná redistribuce rout nesmí bejt povolená. To jsou právě ty chyby který způsobí nestabilitu OSPF a nenajedou občas routy.
proč máš povolený redistribuci connected rout? opět chyba která mi před lety způsobovala problemy. Ani na jednom routeru uvnitř sítě nemám jakoukoliv redistribuci povolenou. Pouze na GW do netu je redistribuce defaultní routy. Neznám sice konkrétní podmínky ale jestli máš skoro všude OSPF a nemáš napsaný statiky v rouovací tabulce, tak žádná redistribuce rout nesmí bejt povolená. To jsou právě ty chyby který způsobí nestabilitu OSPF a nenajedou občas routy.
0 x
4gd1: Ještě donedávna jsem měl na několika routerech verzi 2.9.51 a ospf tam v kombinaci s ostatníma verzema chodilo uplně bez problémů. Co si vybavuju, nestalo se mi, že by se mě někde rozpadlo ospf a nenaběhla záloha. Ano, při nastavení a nebo přenastavení u verze 2.9.51 bylo potřeba udělat restart aby se uvedlo ospf do činnosti, pak fungovalo naprosto bez problémů. Pokud jsi to zkoušel někdy když vyšla 2.9.1 tak to možná nechodilo ale to už je fakt hodně dávno.
hapi: router id pokud se nevyplní, router si ho vezme z nějaké ip adresy kterou na sobě má, a ta je určitě jedinečná na síti, je to tak?
hapi: router id pokud se nevyplní, router si ho vezme z nějaké ip adresy kterou na sobě má, a ta je určitě jedinečná na síti, je to tak?
0 x
no neni, router-id se musí ručně vyplnit, fakt to dělá bordel. u v3 jsem to nepozoroval ale pak se mi stalo že jsem připojil další dva nový routery a zapoměl na router-id a osattní MKčka je viděli oba jako 0.0.0.0 a nechtělo to poslat routy. Jasně se píše že každej router má mít unikátní router-id.
0 x
4gd1 píše:redistribute conected route as type 1 muze byt, proc by to melo zpusobovat problemy? Radeji si neco o ospf precti, potom tady nekomu dej rady, ktere mas necim podlozene. Toto rozhodne nezpusobuje nestabilitu rout.
mám to snad podložený funkčností celí sítě. Pokud na routeru nemám žádný statický routy tak tam nemá jakákoliv redistribuce co dělat. Ty seš ten co neumí OSPFko nastavit na v2.9 takže laskavě mlč. Jestli ty máš ty problemy jaký jsi psal a postupuješ podle svojí hlavy, tak se ani nedivim že ti to blbne.
Až ti to bude chodit bez chyby tak teprve poučuj.
0 x
hapi píše:kde máš router-id? to je ten problem víš. Novější verze MKček nemaji rádi když jsou stejný router-id na routerech...
router-id sa berie z IP adresy, ktora ma v ip/address print ako id 0. V tom problem nevidim a nemienim mat v kazdom routri unikatne nastavenie. Ak by to tak bolo, to mi pride tak jednoduche nastavenie, ako export a import statickych rout

Reidstribuci statickych rout mam povolene preto, pretoze ako som pisal mam staticke routy smerovane na bytovky. Tych par rout staticky zadam. Obcas su na bytovkach totiz starsie rb112, ktore funguju niekolko rokov a som rad, ze su funkcne a v pohode. Myslis si, ze som takovy tulpas, ze si nastavim vsetko do defaultu a pre istotu zapnem?
To, ze nesmie byt povolena redistribucia connected rout, to je takova pitomost, ako keby v mangle pravidle nemozes mat ip adresu z rozsahu 192.168.0.0/16, pretoze to buguje. Bud nieco funguje podla RFC alebo to proste nefunguje. Ja skor hladam logicke vysvetlenie, v com mam problem. Len som naznacil v akych situaciach mi to problem robi. Ak je to bug, tak sa raz odbuguje a tym to u mna konci.
Ak mienis reagovat tak podrazdene a nevrlo, prosim nereaguj

0 x
skrebon píše:hapi píše:kde máš router-id? to je ten problem víš. Novější verze MKček nemaji rádi když jsou stejný router-id na routerech...
router-id sa berie z IP adresy, ktora ma v ip/address print ako id 0. V tom problem nevidim a nemienim mat v kazdom routri unikatne nastavenie. Ak by to tak bolo, to mi pride tak jednoduche nastavenie, ako export a import statickych routTotiz ak by som chcel mat vsade router-id a dalsie limitujuce veci, ktore vylucuju univerzalnost nastavenia vsetkych routrov (priorita cislo jeden), tak si nemyslis, ze nastavim network type=nbma, zadam rucne vsetky okolite routre a neriesim?
Reidstribuci statickych rout mam povolene preto, pretoze ako som pisal mam staticke routy smerovane na bytovky. Tych par rout staticky zadam. Obcas su na bytovkach totiz starsie rb112, ktore funguju niekolko rokov a som rad, ze su funkcne a v pohode. Myslis si, ze som takovy tulpas, ze si nastavim vsetko do defaultu a pre istotu zapnem?
To, ze nesmie byt povolena redistribucia connected rout, to je takova pitomost, ako keby v mangle pravidle nemozes mat ip adresu z rozsahu 192.168.0.0/16, pretoze to buguje. Bud nieco funguje podla RFC alebo to proste nefunguje. Ja skor hladam logicke vysvetlenie, v com mam problem. Len som naznacil v akych situaciach mi to problem robi. Ak je to bug, tak sa raz odbuguje a tym to u mna konci.
Ak mienis reagovat tak podrazdene a nevrlo, prosim nereaguj
já se ptal na redistribuci connected routes, ne na static route. Já neříkám že se to nesmí, já říkám že na v2.9 s tim byl problem a proto to nezapínat. Jestli tam máš statický routy tak stačí pouze static route.
Předně jsem reagoval na 4gd1 protože všechno co napsal že mu nejde, mě tu jde. Na v2.9 nejede OSPF dobře? ale jede. Na intel síťovkách v PCIe to nejede? ale jede, dual i single port. Problem s vypadáváním rout při kombinaci v3-v4-v5? jakej? já osobně tu mám v2.9-v3-v4-v5... a pak mi bude říkat že něco nedokonale umim když mě to jede. To je prostě vrchol idiocie a ještě si nenechá ani poradit a ani nepástne konfigurák... takže nasrat někomu radit.
jo a právě jsem si vyzkoušel router-id a na v2.9.51 se přiřadí nějaký IP a rozhodně to neni ta s ID=0
0 x
já tady jedu na OSPFku od hapiho a zatím spokojenost, ID routeru je samozřejmostí vyplnit, to je asi stejná samozřejmost jako vyplňovat masku u IP. za chvilku si začnu hrát s kruhama a to bude teprve zajímavé
Jedině co mě nejde zatím je OSPF3, ale to fakt nevím jestli je to BUG a nebo moje chyba, protože mám všude stejné nastavení a mezi nějakýma routerama to jede a mezi nějakýma zase ne
Jedině co mě nejde zatím je OSPF3, ale to fakt nevím jestli je to BUG a nebo moje chyba, protože mám všude stejné nastavení a mezi nějakýma routerama to jede a mezi nějakýma zase ne
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...